Kamera & Bild testar
TEST: Canon 6D Mark II – kraftfullt insteg i fullformat
Vi har testat Canons uppdaterade version av sin nu fem år gamla instegsmodell 6D. Nyheterna i 6D Mark II är flera, med uppdaterad autofokus, snabbare seriebildstagning och flera spännande funktioner för dig som vill ta steget till en småbildssensor.
Ny sensor på 26 megapixlar och ett arv av autofokusen från 80D. 6,5 bilder per sekund – två bilder per sekund snabbare seriebildstagning än föregångaren 6D. Vinklingsbar pekskärm.
Ja, det är några av nyheterna som vi hittar hos Canons nya instegskamera i småbildsformatet, Canon EOS 6D Mark II.
Även om Canon gjorde lite förbättringar här och där hos kameran jämfört med 6D, så är likheterna många. Designmässigt hittar vi slående likheter mellan de båda, och jämfört med 80D finns också samma design. Detta innebär många och välavvägda knappar och reglage, med bra avstånd till fingrar och ett riktigt bra grepp. Ergonomin blir därför mycket bra hos Canon EOS 6D Mark II, vilket i sin tur gör den rolig att använda.
Snabbheten bästa grejen
Genom ökad processorkraft kan 6D Mark II fotografera i 6,5 bilder per sekund i råformat, vilket gör att den går att använda även i snabba situationer, något som 6D:s 4,5 bilder per sekund inte var helt tillräckligt för. Hur som helst så känns kameran också snabb, inte bara på grund av detta, utan hela systemet upplevs som responsivt.
Autofokusen med STM-objektiv är inte bara riktigt snabb och tyst – den är även riktigt säker – framförallt i kontrastrikt ljus. Vid svagare ljus fungerar den också bra, men då upplever jag den inte som lika snabb och säker. I vanliga situationer är den imponerande bra, mycket beroende på att alla 45 AF-punkter är korslagda, vilket ökar precisionen.
Den följande autofokusen via sökaren fungerar rätt så snabbt och bra, men problematiken här ligger i att ytan vars punkter som kan följa motivet till stor del är placerade i mitten av sökarbilden. Vill du ha större utrymme måste du använda liveview-läget, det vill säga övergå till bildsensorns autofokussystem, men på bekostnad av både seriebildshastigheten och farten på den följande autofokusen, som då minskar.
Fördelarna med en vinklingsbar pekskärm är många. Hos 6D Mark II är den enkel och smart att använda, och utnyttjar verkligen funktionaliteten. Genom att trycka på Q-ikonen ges du möjligheten att göra en hel drös med inställningar via just skärmen. På så vis kan du alltid leta dig fram till inställningar den vägen, om du har fullt upp att lära dig alla genvägar via knapparna.
Bildskärmen på 3 tum är bra, med bra skärpa, kontrast och pekkänslighet – som även går att ställa in så att den blir känsligare.
Filmning
Canon har alltid varit duktiga när det gäller film. Canon 6D Mark II är helt okej på detta, vare sig mer eller mindre. Tyvärr hittar vi inte 4K-film i 6D Mark II, något som är synd, då det för med sig vissa fördelar. För vissa behövs det inte, för andra är det en bra funktion att ha, men i dag hittar vi 4K-video i så många kameror att det nära på är standard.
Men i stället så är Canon riktigt bra på att hjälpa fotografen att filma på ett smidigt vis. Pekskärmen gör mycket till, och genom att kunna välja fokus på skärmen när du spelar in film så får du ett smidigt och enkelt handhavande om du inte är van vid manuell fokusering.
Funktionsmässigt hittar vi det vi är vana vid hos Canon – möjligheten att justera flera inställningar i manuellt läge, men även en väl fungerande automatik. Dessutom har kameran inbyggd digital bildstabilisering. Resultatet innebär att du kan skaka rätt mycket på dina händer utan att bilden blir speciellt jobbig att titta på. Det finns två lägen att välja mellan, och det som händer är att bilden beskärs något. I det andra läget beskärs bilden än mer, för att reducera kraftig skakning.
Däremot har kameran inget uttag för hörlurar, vilket är synd för den som tänker på ljudet för sina filmer.
Moderna funktioner
Canon har även matat kameran med en del bra funktioner. Bluetooth och NFC, GPS samt wifi, för överföring och styrning av kameran via deras app. Funktionen för Canons kameror har länge fungerat väl – samma gäller med 6D Mark II.
Kameran har egentligen rätt många funktioner som är värda att nämna, så som flimmerreducering, finjustering av skärpa, HDR, möjlighet till 9 bilders multiexponering, fotografering i olika bildförhållanden som 1:1, och mycket annat.
Totalt sett gör gör alla funktioner som kameran har att du får mycket att utforska och växa i, vilket gör att kameran har mycket att erbjuda samtidigt som den inte är onödigt svåranvänd.
Beroende på vad man fotograferar kan den även fylla ett syfte som en andra kamera för de som behöver ytterligare ett kamerahus i sin fotografering.
Bilderna i JPG direkt ur kameran vid normal fotografering blir mycket bra. Fotograferar du i svagt ljus med höga ISO-värden så presterar kameran ungefär lika som föregångaren Canon EOS 6D och 5D Mark IV.
När det gäller det dynamiska omfånget skiljer sig denna hos 6D Mark II jämfört med 80D och 5D Mark IV – de senare två kamerorna har fått tagit del av Canons uppdaterade arkitektur – medan 6D Mark II har ungefär samma dynamiska omfång som vi hittar i den fem år gamla föregångaren 6D och 5D Mark III.
Filmerna från 6D Mark II är något mjuka och med dagens mått mätt ser dessa helt vanliga ut, även om kameror med nedskalad 4K till full-HD blir något mer detaljrika.
Slutsats
Canon EOS 6D Mark II är en riktigt bra kamera. Det som med 6D började som en instegskamera i Canons fullformats-segment har förbättrats och förfinats på många punkter, inte minst när det gäller hastigheten.
6D Mark II är på sätt och vis därför mer än en instegskamera – den är snabb att använda och har många funktioner, och genererar bilder av hög kvalitet. Förfinfingar och förbättringar hittar vi på många ställen utom designen som är nära på exakt likadan som hos 6D, och har många likheter med Canon EOS 80D. Det dynamiska omfånget når inte heller upp till samma klass som fler av Canons andra kameror, och når då inte helt upp till toppklass-utmärkelsen.
Däremot är det inte detta du ska haka upp dig på – Canon EOS 6D Mark II är en mycket kompetent kamera som bjuder på en stor utvecklingspotential och många spännande funktioner för den som vill hoppa in i småbildsformatets bildvärld.