Prylnyhet
Vi har provat Canon Eos 60D

Med en vridbar skärm blir Canon Eos 60D den mest filmanpassade systemkameran från Canon hittills. Men Eos 60D bjuder även på en hel del andra nyheter som multiexponering och inbyggd blixtsändare.









Canon tar sikte på Nikon D90 och dess kommande efterföljare när de lanserar nya Eos 60D. Det innebär en kamera för dem som vuxit ur sin första systemkamera och vill ha något mer rejält.
Precis som tidigare modeller i XXD-serien känns kameran rejäl, trots att den är byggd i plast och inte metall. Med ett något mindre kamerahus än 50D och skön känsla i knappar och rattar känns 60D något mer solid än tidigare modeller.
Från Eos 50D har 60D ärvt autofokusen med 9 af-punkter av korstyp. Exponeringssystemet iFCL kommer däremot från 7D och har 63 mätzoner.
Bildfrekvensen har minskat från 6,3 bilder per sekund hos 50D per sekund till 5,3 b/s hos 60D. Canon hävdar att detta beror på att kameran har fler pixlar (18 megapixel mot 15). Men processorutvecklingen borde nog mer än väl kompensera för detta och sanningen är nog att man är lite rädd för att kannibalisera på storebror 7D som klarar 8 b/s.
Canon har ansträngt sig för att göra kameran enklare för att inte riskera att någon ska tycka att den är för svår att hantera. Ett resultat av detta är att funktionsknapparna på ovansidan inte längre har dubbla funktioner.
För första gången i Eos-systemet går det att lägga till olika kreativa effekter som mjukt ljus, kornighet, toy camera eller miniatyrlandskap. Dessa effekter går att lägga på alla motivprogram. Canon kallar detta basic+.
En del har nog retat sig på att programratten kan ändra läge när kameran hänger på axeln. Nu inför Canon ett lås för programknappen likt det som fanns på analoga Eos 5. Nu får vi bara hoppas att kvaliteten på låset är bättre än det var på Eos 5.
Ny multikontroll och omgjort batterigrepp
Även multifunktionsratten på baksidan har gjorts om. Joysticken har nu placerats mitt i ratten för att kunna nås om man använder batterigreppet BG-E9.
Vädertätningen har förbättrats jämfört med 50D, men är inte lika bra som på 7D. Batterigreppet BG-E9 har fått en annorlunda lösning för batteriluckan än tidigare modeller. Nu skjuts en kassett in i greppet likt batteriet på Eos 1D Mark IV. Det vridbara låset innebär än bättre tätning än tidigare konstruktioner.
Liksom hos 7D finns ett virtuellt vattenpass, men bara horisontalt. Helt nytt är möjligheten att betygsätta bilder med stjärnor 1-5. Betygen kan läsas av olika programvaror för bildhantering.
Räta upp linjerna
Nytt är också möjligheten att konvertera råfiler till jpg i kameran med olika inställningar. Liksom i Canons råkonverteringprogram går det att korrigera för objektivdistorsion vid konverteringen så att linjer blir raka.
Den som känner sig låst av sensorns proportioner (3:2) kan välja beskärning direkt i kameran i proportionerna 1:1, 4:3 och 16:9. Canon har även lagt till flera lågupplösta bildstorlekar för att kunna matcha olika skärmar, exempelvis full-HD-skärmar med 1980x1080 pixlar. I stillbildssammanhang är full-HD faktiskt relativt lågupplöst med cirka 2 megapixel.
Filmfunktion, skärm och sensor är samma som för Eos 550D. Det innebär filmning i 1080p eller 720p med olika bildfrekvenser. 24, 25 och 30 bilder/s vid 1080p och 50 eller 60 b/s med 720p.
Det går att ställa in inspelningsnivåer för ljudet, men tyvärr går det inte att lyssna på ljudet. En hörlursutgång hade varit välkommet.
Även om sensorn är densamma som i 550D kommer inte bildresultatet bli identiskt. Anledningen är att lågpassfiltret är nykonstruerat. Troligen ska det nya filtret ge skarpare bilder, men Canon har inte kunnat svara på denna detaljfråga.
Inbyggd blixtstyrning och multiexponering
Ett välkommet arv från Canon Eos 7D är den inbyggda blixtstyrningen som besparar kameraägaren en investering i en separat blixtsändare. Räckvidden är cirka 10 meter rakt fram inomhus och 7 meter utomhus. Externa blixtar måste placeras inom en vinkel på 80 grader från kameran. I kanterna sjunker räckvidden till 7 respektive 5 meter.
Nytt för Canon är möjligheten att göra multiexponeringar direkt i kameran. Canon har tidigare sagt att detta likaväl kan göras i ett bildbehandlingsprogram. Men filosofin med 60D är att det ska finnas gott om kreativa möjligheter i kameran, så Canon har tänkt om.
Sökarbilden är inte riktigt lika stor som hos 7D, men får ändå sägas vara stor.
Vårt första intryck av Canon Eos 60D är att kameran ger väldigt mycket för pengarna. Vi skulle gärna se hörlursuttag för filmning och mer avancerad auto-ISO. Autofokussystemet från 7D hade naturligtvis inte suttit fel. Fler anmärkningar än så har vi inte i dagsläget.
Canon rekommenderade pris är 12.500 kronor för kamerahuset. Det innebär att butikspriset troligen hamnar minst 2.000 kronor under CanonEos 7D.
Med 15-55/3,5-5,6 ISär priset 13.500 kronor, med 18-135/3,5-5,6 IS 15.200 kronor och med 17-85/4-5,6IS USM 15.700 kronor. Något paketpris med det något mer påkostade 15-85/3,5-5,6 IS USM finns inte i dagsläget.

