Fotografer
Tvingades radera sina bilder av utrikisk säkerhetstjänst
Den svenska journalisten Anwar Hossein fotograferade ett statsbesök från Bangladesh inne på Rosenbad när bangladeshisk säkerhetstjänst förde bort honom och tvingade honom att radera sina bilder.
Journalisten Anwar Hossein, ursprungligen från Blangaldesh där han kritiserat regimen på sin blogg, stod och fotograferade tillsammans med flera andra journalister och fotografer när han plockades ut av den bangladeshiska säkerhetspolisen och fördes iväg.
Två svenska regeringstjänstemän tillkallas och förklarar då för säkerhetstjänsten att Hossein är en ackrediterad journalist och har rätt att rapportera från mötet med både ord och bild. Säkerhetspolisen insisterar dock på att bilderna ska raderas. Hossein kände sig så pass illa till mods att han då raderade sina bilder.
– Jag var rätt chockad, vad ska jag göra, jag försökte försvara mig, försvara yttrandefrihet, försvara mitt material så att jag kan publicera, säger Anwar Hossain i en intervju med Sveriges radio om det inträffade. Hans tanke var att publicera bilderna i en bangladeshisk tidning.
I efterhand skickade UD bilder från en nyhetsbyrå som han kunde använda istället för de bilder han tvingades radera, men han är besviken och förvånad över att svensk regeringspersonal lät en främmande makt censurera hans bilder.
Balngladesh ligger på 144:e plats i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Reportar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist menar att det här är en allvarlig händelse och han hoppas att det sätts upp nya riktlinjer och rutiner för att förhindra att något liknande ska hända igen.
–Nu får vi kanske utgå från att det är ett misstag i hanteringen. Men det är klart att det är lite ironiskt att det som får betraktas som den svenska demokratins hjärta inte klarar av att upprätthålla en så pass enkel regel, säger han till Sveriges Radio.
I höstas grep svensk polis fotografen Lars Epstein och tvingade honom att visa sina bilder för dem, något som skapade rubriker i fotosverige. DN anmälde polisernas agerande men det slutade med att de friades.
Vi har tidigare även rapporterat om företag Zifra som arbetar med att ta fram krypteringsteknik som ska öka möjligheterna för fotografer och filmare att skydda sitt material.