Kamera & Bild testar

Test av Olympus XZ-1

Med ljusstyrka 1,8-2,5 utmanar Olympus XZ-1 övriga kvalitetskompakter på marknaden. Kameran imponerar och får toppklass liksom motsvarigheterna Canon G12, Nikon P7000 och Panasonic LX5 tidigare fått.

Publicerad

Kvalitetskompakterna blir fler och fler. Till skillnad från en ”vanlig” kompakt bör de ha en något större sensor, bättre ljusstyrka och fler manuella inställningsmöjligheter. Olympus XZ-1 har det.

Efter att ha testat såväl ett förhandsexemplar som ett skarpt exemplar har jag nästan bara gott att säga om handhavandet. Visst skulle jag velat ha ytterligare en ratt för snabbare inställning av bländare och slutartid i M-läget, men jag kan köpa att jag måste använda knappen för exponeringskompensation för att kunna ställa slutartiden. Bländaren ställer jag enkelt in genom att vrida på objektivringen. I andra lägen styr objektivringen andra inställningar. Ringen låter relativt högt, men man vänjer sig vid ljudet. Stegen mellan varje vrid är väl avvägda.

Ok-knappen ger tillgång till en rad olika inställningar, som vitbalans och ISO. Men jag vill gärna kunna ändra iso snabbt och saknar därmed en dedikerad knapp för att göra detta.

Bildkvaliteten ville jag testa i en någorlunda svår miljö. En konsert eller annan scenshow brukar kunna innebära allt från dåligt ljus till ett väldigt varierande ljus. Hur ljus-spotarna var riktade påverkade också resultatet när jag fotograferade från publikhavet upp mot scenen under en show i Helsingfors. Men överraskande många bilder blev riktigt användbara. Jag ställde in kameran på ISO 1600 och genom att zooma varierade jag bländarvärdet mellan 1,8 (vidvinkelläget) och 2,5 (teleläget).

Brusprestandan borde matcha de andra kvalitetskompakterna med tio megapixels ccd-sensorer och det gör den också. Detaljförlusterna vid högre känslighet är väldigt lika dem för till exempel Nikon P7000. Där-emot är Nikon lite bättre på reduceringen av färgbrus, både på hög känslighet och i de mörkaste partierna på en bas-iso-bild, det vill säga det dynamiska omfånget.

Objektivet av Zuiko-modell är av hög kvalitet med 4x optisk zoom, motsvarande 28-112 millimeter i småbildsformatet. Ljusstyrkan är imponerande. Visst är 1,8 trevligt i vidvinkelläget, men på en konsert eller liknande när man kan behöva zooma in till max är ljusstyrka 2,5 än mer imponerande.

Zuiko-objektivet är skarpt och bra även ut i kanterna. Distorsionen i vidvinkelläget korrigeras inte fullt ut, i teleläget inte alls, men där är distorsionen bara svag.

Byggkvaliteten finns det egentligen ingenting att anmärka på. Metallkänslan är riktigt hög. Blixten är möjligen ett minus eftersom den inte låses i en helt distinkt position när den är nedtryckt. Det finns ett visst glapp som avger ett klapprigt ljud, men när det kommer till helheten är det en i stort sett obetydlig detalj.

Filmläget ger endast HD-filmning i 720p och kvaliteten är heller inte det skarpaste. Men den ger i alla fall inte fula skärpningskonturer.

Precis som med Olympus E-PL2 finns ett antal inbyggda filter som hålkamera, dramatiska toner med flera. De fungerar även under filmning. I blixtskon kan man ansluta tillbehör som extern blixt, elektronisk sökare och extern stereomikrofon. XZ-1 stödjer också trådlös blixtkontroll.

Den höga byggkänslan, ljusstyrkan, bildkvaliteten och det skarpa objektivet bidrar till att Olympus XZ-1 får totalbetyget toppklass. Priset ligger i linje med kvalitetskompakterna från Canon, Nikon och Panasonic.

Läs även våra första intryck av förhandsexemplaret här.

Se webb-tv om Olympus XZ-1 här.