Annons
Fotografins oväntade tvilling-jobb
Fastighetsmäklare och fotografer samarbetar ofta för att få till en bra fastighetsaffär. Men det finns mycket mer under ytan som de två yrkena har gemensamt.
TEXT:MäklarOfferter
När man ska göra en fastighetsaffär rekommenderas det nästan alltid att man anlitar en fastighetsmäklare. Vare sig man letar efter mäklare Stockholm, eller en vart som helst i världen så är en utav de viktigaste aspekterna av affären just bilderna. Det är ofta det första en köpare använder sig av vid ett eventuellt fastighetsköp. Men relationen mellan fotografernas värld och fastighetsmäklar-arbetet går djupare än så.
Precis som en fotograf så präglas mäklarens arbete av rådgivning, harmonisökande, och individuellt ansvar. Men för att fullt förstå jämförelserna måste vi ställa första frågan: vad gör en fastighetsmäklare?
Vad gör en fastighetsmäklare?
En fastighetsmäklare är den person som överser och rådgör vid en fastighetsförsäljning. Mäklaren kan vara anlitad av säljaren eller köparen för att hitta bostäder eller kunder. Inom en försäljningsprocess ansvarar fastighetsmäklaren för att förmedla villkor, värdera fastigheter, skriva objektbeskrivningar, hantera budgivningen, och överse kontraktsskrivningen.
Däremot arbetar en mäklare inte endast med bostadsrätter, utan kan även hantera köp inom fritidshus, kommersiella fastigheter, tomträtter, och arrenden. Men för att kunna göra det krävs det att personen i fråga – oavsett om denne är mäklare Göteborg, eller någon annan stad – har läst ämnen så som ekonomi, civilrätt, och byggnadsteknik tillsammans med mer specifika fastighetsrättsämnen.
De blir sedan registrerade av Fastighetsmäklarinspektionen, som kontrollerar att mäklarna har god egen ekonomi och försäkring för skadeståndsansvar. Det är beräknat att det idag finns runt 7500 fastighetsmäklare i Sverige. Yrket har en snittårslön på 300,000-500,000 kronor, men många fastighetsmäklare får lön på provision och lönerna kan därför variera häftigt.
Villkorligt arbete
Det finns en hel rad med restriktioner och regler som en mäklare måste förhålla sig till. Bland annat finns krav på att mäklaren har en god personlig ekonomi, då de inte får fortsätta sitt arbete om de skulle stå inför personlig konkurs eller näringsförbud. De får heller inte vara så investerade i sitt arbete att de arbetar med att sälja fastigheter utanför sitt mäklarskap, då detta skapar ett ifrågasättande intresse för affärerna.
Det finns även andra regler vad gäller partiskt intresse för fastighetsaffärer. Bland annat får inte en fastighetsmäklare sälja sina egna fastigheter genom mäklarfirman hen jobbar för, och inte heller sälja fastigheter inom sin egen bostadsrättsförening.
Många likheter med fotografiska arbetet
Som nämnt ovan så finns det även många delar inom m fastighetsmäklaryrket som får återklang i fotografernas värld. Vi lyfter några utav dem nedan.
Individuellt ansvar
Det första som de två yrkena har gemensamt är att deras arbete är beroende på deras individuella ansvar. Även om en fastighetsmäklare arbetar för en speciell firma så ligger ansvaret och konsekvenserna av en specifik fastighetsaffär på mäklarens egna axlar. Detsamma gäller för fotografer, då det är upp till den individuella fotografen att producera bilderna som kunden vill ha, oberoende av vilken firma de är anställda hos.
Opartiskt harmoniskapande
Precis som fotografens roll i det perfekta fotot så är det fastighetsmäklarens ansvar att skapa harmoni och samspel mellan alla parter i försäljningen. Genom att vara opartisk ska mäklaren försöka få en så bra utkomst som möjligt för såväl köparen som säljaren.
Oregelbundna arbetstider
Fotografer arbetar ofta utanför de traditionella kontorstiderna och återspeglas även om man arbetar som fastighetsmäklare då det kan hända att man får stanna uppe sent. Budgivningar kan sluta senare än planerat, och kontraktsförmedlingar kan dra över. Även visningar sker ofta på helger, o.s.v.
Tips om fastighetsfotografi
Vare sig du själv är fastighetsfotograf eller ska sälja din bostad och vill testa själv så finns det några enkla tips som skapar stiliga fastighetsbilder.
- Se till att rummen är städade och snygga. Undvik till exempel lössaker som ligger runt, och försök hålla så rena ytor som möjligt. Detaljer som en blombukett kan dock uppskattas.
- Fotografera från hörn och i bordshöjd för att ge rummet mest volym.
- Försök få med tre väggar i bilden.
- Håll distans från möbelgrupper för att göra rummet rymligare.
Om du vill läsa om en unik och kreativ syn på fastighetsfotografi kan du också läsa Kamera Bilds reportage om Fantastic Fran här.
TEXT: MäklarOfferter