Kamera & Bild testar

Canon 750D & 760D – smidig kamera för familjen

Sensorerna i Canon 750D och 760D har lite sämre dynamiskt omfång än konkurrenterna. Men det är inget man märker speciellt ofta.(Bilden är tagen med 760D) brn1/100u2009S, F/5,6, ISO100, 50u2009MM
Båda kamerorna är små och smidiga. Hög packbarhet. (Bilden är tagen med 750D.)brn1/8u2009S, F/4, ISO200, 18u2009MM
Båda kamerorna har flera kreativa filter. Bland annat det här grovkorniga svartvita filtret. (Bilden är tagen med 750D.)b rn1/4u2009S, F/3,5, ISOu20096400, 18u2009MM
Båda kamerorna levererar fina bilder i jpg. (Bilden är tagen med 760D.)b rn1/100u2009S, F/3,5, ISOu2009100, 50MM
750D är en lätthanterlig kamera som är perfekt för hela familjen. b rn1/40S, F/4, ISOu2009100, 24MM

TEST: Canon ersätter nu instegsmodellen 700D med två nya kameror. I grunden är de väldigt likvärdiga, men några skillnader finns där. Men är skillnaderna tillräckligt stora?

När Canon lanserade 750D och 760D i vintras var några lite frågande till den lilla skillnaden i pris mellan de två och den ändå märkbara skillnaden i funktioner och utseende. Kamerorna riktar sig till en förhållandeivs liknande grupp, men som befinner sig på två olika nivåer.

750D är tänkt för den som vill ta steget upp till en systemkamera och inte har så stora krav på många funktioner utan vill ha något lite enklare. 760D ger användaren fler funktioner och fler direkta kontroller som gör att en lite mer avancerad användare har mer glädje av kameran. Men prestandan är på många sätt densamma.

Delar kärnan

Båda kamerorna är bestyckade med Canons nya 24,4 megapixels sensor, som även sitter i EOS M II.

De har även fått den nya Digic 6-processorn som även placerats i de högupplösta 5DS och 5DS R (även om de har två var istället för en var som i fallet med 750D och 760D).

För de som gillar filma eller använda live-view så är det nya fasdetekterande autofokusystemet också en glad nyhet. Systemet lystrar till namnet hybrid-CMOS AF-III och enligt Canon ska hastigheten vara nästan i samma klass som i deras Dual Pixel AF som sitter i 7D II och 70D.

Men även det kontrastdetekterande fokussystemet är uppgraderat från föregångaren 700D. Från 9 punkter i 700D till 19 punkter i 750D och 760D, samma system som sitter i 70D för övrigt. En ganska rejäl uppgradering. De delar även den nya ljusmätaren med 7560 RGB och IR pixlar som bland annat ska vara vassare på att fånga hudtoner på ett korrekt sätt jämfört med tidigare.

Processorn och sensorn gör att ISO-känsligheten är densamma mellan de två kamerorna. 100–12800 som är expanderbar upp till 25 600 om så önskas. Specifikationer som är kvar sedan 700D är bland annat seriebildstagningen på 5 bilder per sekund, filmningen på 1080 med 30 bilder per sekund och även att båda kamerorna har en utvikbar pekskärm på tre tum.

Båda kamerorna har även wifi, något som kan ses som standard i dagsläget, i alla fall för kameror i den här klassen. Det gör det så klart snabbt och enkelt att dela med sig av bilder man tar via sociala medier. Nyheten här är istället att de även har NFC vilket gör att du kan koppla samman kameran med din NFC-kompatibla smartphone genom att bara hålla dem väldigt nära varandra. Smart och smidigt.

Funktioner för 500 kronor

Om nu kamerorna är så pass lika när det gäller prestanda, vad är det så som skiljer dem åt? Främst finns skillnaderna bland kontrollerna.

Tittar man på de två kamerorna från lite olika håll så dyker variationerna upp. Men de grundläggande skillnaderna är att 760D har en display på ovansidan. Det medför att den inte kan ha programratten till höger på kameran. Därför sitter programratten till vänster om sökaren, på 750D (som saknar toppdisplay) sitter den till höger. Program­ratten på 760D har även en låsknapp på ovansidan som måste tryckas ner för att ratten ska kunna vridas. Det är en vanlig funktion på många kameror, för att man inte ska byta fotograferingsläge ofrivilligt. Personligen kan jag tycka att en lagom trög ratt oftast funkar smidigare eftersom den inte kräver två fingrar och därmed lite knepigare grepp på kameran när man vill byta fotoläge.

760D har även fått ett justeringshjul på baksidan av kameran där 750D endast har fyrvägsknappar. Det gör att man enkelt kan justera till exempel exponeringskompensation i Av eller Tv-lägena. 750D har istället en direkt knapp som man kan hålla in och sedan scrolla på det främre inmatningshjul som finns för att justera exponeringskompensationen. På ovansidan, framför displayen på 760D och framför programratten på 750D, sitter tre små knappar. Valet av autofokuspunktsområde och ISO är samma på båda.

Men på 760D används den tredje knappen för att tända displayen på ovansidan när man fotograferar i mörker. På 750D används knappen för att släcka skärmen på baksidan, som annars är tänd hela tiden (förutom när avtryckaren trycks ner halvvägs) och visar bland annat exponeringsinformation.

Vad gäller de rent fysiska skillnaderna så gör de att om jag har båda kamerorna framför mig och får välja vilken jag ska plocka upp och använda så faller valet i nio fall av tio på 760D. Men det är så klart mitt personliga val, som grundar sig i att jag är van vid att fotografera med systemkameror och vill gärna ha tillgång till så snabba justeringar och direkta knappar som möjligt. Om jag varit en nybörjare eller bara inte intresserad av att kunna ställa in så mycket, så hade jag nog lika gärna kunnat plocka upp 750D eftersom den upplevs som lite enklare och rakt på.

En av de märkbara killnaderna på insidan är att med 760D kan du filma i HDR, något som inte är möjligt med 750D.

Avancerad känsla

Föregångaren 700D hade, som nämnts, ett enklare autofokussystem som verkligen kändes enklare. Färre fokuspunkter och inte lika exakt. Det nya fokussystemet gör att kameran känns mer avancerad, fler korsformiga fokuspunkter gör också att kameran fokuserar med högre precision. Så det är vinst både rent upplevelsemässigt och praktiskt. Ytterhöljena på kamerorna är liksom tidigare mest tillverkade av olika kompositmaterial så de känns inte alls lika stabila som de lite dyrare och fräsigare modellerna. Men de är ändå helt okej, vissa reglage känns lite plastiga men det är inte allt för farligt.

Ytan är matt och lite småknottrig (väldigt småknottrig) vilket ger en bra friktion när man håller i kameran, men det är också en yta som känns som om den lätt kan bli repig och få märken. Vi har inte utsatt våra testkameror för några överdrivna farligheter, men om de till exempel ligger i en väska tillsammans med något annat så är det inte omöjligt att man repar skalet lite lättare än vad man skulle göra på en annan kamera.

Trots att båda kamerorna är förhållandevis små är greppet bra. Har du väldigt stora händer kanske det är i minsta laget men det får du räkna med på en kamera i den här klassen.

Trådlöst utan direktknapp

Dessa två modeller är de första från Canon som har wifi och nfc. Nfc gör att det går snabbare att koppla ihop kamera och smartphone, om din smartphone nu har nfc. Och det är väldbehövligt, för wifi-funktionen sitter och gömmer sig inne i menyn så det är inte riktigt så smidigt som man skulle önska att få starta den om man inte har nfc.

Det krävs lite för många knapptryckningar. I alla fall när man jämför med vissa konkurrenter där det finns en dedikerad knapp för wifi som gör att det går betydligt fortare och smidigare att föra över bilderna eller styra kameran via telefonen. Jag hoppas att uppföljaren till dessa två har en funktionsknapp som leder direkt till wifimenyn.

Ovansidan av Canon 750D.

Peka dig fram

Varje gång jag testar en kamera med pekskärm brukar den få antingen bannor eller beröm, sällan något mittemellan. Canon hör till dem som brukar få beröm för sina pekskärmar. Detta för att de låter så pass mycket vara kontrollerbart från skärmen, istället för att man ändå måste in och pilla bland knapparna när man ska ställa in saker. När man filmar med något av STM-objektiven som fokuserar väldigt tyst (förutom kanske det nya 50mm f/1,8 STM som surrar lite för högt) är det väldigt enkelt att byta fokuspunkt under inspelning, man bara duttar till på skärmen där man vill att skärpan ska hamna. STM-motorerna jobbar i lagom hastighet för att det ska se rätt snyggt ut. Perfekt för den som vill börja leka lite mer med video.

Något som hade varit bra är om man kunde komma åt menyn via en skärmtryckning när man använder live-viewläget. Då hade man kunnat slippa trycka på fysiska knappar för att göra ändringar även längre in i menysystemet medan man fotograferar.

Canon har sedan kamerorna lanserades gått ut med ett servicemeddelande där de meddelar att alla som köpt någon av dessa kamerorna bör kontrollera serienumret på sin kamera (vilket står på kamerans undersidan), om serienumret börjar med 01 eller 02 kan det vara så att din kamera behöver skickas in för service.

Du kan kontrollera om din kamera redan servats innan den sålts genom att öppna bateriluckan och se om det är en svart prick i håligheten längst till vänster i övre delen av batteriluckan, om pricken finns där är kamerna servad. Det användare haft problem med är vita fläckar i bilderna, detta är dock ett problem som senare serier inte haft.

BIldkvalitet

Båda kamerorna har fått funktionen som kan förhindra flimmer när man filmar i till exempel lysrörsljus.

Jämför man med föregångarna så har det dynamiska omfånget ökat med ungefär ett halvt steg. Vilket i jämförelse med konkurrenter som till exempel Nikon D5500 är runt 1,5 steg sämre. Bildkvaliteten är dock bra och så är även filmkvaliteten. Fotar man mestadels i jpg får du fina bilder direkt ur kameran.

Sammanfattning

Dessa två kameror är alltså väldigt lika i prestandan. Det betyder att man inte får mer bildkvalitet för pengarna om man lägger till en femhundring och köper 760D istället för 750D, snarare att om du är en mer van fotograf så är nog 760D den som du vill titta på.

Är du en nybörjare som ska byta upp dig från en kompakt, eller kanske mobilkameran, ligger 750D närmare till hands. Båda kamerorna är enkla att använda och ger fina bilder rätt ur kameran. De är båda också ett lyft från föregångaren med ny processor, sensor och ett uppdaterat autofokussystem.