Kamera & Bild testar

Test: Canon Powershot S95

Canon Powershot S95 är nutidens Minox 35:a. Kameran hör hemma i var fotografs ficka på fritiden.

Publicerad

Köp inte första modellen – vänta på uppföljaren, säger man ofta om nya saker. De som köpte Canon Powershot s90 som kom för ett år sedan var i huvudsak nöjda, men det fanns detaljer att förbättra.

S90 var tänkt som en kvalitetskompakt med goda inställningsmöjligheter i litet format och fick också bra betyg i vårt test. Vi gillade det skarpa och ljusstarka zoomobjektivet (som dock tappar en del ljusstyrka i teleläge). Att den orkade ta bilder i råformat utan särskild seghet och att kameran gav den kontroll en avancerad fotograf önskar fick också vårt gillande liksom den klassledande bildkvaliteten.

Allt detta finns naturligtvis kvar i Canon S95, men ett antal detaljer har förbättrats. I vårt test av S90 anmärkte vi exempelvis på att på/av-knappen borde sitta intill avtryckaren – det är fixat. Likaså är kameran inte lika hal som S90 och multikontrollen har blivit något mindre pillig.

Trots att S90 var liten har Canon gjort S95 ännu något tunnare. Ändå känns kameran inte särskilt pillig att hantera. Det finns en rejäl ring runt objektivet som går att ge önskad funktion. Likaså finns en stor knapp på baksidan som också kan få valfri funktion. Med dessa hjälpmedel kan en erfaren fotograf lätt få kontroll. Det är bara ringen runt multikontrollen bak som kräver väl utvecklad motorik. Canon får gärna jobba vidare med att göra denna ratt ännu lite bättre. Kanske placera den vid tumgreppet?

Canon har lyckats bättre med programvalsratten som är föredömligt trög. Ingen risk att man plötsligt står i ett oönskat programläge när man fiskar upp kameran ur fickan.

Filmning är ett måste i dag och finns i S95, och den är relativt enkel. Kameran är tänkt för seriösa stillbildsfotografer i första hand, men här finns i alla fall ett område att utveckla om Canon och kunderna så önskar.

ISO 800 och 1/20s. Även vid 1/10s blev det knivskarpt handhållet.

Objektivet är detsamma som för S90 vilket innebär motsvarande 28-105 mm/2,0-4,9. Vidvinkelläget är väldigt ljusstarkt medan teleläget är mer ljussvagt för att hålla nere storleken. Skärpan är ovanligt bra i vidvinkelläget, men klarar helt naturligt inte att komma upp i samma klass som Ricohs fasta vidvinkel i GR D III.

Bildkvaliteten håller toppnivå för att vara en kompakt. Vid ISO 80 blir bilderna ovanligt rena och opåverkade av brus. Vi högre ISO kommer naturligvis bruset men håller hela tiden toppklass för en kompakt. I kombination med hög ljusstyrka och bra bildstabilisering är möjligheterna att fotografera i mörker unika.

Canon Powershot S95 kan naturligtvis förbättras med tiden, men i dag är S95 den bästa kompakt en fotograf kan ha i fickan.