Nyhet
Världens minsta och lättaste systemkamera

Äntligen börjar Olympus dra nytta av den lilla sensorstorleken i Four Thirds-standarden. Det senaste tillskottet i Olympusfamiljen, E-400, är världens minsta systemkamera hittills. Med E-400 går Olympus också tillbaka till sina rötter. Kameran för tankarna till OM-serien på 1970- och 1980-talen som gjorde succé med sin litenhet.
Fördelarna med Four Thirds är att alla objektiv och kamerahus i formatet fungerar med varandra oavsett tillverkare. I dag är Panasonic, Sigma och Kodak anslutna till standarden, förutom Olympus. E-400 är Olympus fjärde Four Thirds-kamera. Och de hymlar inte direkt med att de siktar på att bli nummer två på systemkameramarknaden. Som det ser ut nu ligger de på tredje plats. För att nå en större marknadsandel satsar Olympus på amatörer och entusiaster. Någon fullproffskamera är alltså inte att vänta. Men Olympus har å andra sidan aldrig varit något riktigt proffsmärke.
På 1970- och 1980-talen gjorde Olympus OM-serien stor succé. Litenheten var deras grej. Ingen tyckte illa om kamerorna. Man kunde till och med skruva av blixtskon på OM4:an för att göra den mindre. OM-kamerorna fungerade också professionellt. Nu kommer de med minsta kameran igen.
E-400 väger bara 380 gram. Det gör den lättast på marknaden i dagsläget. Endast 5,3 centimeters djup, knappt tretton centimeter bred och 9,1 centimter hög gör den också minst. En sådan liten kamera måste ju vara svår att hålla i. Men E-400 ligger riktigt bra i handen och känns trots sin litenhet robust. Four Thirds gör att man kan göra mindre kameror från fattning till sensor.
olye400back.jpg
Andas kvalitet
Olympus säger som Madonna: "Do it right or don't do it at all." Inga kompromisser accepteras. Och E-400 känns genomtänkt rakt igenom. Knapparna och reglagen verkar vettiga och rejäla även om de är nätta. Inget har slängts på kameran bara för att, utan är omsorgsfullt ditsatt.
Kameran ser vattentät ut utan att vara det. Och trots att den är byggd i ett plastmaterial känns den inte plastig.
Alla inställningar kommer man lätt åt via skärmen. Ett snabbt klick på OK ger tillgång till ISO och övriga inställningar. Menyn kan vara påslagen medan man fotograferar, en funktion som drar mer kraft från batteriet, men som kan stängas av.
Dammfritt
Olympus var först med dammskaksborttagning. I E-400 är tekniken utvecklad. Ett speciellt filter tar bort damm som kan fastna på sensorn vid till exempel objektivbyte. En ultrasnabb vibration rengör sensorn och samlar upp dammet på ett membran. Till E-400 har filtret gjorts mindre. Filtret har också fått en högre frekvens för ännu större effektivitet.
Kapaciteten hos E-400 är tre bilder i sekunden. Fotograferar man i råläge klarar kameran fyra bilder. Och är kameran inställd på jpeg-fotografering klarar den cirka 20 bilder.
olye400front.jpg
Härlig sökare
Det största minuset med föregångaren E-500 var den lilla sökaren. Detta verkar Olympus ha rättat till på E-400. Spegelreflexsökaren ger ett riktigt bra intryck med sin skärpa, ljushet och styrka. 0,92 gångers förstoring och 95 procents täckning.
Vad hände med Liveview-skärmen? E-330 var världens första digitala systemkamera där skärmen kunde användas som sökare. Den visade sig dock vara för mörk, och på E-400 finns det ingen sådan. Men Olympus har inte gett upp tekniken utan arbetar för att förbättra den. Skärmen på E-400 är i stället en vanlig 2,5 tum stor LCD med 215 000 pixels upplösning.
Brusmässigt
Brus har varit lite av Olympus akilleshäl. Hur E-400 ser ut brusmässigt vet vi inte än. Kretsarna i den Kodaktillverkade CCD-sensorn ska förutom att de är energisnåla även eliminera brus. Samtidigt som sensorn blivit snabbare.
Sensorn är på tio miljoner pixel.
Priset
Bara kamerahuset kommer att kosta 8 500 kronor i Sverige. I paket med de båda nya gluggarna nedan blir priset 11 000 kronor. I september ska kameran och gluggarna finnas till försäljning. Läs mer om de nya objektiven här.