Kamera & Bild testar

TEST: Canon EOS R8 – Kreativ allroundkamera som passar alla

Canon EOS R8 är fylld av roliga funktioner och har dessutom fått ärva både sensorn och den snabba autofokusen från sin storebror. Detta gör R8 till en passande kamera för de som vill ta nästa steg och utvecklas ytterligare.

Canons nya fullformatskamera EOS R8 har egentligen det mesta som behövs hos en kamera, enkel nog att hantera utan att vara proffs, men avancerad nog att bjuda på en utveckling för dig som passar målgruppen som Canon själva tänkt: den som vill ta steget upp från APS-C-formatet till fullformat, eller som vill hoppa in i Canons senaste teknik med spegellöst och vill uppgradera från spegelreflex.

Det som är extra kul nu är att det just är den mest utvecklade tekniken som är paketerad i ett kraftpaket med låg vikt: endast 461 gram för kamerahuset, men ändå en hel del teknik innanför skalet. Tittar vi närmare på just tekniken så har R8 fått en hel del av det vi hittar i den mer avancerade modellen EOS R6 Mark II.

De kanske största skillnaderna ligger i att R8 saknar inbyggd bildstabilisering, men också den lägre seriebildstagningen på 6 bilder per sekund mot 12 hos EOS R6 på grund av att EOS R8 endast använder mekanisk slutare för att avsluta exponeringen – något som minskar hastigheten. Också videospecifikationerna skiljer sig med möjlighet till 6K i råformat med extern utrustning hos EOS R6 Mark II, medan EOS R8 får nöja sig med 4K/60p.

Men det som gör R8 så spännande är egentligen likheterna. Sensorn på 24 megapixel är densamma, liksom processor och autofokusfunktionerna, vilket gör att du för följande autofokus i alla möjliga lägen, och att dessa också fungerar på både människor, kroppar, huvud, ögon och djur – genom nya Dual Pixel CMOS AF II. Fotograferar man med elektronisk slutare går det också få lite snabbare seriebildstagning, upp till 40 bilder per sekund med följande autofokus, även detta samma som hos EOS R6 Mark II.

Enkelt handhavande

Designmässigt så har EOS R8 till att börja med alla delar som gör att det känns som en Canon-kamera, och likheterna är många med tidigare modeller. Personligen kände jag att det var lite som en fullformatsversion av EOS R7 som jag testade för ett drygt halvår sedan, med liknande upplägg och tänk kring knappar och hantering. För den som har koll på EOS RP, så finns det även med denna en stark igenkänningsfaktor.

Sneglar vi uppåt mot R6 Mark II så ser vi även att skillnaden att EOS R8 saknar joystick, något som är synd, men också förståeligt för att skapa en känsla av en enklare modell. Och den känns också enklare i antal knappar och sitt upplägg. Också batteriet LP-E17 är av den mindre enklare modellen jämfört med R6 Mark II, något som både håller nere storleken på kameran men också vikten, på bekostnad av batteritid. Och jo, om man grejar mycket med kameran eller exempelvis spelar in video, så drar kameran också en del batteri.

Själva användningen är i övrigt också enkelt upplagd, med på- och avknapp till höger och växling mellan video och stillbild på den vänstra sidan. Greppet är också relativt bra, storleken är inte för liten för att ge en bra stadga, något som blir extra viktigt om man använder sig av större objektiv. På programvalsratten hittar vi även ett auto-läge, något som är användbart för den som inte har full koll på alla inställningar. Då läser kameran av motivet och försöker justera inställningarna till de bästa möjliga för det du ska fotografera. Dessutom finns även ett scenläge med möjlighet att välja bland några olika inställningar själv, men på ett enklare plan, för att hjälpa kameran på traven och själv bli hjälpt.

Som helhet känns kameran ändå väl avvägd mellan de delar som bidrar till förenkling för fotografen och avskalning av priset, även om de mer avancerade användarna kanske anser att R6 Mark II har de viktiga delar som just R8 saknar – och det är ju så klart också meningen mellan just de två modellerna.

Värt att nämna lite snabbt är att både elektronisk sökare och bildskärm är bra, även om vi ser att R6 Mark II har något högre upplösning med sina 3,69 miljoner bildpunkter mot 2,36 hos R8 – men man ser helt klart en skillnad när man jämför dessa två kameror sida vid sida.

Ögon-AF är ett finfint hjälpmedel som fungerar smidigt på EOS R8.

Snabb autofokus – bra video

Just autofokusen är det inget som är bantat på, utan här är det riktigt bra och riktigt snabb autofokus som gäller. Jag tycker att Canon har gjort ett bra val som lät R8 ärva samma autofokusfunktioner som hos R6 Mark II, och resultatet är riktigt bra. Vare sig du följer människor eller panorerar och följer ett objekt, så är kameran med på noterna. För ansikten och ögon är den riktigt snabb och säker, och det är inga problem att få skarpa bilder på exempelvis ett öga. Även djur och fordon finns med i Canons igenkänning av objekt.

Tillbehör. Canon vill flörta med kreatörer inom både stillbild och video, och genom stöd för datahantering via blixtskon och UVC (USB Video Class) finns möjligheten att utveckla konceptet för streaming via mobilnätet med hög kvalitet – något som växer sig allt större inom konsumet-segmentet och tidigare krävt dyr specialutrustning.

En av de delar som gör att R8 presterar bra som en kamera som passar många, är även den har möjlighet till högkvalitativ video. Med R8 går det att filma i 4K/60p, eller egentligen filmar man med hela sensorn i 6K som sedan skalas ned till 4K, något som ger riktigt bra filmkvalitet. Här skiljer den sig alltså mot storebror R6 Mark II som ger möjlighet till 6K-video via HDMI-utgången och även i råformat, något R8 saknar.

Bra autofokus. Canon EOS R8 känns verkligen som en snabb kamera när det gäller autofokus – den hittar kropp, ansikte, ögon – och är dessutom enkel att använda. 1/60 S • F/6,3 • ISO 100

Men, är du insatt i videovärlden så erbjuder R8 ändå 10-bitars video i antingen HDR PQ eller C-Log3, 4:2:2-format och de flesta viktiga delarna som behövs för att skapa just kvalitativ video, exempelvis hjälp för korrekt exponering.

När jag filmar så följer också autofokusen med bra, och att använda skärmen för att justera under inspelningen gör att man enkelt kan få till snygga inspelningar utan problem. Dessutom har den inga större problem med rolling-shutter.

Bra för mycket. EOS R8 går att använda till det mesta, på resan, i naturen, för snabba skeenden och video. 1/1300 S • F/6,3 • ISO 1000
Bilderna i motljus blir riktigt bra, ljusmätningen gör sitt och dynamiken i bilderna är fina.

Bra är även möjligheten att koppla in en extern mikrofon, hörlurar samt externa enheter, här har Canon valt den mindre HDMI-kontaktutgången för de som behöver få ut bilden, något som inga videoentusiaster inte jublar över, men som ändå bidrar till ett mindre kamerahus.

För att flörta med kreatörer har man även byggt in stöd för Apples MFI via kabel, där man kan koppla in sin Iphone för att enkelt ladda ned grejer. För den som vill använda kameran som en webbkamera eller livesändningar har den även stöd för UVC och UAC (USB Video Class/USB Audio Class). Detta är ett stort plus för de som sysslar med just livesändning via mobiltelefon men inte vill använda telefonens kamera. Canon har valt bort 5 GHz-wifi, och har bara stöd för 2,4 GHz.

Bra i svagt ljus. Inomhus, i svagt ljus och flimrande ljusrör spelar ingen roll, bilderna blir riktigt bra direkt ur kameran. 1/500 S • F/6,3 • ISO 20000
EOS R8 har även olika inbyggda kreativa effektfilter, som här med kraftig vinjettering.

På temat för just video är det värt att nämna att Canon valt att skippa inbyggd bildstabilisering, något som annars är något bra att ha tillgång till för just video. Detta bidrar så klart till det mindre kamerahuset på bekostnad av den fördelen, även om det till viss de går att lösa med inbyggd bildstabilisering i objektiven man använder. För vissa kan detta kännas som en begränsning.

Gränsen på 30 minuter vid inspelning av video är borta och har utökats till två timmar för vissa videoformat, och kameran har heller inga problem med värme, för den som är orolig över detta. Men däremot gäller det att hålla koll på batteritiden – kamerans batteri är inte det största och video konsumerar just batteritid.

Slutsats

Antagligen är det en fördel att det finns så mycket mer att säga om EOS R8 än så här, trots att jag upplever den som en relativt enkel kamera att använda. Steget borde bli enkelt för de som klättrar uppåt med sina behov och krav, samtidigt som kameran erbjuder möjlighet till utveckling om man kommer från exempelvis EOS 6D-segmentet från det äldre spegelreflexsegmentet eller den som redan har koll på kameror och inställningar och vill uppgradera från APS-C-formatet. Dessutom känner man igen sig i knappar och reglage.

Med funktioner som både autoläge och automatiska scenlägen kan du leka dig fram, med pre-recording-funktionen kan du spela in några sekunder innan du faktiskt tryckt på knappen –som hjälp för att inte missa något tillfälle – liksom möjligheten att fotografera snabba förlopp i 40 bilder per sekund eller filma i full-HD i 180 bilder per sekund.

Referenserna mot Canon EOS R6 Mark II har varit många i testet, av den enkla anledningen att det är just dessa två som kan erbjuda ungefär samma teknik om man riktar in sig på Canons nya spegellösa R-system med fullformatssensorer. Canon EOS R8 kan nämligen erbjuda en del och jag tror också att den passar en stor massa som har byggt upp en kunskapsnivå över fotografering men samtidigt behöver en kamera att växa med.

Bildkvaliteten hos sensorn är riktigt bra, håller hög klass och ger alltså samma bilder som EOS R6 Mark II då de har samma sensor på 24 megapixel. För den som väljer mellan dessa två kameror är det alltså bildstabilisering, batteri, möjligheterna gällande format och kvalitet via HDMI, joystick samt vikt och storlek som är skillnaderna.

Den som vill ha en hyfsat kompakt kamera med fullformatssensor som ändå är funktionsfyllt, och klarar sig utan de delar som R6 Mark II erbjuder, får med EOS R8 en kamera med brett användningsområde som också är smidig att både använda och ta med sig, och dessutom klarar av det mesta.

Specifikationer

TypSystem
Cirkapris22 000 kronor
SensorFullformat
Upplösning24 megapixlar
ISO100–102 400 (50–204 800)
Skärm3 tum, 1,62M bildpunkter, pekskärm 
SerietagningCa 40 bps (elektronisk), ca 6 bps (följandes mekanisk)
Filmning4K/60p
MinneskortSD (UHS-II)
Inbyggd blixtNej
HörlursuttagJa
MikrofoningångJa
WifiJa, 2,4 GHz
Mått132 x 86 x 70 mm
Vikt461 g

Betyg

Handhavande: 3

Snabbhet: 4

Byggkvalitet:3

Mångsidighet: 4

Funktioner: 3

TOTALT: 3,4