Kamera & Bild testar

Canon EOS 1D X Mark II – Supermaxad snabbhet

Canon EOS 1D X Mark II klarar av att fokusera säkert och snabbt i kraftigt motljus. Dessutom har Canon lyckats bra med det dynamiska omfånget. b rn1/500u2009S, F/1,8, ISOu2009100
Snabb och säker följande autofokus är en av Canon EOS 1D X Mark II:s största styrkor.b rn1/2000u2009S, F/6,3, ISOu20091250, EF 100-400mm/4,5-5,6L IS II USM vid 100mm
Tunnelbana eller skymning u2013 1D X Mark II klarar fokus ned till -3 EV, vilket är användbart i de mest dunkla miljöerna. b brn1/80u2009S, F/5,6, ISOu20092000

TEST: Canon EOS 1D X från 2011 gick hem hos många fotografer som behövde proffsig snabbhet. Nu när Mark II av Canons flaggskepp kommit undrar många: ska jag uppgradera? Vi har testat den snabbaste kameran för pressfotografen just nu.

Vare sig du behöver den eller inte så är det mycket vill-ha-faktor hos nya Canon 1D X Mark II. Men varför? Det främsta svaret är snabbhet, och mer utvecklat så är det funktionerna. Men hur ställer de sig mot föregångaren 1D X från 2011? Grejen är att det finns så många delar att berätta om så det är egentligen bara en liten del som får plats här.

I kameran sitter en ny sensor på 20,2 megapixlar som ger ungefär 10 procent större bilder än från den i 1D X, på 18,1 megapixlar. ISO-omfånget har ökats ytterligare, nu med möjlighet att fotografera i 409600 ISO. Som snabbast tar den 16 bilder per sekund, 14 med fungerande autofokus.

Totalt sett är 1D X Mark II en uppgradering på flera fronter, med förbättrad autofokus, bättre bildhantering och utvecklade kretsar. För att testa skillnaderna mot föregångaren har vi fotograferat allt från fotboll, ishockey, stuntfotografering, actionfyllda tillfällen och använt den som presskamera. Här är vad vi kom fram till.

Förbättrad design

Även om vi direkt känner igen oss från föregångaren så har Canon ändå gjort några designförbättringar på 1D X Mark II. Den kanske största förändringen ligger i vredet för film/stillbild med start/stopp-knapp vid AF-ON-knappen. Knappen känns som ett smart tillägg, framförallt för att göra kameran mer filmvänlig och snabbtillgänglig för funktionen. Riktigt bra alltså.

På ämnet knappar så har Canon valt att inte ha upplysta knappar, något som helt klart skulle underlättat vid fotografering i svagt ljus för att snabbt hitta rätt.

I övrigt har ytan på joysticken nu blivit större, vilket även var en del av den kritik som framfördes mot 1D X. Nu är känslan mycket bättre, och därmed också exaktheten. Canon lyssnar på sina användare, vilket är bra. Däremot klamrar de sig fast vid att fortfarande ha vissa mycket små knappar, som exempelvis M-Fn-knappen och knappen för val av autofokuspunkt och läge.

Att växla mellan horisontell och vertikal fotografering känns nu ännu bättre än innan, delvis för att AF-ON-knapparna nu har mer liknande positioner i de två olika greppen. Hur som helst en liten förbättring.

En sak som jag däremot tycker är synd är möjligheten till exponeringskompensation vid fotografering i manuellt läge med auto-ISO påslaget. Just då går det inte att exponeringskompensera, vilket man så klart vill att det ska gå att göra genom att förskjuta auto-ISO-skalan för att justera exponeringen.

Nu med pekskärm

Den 3,2 tum stora skärmen med en något högre upplösning– 1,62 miljoner bildpunkter – har nu pekskärmsfunktion. Givetvis är detta en riktig vinnarfunktion vid filmning, som gör att du kan ställa in fokus direkt på skärmen genom ett enkelt tryck.

Men det som förbryllar mig är att detta också är det enda som skärmens pekfunktion används till. Varför inte möjlighet att bläddra bland bildfiler, eller zooma i dessa? Varför inte kunna trycka på ikonerna man får upp (och kan kustomisera ordningen på) när man trycker på Q-knappen? Det känns helt klart som outnyttjad potential.

Skärmens ljusstyrka går att ställa in i 7 lägen, men tyvärr finns inte någon auto-inställning för denna, vilket så klart är synd.

Nya funktioner

Precis som hos 7D Mark II har 1D X Mark II nu även fått antiflimmer-funktion för att fånga flimmerfritt ljus vid fotografering i exempelvis en ishall. Dessutom har 1D X Mark II inbyggd GPS, som gör att du exempelvis kan ha extremt hög precision på tidsangivelserna i bildfilerna, vilket förbättrar för pressfotografen som arbetar med flera kameror eller mot redaktion, för att få bilderna rätt.

Vidare har Canon nu även lagt in möjligheten att beskära bilder och spara dessa separat direkt i kameran. Funktionen är ytterst användbar i lägen där snabb leverans för webb är viktigt. Men det som slår mig är varför man inte kan kan justera placeringen eller storleken av beskärningen med hjälp av pekskärmen – det känns givet för mig att funktionen borde finnas för att utnyttja skärmens möjligheter.

En annan sak som däremot är bra, är den nya kamerastatus-loggen. Med denna loggas händelserna hos kameran, vilket gör att du kanske klarar dig från att skicka in kamerahuset på service och kan lösa det hela på telefon, eller att serviceavdelningen kan arbeta snabbare genom att läsa av denna information. En riktigt bra grej för de som är yrkesverksamma och beroende av sin utrustning.

En annan nyhet är DLO-kretsen, »Digital Lens Optimizer«, som nu finns inbyggd som en krets i 1D X Mark II. Denna ser till att dina bilder blir objektivkorrigerade direkt i kameran i stället för i datorn, som tidigare.

Filmning

Canon har med 1DX Mark II gjutit samman 1D X och 1D C, då 1D X Mark II förbättrats på film. Nu hittar vi bland annat ett hörlursuttag, vilket egentligen ses som en självklarthet på en kamera som denna, men som inte fanns på 1D X. Bra så.

Film spelas in i 4K i upp till 60 bilder per sekund i 8-bitars 4:2:2 (800 megabit) i upp till 29 minuter och 59 sekunder. Full-HD spelas in i 120 eller 60 bilder per sekund i 4:2:0 (180 megabit). Som kuriosa kan nämnas att det går också att frame-grabba bilder från 4K-film för att spara ned en 8,8 megapixlar stor bild som JPG. Tyvärr fungerar inte detta i full-HD lägena, vilket innebär att du inte kan spara ned bilder från exempelvis film taget i 120 bilder per sekund direkt i kameran, vilket är lite synd. Nästa steg är att se till att man kan snurra sig igenom alla bildrutor med baksidans snurreglage i stället för att trycka på knapparna, vilket kan lösas med en enkel firmwareuppdatering.

På HDMI-porten går det att mata ut som högst full-HD i 8-bitars 4:2:2.

Canon har inte med Log-Gamma-funktionen i 1D X Mark II, vilken vi hittar hos exempelvis Canons cinemakamera C300. Vet du inte vad det är så kommer du inte sakna det.

Autofokusen vid filmning fungerar riktigt bra och är snabb. Tycker man att den är för snabb så går det att ställa in omfokuseringshastigheten i tio lägen, samt känsligheten för omfokusering i sju lägen. Riktigt, riktigt bra, och roligt att dessa funktioner som vi tidigare sett i andra modeller nu kommer till en proffskamera.

För snabbheten

Det kanske absolut bästa området att använda 1D X Mark II inom är just sport, eller för objekt som rör sig snabbt i både djupled och sidled. Detta går så klart också att direkt koppla till djurfoto, där man ofta fokuserar på en flygande fågel eller ett djur, kanske i svagt ljus.

Autofokuspunkterna tar nu en större plats på ytan, nära en fjärdedel mer på bredden och en tiondel mer på höjden, vilket gör att det finns ett större spelrum. Detta märks också, efterom det blir lättare att få fokus att hänga med objekt som rör sig när man exempelvis har teleobjektiv och panorerar. Bra!

Dessutom går det nu att hela tiden se om kameran hålls i våg, även när du fokuserar, vilket ökar chansen till raka horisonter.

En annan bra sak är att Mark II fått upplysta fokuspunkter, vilket Mark I inte hade – på så vis blir det också lättare att se var de finns när man använder sig av dessa för att inte hamna utanför nätet av punkter. Det går dessutom att välja en högre ljusstyrka på använda fokuspunkter om man tycker att de behöver lysas upp ytterligare.

Följande autofokus fungerar för övrigt så pass bra att den klamrar sig fast vid det ställe man valt att fokusera på, och man kan se hur 1D X Mark II uppdaterar sina fokuspunkter riktigt snabbt och säkert.

I svagt ljus upplever jag också att kameran klarar av att sätta fokus riktigt bra, och den ska enligt specifikationerna klara ljus ned till -3 EV, ett EV-steg bättre på den punkten. Dessutom går det nu också att fotografera med autofokus på alla 61 fokuspunkterna (varav 21 korstyp) på bländare f/8. På 1D X fanns möjlighet till en fokuspunkt i detta läge. Helt klart en mycket bra funktion!

Behöver man ta bilder tystare så finns nu ett tyst fotoläge med 5 bilder per sekund, vilket är riktigt användbart vid exempelvis bröllop.

Men om man fotograferar sport så är det nog 14 bilder per sekund som gäller, med följande autofokus. Detta innebär en del skyffling av data, vilket också innebär ett ökat behov av snabba minneskort. Canon har valt att ha både CFast- och CF-kortplats i kameran, vilket är både bra och dåligt. Bra för de som har många CF-kort, men dåligt för de som vill utnyttja kameran till fullo – du kan exempelvis inte använda samma snabba backupfunktion med två kort – eller snabbt behöver tanka över sina bilder.

Med ett 64 gigabytes CFast-kort 3500x (525 MB/s) kunde vi fotografera 515 bilder i serie i fullstora råformatsbilder i 14 bilder per sekund innan det tog stopp (med RAW+Large JPG blev siffran 170). Detta innebär att du kan fotografera i råformat i över en halv minut.

Bildkvalitet

Till att börja med kan vi säga att Canon 1D X Mark II ger riktigt fina bilder. På högsta ISO ser vi ingen skillnad mot föregångaren 1D X.

Om vi undersöker bilder från låga ISO-värden så ser vi en förbättring där det hänt saker. Det dynamiska omfånget är klart förbättrat med minst ett steg mot 1D X, vilket kan bero på att Canon nu placerat A/D-konvertrarna på kamerans sensor för att minska signalvägarna. Beroende på hur man tolkar resultatet kan man vinkla det på olika sätt, men att få till en sådan förbättring och samtidigt öka både data som skyfflas och snabbare seriebildstagning är riktigt bra.

Stillbilder från 4K-film i 8,8 megapixlar är mycket lika en vanligt beskuren stillbild, vilket gör att de absolut går att använda som ett smart och viktigt hjälpmedel när man mer behöver de runt fyra gånger fler bilder per sekund än de 16 man får i 20 megapixlar.

Slutsats

Canon 1D X Mark II är den snabbaste pressfotokameran i dag, tätt följd av Nikon D5. Även om skillnaderna inte är stora så har den några ytterligare bilder per sekund, både när det gäller stillbild och film i full-HD.

Snabbheten handlar inte bara om bilder per sekund, utan även om handhavandet och de funktioner som finns hos kameran.

Det känns också som om Canon satsat något mer på de som behöver filmning i sin kamera, med snabb och bra fokusering samt inställningarna för fokus.

Över lag har Canon gjort en riktigt bra uppgradering av delar som totalt sett lett till en förbättrad kamera, inte minst när de lyckats både öka snabbheten och samtidigt förbättrat det dynamiska omfånget. För den som behöver dessa saker finns en viss relevans i att uppgradera från 1D X. Däremot finns en del funktioner som lätt kan utvecklas med en firmware för att göra kameran ännu bättre.

Canon EOS 1D X Mark II är en robust, stabil och genomtänkt kamera med många smarta moment och proffsiga funktioner för ett uppsnabbat arbetsflöde för pressfotografen på plats, och kommer garanterat att leverera när det gäller, både när det gäller handhavande och bildkvalitet.