Kamera & Bild testar

Panasonic FZ38: Smart minisystemare

För att kunna använda motljusskyddet måste du först skruva fast en adapterring på objektivet. Därefter fäster du motljusskyddet med en stoppskruv. Men se upp. Hamnar det fel – och du har inte några stora marginaler – blir bilden förstörd. Foto: Amy Lagerman

Liten och behändig för fotografen med de små händerna. Aningen pillig för den lite mer grovfingrade. Långzoomen Panasonic Lumix FZ38 har fått fler megapixel och ett riktigt bra ansiktsminne.

Publicerad

Lumix FZ38 är ganska lik föregångaren FZ28. Till exempel är objektivet detsamma, en 18 gångers superzoom från Leica, med motsvarande omfånget 27-486 millimeter i småbildsformatet. Objektivet är imponerande skarpt, speciellt i vidvinkelläget.

FAKTA PANASONIC FZ38

Rek. pris 4 999 kronor

Sensor 1/2,33 tum CCD

Effektiv upplösning 12 megapixel (4000 x 3000)

Filformat JPG, RAW

Brännvidd 4,8–86,4 mm (27–490 mm)

Ljusstyrka 2,8–4,4

Optisk zoom 18,0x

Autofokus Dynamisk, mitten, spot, ansiktsökande och följande vald motivdel

Manuell fokus Ja

Bildstabilisering Ja

Exponeringslägen P, A, S, M

Sökare Saknas

Skärm 2,7 tum (230 000 bildpunkter), fast

Ljusmätning Flerfälts, centrumvägd, spot

Vitbalans Auto, 5 lägen, 2 egna, manuell

ISO 100–1600 (6400 med 3MP)

Slutartid 60–1/2000 s

Exponeringskompensation +/- 2 med 1/3 steg

Självutlösare 2 och 10 sekunder

Blixt Uppfällbar

Serietagning Ca 2,3 bilder/s för tre bilder med högsta jpg-kvalitet, höghastighetsläge med 10 bilder/s och bildstorlek 3 MP

Filmning 1280 x 720, 50p

Minnestyp SD

Batteri Litiumjon

Batterikapacitet Ca 470 bilder enligt CIPA-standard

Mått 118 x 76 x 89 mm

Vikt inkl. batterier 415 gram

Det lätta, men lite plastiga huset, har inte förändrat utseende nämnvärt, men kikar vi in under huven hittar vi lite gott och blandat. FZ28 hade till exempel 10 megapixel. Efterträdaren har 12. I den allmänna pixelhetsen är det lätt att applådera ökningen, men egentligen är det en förändring som bara är till det bättre när ljuset är tillräckligt.

FZ38 är för övrigt en kamera som inte tål för högt ISO. Redan efter ISO 400 börjar bruset bli tydligt. ISO 1600 ska du bara använda i nödfall eftersom bruset och brusreduceringen tar mycket av detaljerna som inte är ljusa.

Läget intelligent exponering kan däremot vara användbart. Vår testredaktör fotograferade både utan och med maxstyrka. Effekten blev mycket tydlig. Skuggorna lättades upp och högdagrarna sänktes, utan överdrift.

Plus i kanten får också den kontrastavkännande autofokusen i kombination med ansiktsspårningen. Den fungerar mycket bra såväl för stillbilder som för filminspelning.

Ytterligare en fiffig bonusdetalj hos FZ38 är att du kan programmera kameran att minnas upp till sex ansikten. Dessutom kan du lägga in personernas namn och ålder.

Favoriten av alla funktioner är dock den ytterst praktiska snabbmenyn som du styr med hjälp av en styrpinne. Den är lika liten som de andra knapparna, men räfflad för att du inte ska slinta med fingret.

Lumix FZ38 filmfunktion kan inte mäta sig med systemkamerornas filmfunktion. Upplösningen är sämre och det går att se skärpningskonturer. Jämför vi med andra kameror i samma segment är det i huvudsak en klass som fz38 vinner i. Autofokusen är överlägset snabb.

Foto: Amy Lagerman

PLUS

• Smart snabbmeny

• Snabb autofokus

MINUS

• Otympligt motljusskydd som måste fixeras med en låsskruv