Kamera & Bild testar
Test: Canon Eos 100D – Liten, mindre, minst
Minst – men inte enklast. Canon har med sin Eos 100D lyckats klämma in många av de funktioner och den design som vi hittar hos dess större modeller, på ett användarvänligt och riktigt smart vis, så att den passar alla som vill fotografera.
Smått imponerandeär att Canon lyckats stuva in så många delar och funktioner av de högre modellerna – och större kamerahusen – i Canon Eos 100d. Kamerahuset mäter nämligen bara 11,7 centimeter på bredden och har en imponerande liten vikt på runt 400 gram för att vara en kompetent systemkamera. Funktionerna är lättanvända – framförallt med den tryckkänsliga skärmen – och på något vis har Canon lyckats utan att göra avkall på de viktiga delar som en användare av en systemkamera vill åt.
Upplösningen hos 100d är satt till 18 megapixel, med en sensor i aps-c-format. Känsligheten är i sitt grundutförande satt mellan 100 och 12800 iso, men är utökbar till 25600 iso. Film spelas in i 1080p med 25 eller 24 bilder per sekund, och sparas i h.264.
Smart minimering
Designen påminner till stor del om utseendet som vi hittar hos nya 700d, eller 650d. I det stora hela är kamerahuset krympt, med vissa knappar och funktioner ändrade eller borttagna. Däremot har Canon tänkt till – de knappar vi fortfarande hittar på kameran är de viktigaste, och de har placerat dessa på ett smart vis för att få dessa att gå hand i hand med den minskade storleken, men en bra känsla.
Att hålla i kameran fungerar nämligen ovanligt bra för att vara så liten, även om den med stora händer kan få det lite kämpigt att komma åt alla knappar. Har du däremot normalstora händer så är knapplaceringen riktigt bra, och ger den funktionalitet du behöver för att snabbt kunna göra dina inställningar. Det utbuktande utrymmet för tummen är genomtänkt, och ger ett bra och stadigt grepp tillsammans med gummibeklädnaden. Smart är också den funktionsknapp för tummen som sitter på kamerans framsida.
Canon har alltså med litet spelrum lyckats få till en fantastiskt smidig lösning på hur vi kan arbeta med de fysiska knapparna.
Smart tryckskärm
Canon eos 100d har utrustats med tryckbar skärm på tre tum, med en upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter. Skärmen är kapacitiv, vilket innebär att du egentligen bara kan nudda den för att den ska fungera – och känsligheten är därför mycket bra. Bilden är ljusstark och klar, med fin skärpa.
Också upplägget för hur du kan använda skärmen är rätt smart.
Vanligtvis brukar man glömma bort att använda alla funktioner som man hittar hos en tryckbar skärm, men här finns många fördelar att hitta när du exempelvis filmar, som jag återkommer till senare.
Genom att trycka på q-knappen får du upp en meny med kamerans inställningar, där du kan justera exempelvis autofokusmetod, ljusmätning, bildkvalitet eller effekter. Ett snabbt, smidigt och väl fungerande system som kompenserar för avsaknaden av vissa direktknappar.
Lätt upplägg
Funktionsmässigt så hittar vi den klassiska programratten på kamerans ovansida. Vill du göra det lätt för dig kan du använda läget a+ som själv försöker fixa bästa bilden, men vill du leka lite proffsigare så finna alla möjligheter att använda något av de inbyggda scenlägena, eller fotografera manuellt. I manuellt läge använder du skärmen för att snabbt växla mellan justering av bländare eller slutartid.
Vill du vara mer klassisk kan du göra samma sak genom att vrida på justeringsreglaget för att ändra slutartid, eller hålla in Av-knappen och göra detsamma för bländaren. Faktum är att båda metoderna fungerar väldigt bra.
Delad autofokus
Autofokusen hos 100d är snabb, riktigt snabb, framförallt vid fokus genom den optiska sökaren med någon av de nio fokuspunkterna. Detta gäller även vid fokusering i svagt ljus. Vid fokusering med skärmen går det däremot långsammare, och något osäkrare, vilket är synd för den som vill använda skärmen vid snabba situationer. Skillnaden är nämligen rätt stor. För att lösa detta har Canon ett speciellt af-quick-läge, som flippar upp spegeln för fokus, vilket låter en hel del.
Enligt Canon har man också tänkt om något mot innan när det gäller hur den nya inbyggda hybridfokusen fungerar. Man har valt att sprida ut dessa fokuspunkter över ett större område som täcker ungefär 80 procent av sensorytan. Genom att göra så ska autofokusen ha ett större spelrum för att hitta rätt, när man exempelvis använder sig av följande autofokus. Detta fungerar riktigt fint. Att peka på en punkt på skärmen startar följningen, och 100d gör ett bra jobb att låsa till objektet, något som är extra bra vid exempelvis filmning.
Film spelas in i 1080p i 30, 25 eller 24 bilder per sekund, i max 29 minuter 59 sekunder. Filmerna sparas i h.264. Ljud spelas in i mono, men det finns möjlighet att koppla in en stereomikrofon. Om det nu inte var helt super att fokusera för stillbild med skärmen, så är upplevelsen en helt annan för den som vill filma. Här kan du med hjälp av Canons stm-teknik få mjuka och ljudlösa fokuseringar genom att trycka på skärmen för att välja fokus. Det blir ovanligt lätt att växla mellan fokus i olika partier av bilden, och samma sak gäller för skiftning mellan olika inställningar. En enkel touch på skärmen ger dig nämligen möjligheten att justera exempelvis iso, bländare eller slutartid – utan att det låter från diverse knapptryck.
Totalt sett måste jag säga att Canon lyckats lösa det hela väldigt bra. Att filma är plötsligt riktigt lätt, och med kamerans storlek i åtanke – tillsammans med all funktionalitet man får med knapparna och skärmen – får man en kraftfull kamera för filmning.
Bildkvalitet
De bilder vi får ur kameran visar en identisk bildkvalitet med exempelvis eos 650d. Över lag presterar den som väntat och som övriga kameror idag med aps-c-sensor, och hanterar exempelvis färgbruset som uppkommer på hög känslighet mycket bra.
När det gäller filmkvaliteten gäller samma sak, detaljåtergivningen är också den som väntat med fina detaljer. Över lag ger kameran både fina filmer och bilder direkt ur kameran.
Slutsats
Det är imponerande hur Canon har lyckats skapa en så kompakt kamera men ändå behållit den användarupplevelse som man får med en fysiskt större systemkamera med fler knappar. Genom att välja ett passande objektiv kan du dessutom få en riktigt kompakt kamera som har många av de viktigaste funktionerna.
Smidigheten gör att du antagligen inte drar dig för att ta med dig kameran på utflykten eller resan. Trots sin storlek och möjlighet till enkelhet har du ändå möjligheten att utvecklas med kameran och dess funktioner.