Kamera & Bild testar

Test av Olympus Pen Mini E-PM1

Stilistiska raka linjer. Bortskalad från avancerade reglage, rattar och knappar. Här har Olympus blandat retro-design med nya former för att ta fram en lättanvänd spegellös kamera för den vill slippa avancerade funktioner. Enkelhet är nämligen ledordet för Olympus instegsmodell Pen Mini E-PM1.

Vid en första titt på kameran inser man hur enkel det faktiskt går att göra en kamera utan avancerade reglage. För den som söker en helt vanlig kamera för vardagen, eller för att bege sig ut på stadens gator och fotografera promenaden, är E-PM1 antagligen perfekt.

Prestandamässigt ser vi att E-PM1 ärvt mycket från sin storebror. Sensorn på 12,3 megapixel i micro fourthirds-formatet är densamma som i den mer avancerade E-P3, och bildkvaliteten blir därför också densamma. Också iso-inställningarna mellan 200 och 12 800 är likadana, liksom filmfunktionerna – FULL-HD i AVCHD.

Till det yttre ser vi däremot en del förändringar mot E-P3. Kontrollerna är nedskalade, bland annat saknas programratten ovanpå kameran. På baksidan ser vi bara fyra knappar plus ett väljarhjul att justera inställningarna med. Men det är också detta som gör kameran skön att hålla i. Ytorna är plana och enkla, och greppet känns naturligt och bra. På höger baksida finns en gummilist som är ovanligt bra, samtidigt som väljarhjulet hade kunnat sitta lite högre. Det är omöjligt att enkelt justera någonting med bara en hand som det sitter nu.

Ogrym skärm, grym autofokus

LCD-skärmen på tre tum är av budgetmodell med en inte alltför smickrande upplösning på 460 000 bildpunkter. Också betraktningsvinkeln lider av lite problem, liksom kontrasten i bilden. Här märks det tydligt att E-PM1 är budgetalternativet till exempelvis E-P3 som utrustats med en dyrare och tryckkänslig OLED-skärm.

Autofokusen är riktigt snabb, och arbetar utan problem även i snabba situationer. För följande autofokus används 35 separata fokuspunkter, spridda över hela bildytan. Annars finns så klart val för en fokuspunkt, kontinuerlig autofokus eller manuell fokus. Det går också att ha autofokus med manuell fokusmöjlighet inställd om man snabbt vill blanda de båda metoderna.

Några problem stöter däremot autofokusen på när skillnaderna i ljus blir för stora, vid exempelvis ljusa objekt eller dåligt ljus. Trots att man ser objektet bra i sökaren söker autofokusen fram och tillbaka för att hitta rätt. Ibland går det helt fel, även om den efter lite letande lyckas hitta rätt skärpa. Snabb alltså – men knappast den säkraste.

Många spelgellösa kameror innehåller filter, filter och filter. E-PM1:s hålkamerafilter är svårt att tröttna på.

Filter för kreativitet

För den som inte är så hemma på bländar- och slutarval finns hjälp att få av kameran – med iAuto. Funktionen hjälper dig att hitta rätt inställning för varje bild, något som du själv också till viss del kan påverka. Genom ett enkelt knapptryck kommer du åt funktioner för att justera färg, ljushet, färgmättnad och skarp eller suddig bakgrund, allt genom att justera uppåt eller nedåt med väljarhjulets knappar.

Vill du i stället ha något mer kontroll kan du välja något av de 23 scenlägena. Här finns förinställda val som landskapsfoto, porträtt eller nattscen. För den modige finns också de klassiska valen för program-auto, bländar- och slutarförval eller helmanuell inställning. De olika inställningarna ändras då genom väljarhjulet.

Men roligast är nog ändå att laborera med de olika kreativa filter som finns. Här finns de sex effektfiltren hålkamera, grovkornig film, soft fokus, diorama, dramatiska färger och färgstark. Detta är en nedbantning av de tio filter som vi finner i Pen E-P3, samtidigt som vi också märker att processkraften i E-PM1 är något sämre – filtret ser vi i realtid på skärmen, men uppdateringen av bilden minskar drastiskt när vi slår på filtret. Tyvärr upplevs då också kameran som något slöare, något som förstås påverkar känslan i själva fotograferingen.

Vid fotografering i skymning eller soluppgång tar det tid innan den annars snabbfokuserande E-PM1 lyckas hitta rätt.

Slutsats

Den som söker en riktigt lättanvänd instegskamera – på alla sätt – upplever nog e-pm1 som en intressant kamera. De val av inställningar man faktiskt kan göra, gör man på ett enkelt vis. Möjligheten att byta objektiv är också bra, eftersom man får ökade möjligheter att anpassa sin fotografering. Men för den som vill utvecklas i sitt fotograferande är denna modell alldeles för grundläggande.

SÅ SATTE VI BETYGET

Bildkvalitet 8

Ger bilder av bra kvalitet,även när det gäller dynamiskt omfång och brusprestanda på 3200 ISO.

Byggkvalitet 7

Enkelt och slimmat skal med naturligt grepp som ligger bra i handen.

Ergonomi och logik 6

Snabb autofokus, lätt och enkel att använda med få knappar och reglage som försvårar.

Mångsidighet 5

Utbytbara objektiv ökar möjligheten till att utvecklas. Kamerans funktioner i övrigt är däremot grundläggande.

Valuta för pengarna 7

Lägre prissatt än E-PL3, med samma tekniska specifikationer. Saknar vinklingsbar skärm samt färre knappar.