Nyhet
Utbrott på solen 10/3
Solen har släppt iväg en utkastning och det bådar gott!
När du sov, natten till idag fredag 11/3, skickade solen iväg ett rejält plasmamoln av laddade partiklar. Förvånansvärt kraftigt ändå, trots att själva solutbrottet var i den nedre klassen av utbrott, så kallad C-klass. Det som är så spännande är att det faktiskt inte behöver spela någon som helst roll.
Mindre utbrott har i historien visat oss var skåpet skall stå. Två stycken träffar av dessa rätt tama C-klass utbrotten gav upphov till norrsken som fotograferades i hela Sverige, faktiskt nästan exakt 7 år sedan. Undertecknad stod i Visby med en norrskenskrona rakt upp i himlen. Detta alltså inte på grund av någon X-klass, eller M-klass-historia (alltså de kraftigare typerna av solutrbrott).
Frågan på allas läppar är förstås - vad händer nu?
Läs vidare för analys:
Baserat på soleruptionens position, alltså den ansvariga solfläckens läge på solen, är chanserna stora för att vi - jorden - blir träffade i händelse av ett utbrott. Glädjande nog ser vi ut att kunna bli träffade. Runt söndag eftermiddag / kväll bedömmer jag att vi torde få en träff - inte av den kraftigaste delen av utbrottets utkastning - men iaf något.
Att vi kan se norrsken över en mörk, nordlig horisont från säg, Gotland, Jönköping och Göteborgs breddgrader är inte alls omöjligt. Faktiskt ändå troligt. Vissa bedömer starkare norrsken än så, men här håller jag mig - än så länge - lite avvaktande. Klart är dock att nuvarande och nyvakna solcykel 25 imponerar. Och överraskar.
Om bilden till den här artikeln då: Visby, Almedalen i natten mellan 17/3 och 18/3 2015. Utrustning och inställningar: Nikon D600 med Samyang 14mm 2.8. ISO1600, slutartid 3 sekunder, bländare f2.8. Enda redigeringen är att jag dragit ner färglystern med ca -75 i Lightroom, och rätat upp den en aning. That´s it.