Kamera & Bild testar
TEST: Så bra är kamerorna i Samsung Galaxy S24 / S24 Plus
Kamerorna är på pappret samma som i Samsung Galaxy S22 och S23 – det som främst skiljer är funktioner för bildförbättringarna med hjälp av AI.
MEST LÄST JUST NU
Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Samsung Galaxy S24 och S24 Plus. Här kan du läsa en summering av hur dess kameror presterar. Hela testat och alla specifikationer kan du läsa på mobil.se.
Det främst storleken som skiljer Samsung Galaxy S24 från Galaxy S24 Plus, och därför behandlar vi bägge i samma test. Plus-modellen har samma kamerauppsättning och chipset, och skiljer sig enbart vad gäller skärmen, batteri och vilka minneskonfigurationer den säljs med.
Samma kameror som sist
Kamerorna är på pappret samma som i Samsung Galaxy S22 och S23: En huvudkamera på 50 megapixel, en vidvinkelkamera på 12 megapixel utan autofokus, och en kamera med 3 gångers zoom som är på 10 megapixel men där bilderna av någon anledning förstoras upp till 12 megapixel.
När jag jämför med bilder tagna med Galaxy S22 blir resultatet mycket riktigt mer eller mindre identiskt, med några få undantag. Dels har man tweakat färgbalansen lite, så att bilder tagna utomhus med snö på marken inte drar åt det blå utan snön blir verkligen vit.
Det andra är att nattläget behöver kortare tid på sig att ta en bild i mörker, och kanske att resultatet också är lite skarpare. Till det kan man tillägga att bilderna man tar nu visas med HDR-färgrymd i Samsungs galleri-app, men inte nödvändigtvis i andra appar om man exporterar bilden.
Kamerorna kan sammanfattas med att de inte är de bästa på marknaden, för det har ju Samsung i sin Galaxy S24 Ultra, men det är en bra allrounduppsättning med fin skärpa och ljuskänslighet, och både zoom och vidvinkel för olika bildutsnitt.
Mer AI
Generative Edit är namnet på möjligheten att använda generativ AI i en bild, något som gör att du kan fylla delar i bildens bakgrund med hjälp av AI. En bild som är sned kan fyllas i kanterna av AI, eller flytta objekt i bilden för att hamna på en annan position, samtidigt som bakgrunden där objektet varit fylls. När funktionen generativ AI används visas en vattenstämpel på bilden och i bidens metadata.
Det finns bland annat en funktion för att ta bort föremål ur bilden och ersätta med AI-genererat innehåll. Resultatet varierar från kusligt bra till bara kusligt. När vi till exempel provar att ta bort personer runt ett middagsbord blir resultatet vid ett försök inte bara utmärkt, appen lägger dessutom till en stolsrygg av ett slag som den hittat på själv för att det inte ska se tomt ut.
När en annan person plockas bort får däremot den som sitter bredvid en arm som ser ut som en förvriden köttig jättemask. Mindre ambitiösa men mer användbara bildförbättringar är möjligheten att ta bort speglingar i glas (funkar ibland men långtifrån alltid) och att du kan visa en film i AI-genererad slow motion trots att den är inspelad i full hastighet bara genom att trycka och hålla på skärmen.
Läs hela artikeln och hela testet hos vår systertidning Mobil.
LÄS ÄVEN
-
Låt kreativiteten flöda med en snabb portabel hårddisk
-
Apple Iphone 16 Pro & Max får fler knappfunktioner för fotografering
-
Dockcase Smart Magsafe spelar in 4K/60p ProRes med Iphone 15 Pro
-
Google Pixel 9, Pixel 9 Pro/Fold & Pixel 9 Pro XL – mer AI-foto
-
Högupplösta bilder via Google Messages kan snart bli verklighet
-
Iphone 17 kan få mekanisk bländare för bättre porträttbilder