Fotografer

Tre fotografer på Fotoskolan STHLM: ”Har en hög nivå”

Josefine Hellgren, Kerstin Olsson och Peter Olsson är tre studerande på Fotoskolan STHLM:s fotografutbildning.

”Jag hade bestämt mig för att bli yrkesfotograf, det var inte längre bara en hobby för mig”, säger Josefine Hellgren som går andra året på Fotoskolan STHLM – yrkeshögskolan för de som vill arbeta inom kommersiell fotografi. Här möter du tre studerande på skolans fotografutbildning.

Fotoskolan STHLM är en yrkeshögskola där morgondagens proffs inom kommersiell fotografi formas. Skolan är ensam i sitt slag i Sverige och många av landets reklamfotografer och retuschörer har sin bakgrund här, från någon av skolans två yrkeshögskoleutbildningar: Kommersiell Fotograf och Bildbehandlare.

Kamera Bild har besökt skolan, vilket du kan läsa mer om i vårt reportage som du hittar här!

Men nu får du möta tre studerande på Fotoskolan STHLM:s fotografutbildning, och ta del av deras tankar kring att gå på skolan:

Kerstin Olsson, årskurs 2, fotograf:

Varför sökte du till Fotoskolan STHLM?

– Innan jag blev intresserad av foto ville jag syssla med marknadsföring, skapa reklamkampanjer och ta fram det visuella. Men sen insåg jag att det är just bilderna jag vill jobba med. Så fotointresset växte. Jag gick kurserna Fotografisk bild 1 och 2 efter gymnasiet och kände då »wow, tänk om man fick hålla på med det här varje dag«. Så då sökte jag till Fotoskolan STHLM, och kom in.

Vad har varit mest lärorikt för dig under utbildningen?

– Vi har ju så många olika typer av lärare, som kommer från sina specifika nischer och lär oss vad de tycker är viktigt i branschen. Det är väldigt intressant, för även om man kanske kan lära sig själv på annat håll får man inte alla de här småtipsen som de ger. Utbildningen har en hög nivå och lärarna är öppna med hur de jobbar – vi lär oss hur det går till på riktigt.

Vad har varit den största utmaningen på utbildningen?

– Vi är väldigt många kreatörer i samma klass. Det är utmanande att ta sig an vad man behöver göra härnäst, inom det man behöver utvecklas i, utan att jämföra sig för mycket med andra. Det är utmanande rent personlighetsmässigt. Annars har retusch och postproduktion varit lite klurigt, för det var kanske min svagare sida när jag började här.

»Lärarna är öppna med hur de jobbar – vi lär oss hur det går till på riktigt«, säger Kerstin Olsson som går andra året på fotografutbildningen.

Hur ser du på framtiden efter skolan?

– Assistera hos någon fotograf skulle jag jättegärna vilja göra, för jag tycker det är kul att vara en del av maskineriet. Se hur allt fungerar och hjälpa till. Det vore väldigt roligt. Det skulle passa mig ganska bra att inte alltid vara en del av den kreativa processen, utan kliva in och jobba rent tekniskt som assistent.

Vilka tycker du ska söka till Fotoskolan STHLM?

– De som är intresserade av foto och redigering, och tycker det är kul att titta på reklambilder för att se hur de har gjort och vad de kommunicerar i bilden: »Varför har de valt att ha ljuset från det här hållet och varför har de valt de här elementen?« Tycker man sådant är intressant borde man söka.

Har utbildningen levt upp till deförväntningar du hade på den?

– Det har den verkligen gjort. Redan första veckan hade vi en introduktion där det kom folk från branschen och berättade vad de gör, och då kände jag »wow, kan man göra alla de här sakerna – var har jag egentligen hamnat, de är så många häftiga människor här«. Coolt ställe, absolut. Jag är väldigt, väldigt nöjd.

Se fler bilder: olssonkerstin.com

Peter Olsson, årskurs 1, fotograf:

Varför sökte du till Fotoskolan STHLM?

– Jag har redan arbetat lite som fotograf, vilket jag gjorde när jag bodde i Nordamerika under sju år. Det var där jag trillade in på det spåret, av en slump kan man säga. Sam­tidigt har jag känt av att jag inte har haft någon fotoutbildning. Att ha det i ryggen har alltid känts som något jag har saknat, och det har definitivt funnits sammanhang där jag har haft vissa kunskapsluckor. Sen finns det förstås fotografer som är jätteduktiga utan ha gått någon utbildning, men jag kände i alla fall att det här skulle kunna ta mig vidare till nästa nivå. Även för att bredda kontaktnätet via skolan. Att gå här känns som helt rätt beslut.

Vad har hittills varit mest lärorikt för dig under utbildningen?

– Det har varit bitar här och där. En huvudanledning till att jag sökte utbildningen var för de teoretiska kunskaperna, hur man pratar om bild och hur man faktiskt gör inom industrin. Tidigare har jag chansat en del även om jag ­lyckats luska mig fram till en del saker.

– Vi har haft fotohistoria, konsthistoria och nu har vi haft etik och moral. En massa sådana bitar som inte faller sig naturligt att studera om man bara kastar sig in som fotograf i arbetslivet. Men de är viktiga bitar det också. Det hjälper i pratet om bild att man kan dra referenser till fotografers tidigare verk.

»Vi har haft fotohistoria, konsthistoria och nu har vi haft etik och moral«, berättar Peter Olsson som går första året på fotografutbildningen.

Vad har varit den största utmaningen på utbildningen?

– De olika momenten blir så utmanande som man själv gör dem till. Det handlar om att sätta sin egen ribba. Kursen i ljussättning var till exempel jättebra, som jag verkligen hade nytta av. Att få utbildning i studioljus och blixtar har varit lite av en höjdpunkt för mig, än så länge.

Hur ser du på framtiden efter skolan?

– Jag har sedan jag började med foto varit inne på mode och lifestyle. Så det är vad jag tror och hoppas att jag håller på med. Nu under utbildningen assisterar jag lite på fritiden. Imorgon ska jag till exempel hjälpa till på en Tiger-plåtning, för en av deras kampanjer. Så jag gör lite jobb inom det området redan, men hoppas väl framöver bli ännu mer fotografen på de jobben. Nu imorgon ska jag hjälpa till med ljussättning, så det är jättebra att ha den här utbildningen i ryggen – det har gett mig mer trygghet.

Har utbildningen levt upp till deförväntningar du hade på den?

– Mer än så. Även i moment som jag tänkt att jag inte kommer behöva, har det ändå visat sig att jag behövt dem. Det har hittills inte funnits något som inte har levererat för mig.

Se fler bilder: npoo-studios.com

Josefine Hellgren, årskurs 2, fotograf:

Varför sökte du till Fotoskolan STHLM?

– Jag visste för flera år sedan att jag ville komma in, men hade inte fullständiga gymnasiebetyg. Då valde jag att gå på en folkhögskola i två år för att kunna komma in. Så jag hade planerat det här i flera år innan jag sökte. Fotograferat har jag gjort sedan i sjuan, åttan med kompisar som fick stå modell för mig. Det blev allt större och jag gick på fotogymnasium. Men sen kändes det som att jag stod still, jag kom inte vidare. Jag behövde mer utbildning för till slut tar Youtube-videorna slut. Och jag hade bestämt mig för att bli yrkesfotograf, det var inte längre bara en hobby för mig.

– Att söka till Fotoskolan STHLM var ganska självklart för mig. Reklaminriktningen är intressant – att jobba mot kunder som kommer med en tanke eller vilja och att jag då ska kunna möta den viljan. Det tycker jag är jätteinspi­rerande.

Vad har varit mest lärorikt för dig under utbildningen?

– Det är väl alla delar jag inte hade fått tidigare. De här småtipsen som man inte kan få på Youtube eller komma på själv, av alla de här fantastiska lärarna som kommer hit. De tipsen har jag sugit åt mig av som en svamp. Jag har fått lära mig om ljussättning i studion och fått känna på ny utrustning som jag aldrig har använt tidigare.

– Det jag också gillar är att utbildningen består av så många olika delar med allt från matfoto och andra stilleben till modeplåtningar och lifestyle. Det är hela skalan för vad man skulle kunna tänkas jobba med mot kund.

Vad har varit den största utmaningen på utbildningen?

– Att jobba i team, men det har också varit väldigt givande. Det har kanske utvecklat mig som mest, att snabbt hitta sin plats i en grupp och komma fram till vem som gör vad. Att tillsammans lyckas skapa en produkt har varit jätteut­manande, men det är också där jag har lärt mig mycket. Vi har många stjärnor i klassen och att kunna få det utbytet av varandra är ovärderligt. Vi ser varandra som kollegor, både nu och i framtiden.

»Reklaminriktningen är intressant – att jobba mot kunder som kommer med en tanke eller vilja och att jag då ska kunna möta den viljan«, säger Josefine Hellgren som går andra året på fotografutbildningen.

Hur ser du på framtiden efter skolan?

– Jag skulle kunna tänka mig att plugga vidare eller att vara fotoassistent. Även att jobba som frilans inom både foto och film. Men den största drömmen för mig är att dra ihop några från klassen och ha en studio och ett kontor ihop, där vi har väldigt olika kompetenser. Att sitta med varandra lite som vi gör i klassrummet. Det är en fantastisk stämning här och alla hjälper alla, där vi är ärliga men på ett schysst sätt.

Vilka tycker du ska söka till Fotoskolan STHLM?

– De som vill jobba mot kund. Jag tror inte man får vara för konstnärlig, även om det är en jättebra egenskap att ha. Men man ska kunna möta kunden i vad den vill ha, man får inte »spejsa« ut för mycket. Det gäller att man tycker det är okej att det finns ramar för vad man ska leverera.

Har utbildningen levt upp till deförväntningar du hade på den?

– Mycket, mycket mer. Jag hade aldrig kunnat förvänta mig allt som jag har fått vara med om. Som praktiken jag varit på nu, det är en av de största grejorna som har hänt i mitt liv. Att få se en reklamfilmsproduktion på riktigt – otroligt! Jag är jättenöjd.

Se fler bilder:@josiesmorii