Kamera & Bild testar

TEST: Tamron SP 15–30mm f/2,8 Di VC USD G2

Över fyra år efter bedriften med att släppa en fin och välpresterande vidvinkelzoom lyckas Tamron än en gång. Förbättringarna ligger främst i snabbhet och bildstabilisering, samt en förbättrad ytcoating på linserna för att minska oönskade reflektioner.

Ja, det är en stabil klump objektiv man får med nya Tamron 15–30 G2-objektivet, och mycket beror på den genomgående ljusstarka bländaren f/2,8. Detta är inte ett helt nytt objektiv i sin design, därav benämningen »G2«, för generation två.

Objektivet är vädertätat, och byggkvaliteten är gedigen, liksom dess design och knappar som nu följer det nya utseendet. Däremot finns endast knapp för AF/MF-skifte, samt för att slå på och av den inbyggda bildstabiliseringen som ska klara upp till 4,5 steg längre slutartid.

Zoomringen är stor och hyfsat lättvriden, dessutom är det inte många graders vridning som behövs för att vrida sig igenom hela spannet från vidvinkligaste läget 15 mm till det mindre, men ändå vidvinkliga, 30 mm-läget.

Fokusringen för manuell fokusering har en ungefär likadan känsla, vilket i praktiken innebär att man för just fokusering upplever den som något tungvriden och trög. Däremot är det inte så svårt att vara exakt i fokuseringen eftersom utväxlingen är låg.

Bildstabiliseringen fungerar mycket bra – som utlovat. Effekten kanske man inte märker av så mycket i sökaren, då vidvinkel i sig är mer förlåtande för skakningar.

Bra mittskärpa. Objektivet är skarpt i mitten redan från f/2,8. 1/80 S • F/2,8 • ISO 2800 • Nikon D700 vid 15mm.

Också autofokusen har förbättrats i och med att den fått en egen krets, vilket så klart snabbar upp hela autofokusförloppet. Vi har testat Nikon-versionen på flera olika Nikon-kameror, med snabb AF som resultat. Och det finns ingen anledning att tro att det skulle prestera sämre i Canon-versionen.

Det enda som egentligen skiljer de båda versionerna åt är att Canon-versionen har en filterhållare för kreativa filter på den bakre linsen, något som Nikon-versionen saknar. Anledningen till funktionen är så klart att den välvda frontlinsen gör att man inte kan använda filter framför frontlinsen.

Objektivet stöder också Tamrons TAP-in konsoll, som gör att man kan göra justeringar i objektivets autofokus och vibrationsreducering, samt uppdatera firmware.

Vidvinkel på 30mm är väl kanske inte det främsta man tänker på till porträtt – men med en närgräns på 28 cm och rundade bländarblad blir bakgrunden mjuk och fin i det syftet vid f/2,8.

Slutsats

Tamron har lyckats bra med sin nya uppdatering. Objektivet är riktigt skarpt i mitten redan från f/2,8, men något mjukare i kanterna även om det blir bättre något nedbländat.

Distorsionen i 15 mm-läget är synligt tunnformad och i 30 mm-läget det motsatta – kuddformad. Objektivet har ingen nämnvärd kromatisk aberration, men en synbar vinjettering.

Tillsammans med de förbättrade egenskaperna från första generationen av objektivet, samt att objektivet håller bra bildmässig kvalitet, har Tamron lyckats riktigt bra med sin allround-vidvinkelzoom.

Objektivet får utmärkelsen "Toppklass" av Kamera Bild.