Kamera & Bild testar
TEST: Fujifilm X100V – allt du behöver på gatan
Slimmad, smart, teknikfylld och snygg. Den femte versionen av X100-modellerna slår föregångarna, och innehåller egentligen allt du behöver – och lite till – för att fånga din omgivning i bilder. Oavsett om du är gatufotograf eller bara vill dokumentera dina och familjens äventyr eller vardag i bild, så levererar X100V fullt ut.
Ja, det är nu runt tio år sedan X100 släpptes, den första versionen av Fujifilms kompakta kamera med APS-C-sensor och en retrostilistisk form, fylld med ny teknik.
Med fyra föregångare kan man undra hur mycket bättre det egentligen kan bli, och den frågan ställde sig antagligen även Fujifilm. Designen ser vi att de hittat tidigt och fullföljt, för X100V är till utseendet väldigt svår att särskilja från de tidigare versionerna.
Men självklart ska man inte bli lurad: kameran innehåller på pappret en hel del förändringar och förbättringar. De flesta må vara små, men det betyder inte att det är en avsaknad av de stora. Nytt objektiv, snabbare autofokus, högre upplösning hos den elektroniska sökare, bildhantering, möjlighet till vädertätning och en vinklingsbar skärm – är några av de mer påtaliga förbättringarna.
Designen – och ny skärm
Precis som tidigare kameror är designen densamma som hos föregångarna, med retroutseende, vridbara reglage för ISO och slutartid, bländare via objektivets bländarring och ett snabbåtkomligt exponeringskompensationsreglage för tummen.
Små förändringar finns för knapparna för baksidan, några har bytt plats, några har försvunnit – exempelvis muliväljaren – som nu gör att navigeringen sker via joysticken tillsammans med svepningar över skärmen för att utföra vissa saker. Helt okej enligt mig, och avskalat är inte bara stilistiskt snyggare, det bli också lättare att hantera – och dessutom kan du själv programmera en hel drös knappar med funktioner som du snabbt vill åt.
På så vis närmar sig också X100V kärnan av X-Pro3, med en mer avskalad tanke där skapandet hamnar i fokus. Samma relation gör jag med skärmen hos X-Pro3, som med delat mottagande nu blivit pek- och vinklingsbar – skärmen hos X100V går nämligen även den att vinkla till skillnad hos föregångarna, och använda som pekyta med tummen för att justera fokuspunkten när man tittar genom sökaren.
Men precis som Fujifilm själva sagt så är pekskärmen så pass integrerad och inpassad i designen att den i princip går att ta för en fast skärm. Dessutom sitter den fast bra när den är infälld, så den kommer inte att vinkla sig av misstag.
Det lustiga är att det stundvis känns som om det är just en X-Pro3 som jag håller i handen, eftersom likheterna är så stora. Framförallt när så mycket annan teknik har förbättrats hos X100V.
Kamerahuset är för övrigt skapat i aluminium för att hålla nere vikten, något som också bidragit till den något skarpare kanterna i designen.
Mer flaggskeppsprestanda
Angående just teknikarvet så är sensorn på 26 megapixel och processorn samma som hos X-Pro3/X-T3, vilket så klart visar sig i ett prestandalyft på flera plan. Det kanske viktigaste gällande snabbheten är den fasdetekterande autofokusen, som nu tar ännu ett steg uppåt, och får en att skratta hårt åt den som fanns i X-Pro1 eller X100. Nu imponerar den istället, genom hyfsat snabb och exakt fokusering, en väl fungerande följande autofokus och förbättrad prestanda i svagt ljus. Bra jobbat!
Dessutom är det inte helt fel att kunna fotografera en serie i 20 bilder per sekund, om ens intresse fångats ett spännande förlopp där ut på gågatan.
Som gatufotokamera klarar den av bra att hänga med i det jag vill att den ska fånga på bild, och dessutom har möjligheterna blivit än bättre med den förbättrade och större hybridsökaren, med en upplösning på 3,69 miljoner bildpunkter och OLED-teknik – samma som i X-Pro3. Kontrasten är riktigt bra, skärpan likaså, och den är ett fantastiskt bra verktyg att ha tillgång till även för den som gillar skärmen eller genomsiktssökaren.
En annan positiv sak är att kamerahuset nu blivit bättre skyddad mot väta och smuts – och nära på helt vädertätad. Men för att den ska uppnå en äkta vädertätning krävs att man kopplar på en filteradapter med skyddsfilter för att objektivet ska bli förseglat. Då är det bara att rocka på mitt på gågatan i ovädret.
Förbättrat objektiv video
Men den kanske mest efterlängtade förbättringen enligt många är att det fasta objektivet Fujinon 23mm f/2 har också fått sig en uppdatering till den helt omgjorda nya version II – och en rejäl omgörning i form av ny, bättre coating, men framförallt en bättre skärpa. Fujifilm meddelar att objektivet ska ha en lägre distorsion, bättre skärpa och förbättrad fokusering vid närgränsen. Och jag håller med. Skärpan känns något förbättrad både när det gäller kanterna på bilderna över lag, men även vid största öppningen f/2. Bländar vi ned blir skärpan något bättre.
Detta är bra nyheter för den fotograf som arbetar mycket med f/2 och kanske inte förlitar sig på ett större skärpedjup vid nedbländning som exempelvis många gatufotografer gör för att slippa fokusera om.
När det gäller video har flera saker också blivit bättre. Nu känns ju inte X100-serien som rätt modell för just vloggaren eller filmaren, men nu börjar det ändå känns som att videodelarnar inte är helt bortglömda. Video har uppgraderats från enbart full-HD till 4K/30p i upp till 200 megabit i 8-bitars färgdjup, möjlighet till F-Log, ljud-in, men även ljud-ut via USB-C-adapter – samt focuspeaking vid manuell fokusering och zebra-varning för utbrända högdagrar.
Jag tycket det känns riktigt kul, och även om X100V inte är videodrömmen så gillar jag det snabbjobbade med att filma med filmsimuleringarna och inte tänka så mycket på efterbehandling och annat. Glädje före »pixel-perfect«, så att säga.
Bildkvalitet
Fujifilm X100V använder sig av samma processor som X-Pro3 och X-T3, vilket betyder att bilderna direkt ur kameran är riktigt bra. För sitt format är det absolut toppkvalitet, och skärpan känns riktigt fin, framförallt med det nya objektivet Fujinon 23mm f/2 II som förbättrar några av de svagheter som fanns hos den första versionen. Jag gillar helt enkelt den krispiga skärpan som finns där i bilderna.
Videofilerna från kameran blir också fina i 4K/30p, och även om funktionaliteten utökats för video hos X100V jämfört med föregångarna så är det bra att veta att kameran inte har de mest avancerade funktionerna för högkvalitativ video, exempelvis möjlighet till 10-bitars video.
| |
Typ | Kompakt |
Cirkapris | 16 000 kronor |
Sensor | 23,5 x 15,6 mm |
Upplösning | 26 megapixel(6240 x 4160) |
ISO | 160–12 800 (80–51 200) |
Skärm | 3,0 tum(1 620 000 bildpunkter), vridbar i ett led, pekskärm |
Serietagning | Ca 11 bilder/s |
Filmning | 4K/30p |
Minneskort | SD |
Inbyggd blixt | Ja |
Hörlursuttag | Ja, via USB-tillbehör |
Mikrofoningång | Ja |
GPS | Nej |
Wifi | Ja |
Mått &Vikt | 128 x 75 x 53 mm,478 gram |
Slutsats
Fujifilm har sedan snart ett decennium förfinat sitt koncept med X100-serien. Designen håller måttet fortfarande, och små, små justeringar görs mellan varje modell, vilket i sig innebär ett lyckat grundkoncept.
Konceptet X100V har därmet blivit ännu bättre, och det är utan tvivel jag kan säga att kameran helt klart är en av de bästa att arbeta med i ett kreativt syfte. Kameran öppnar upp till ett roligt och spännande skapande, där tekniken innanför skalet kan antingen utnyttjas till fullo eller bara lämnas att vara medan nu koncentrerar dig på dina bilder.
Jag upplever likheterna som stora med Fujifilm X-Pro3, som lutar ungefär åt samma håll när det gäller hur man som fotograf hanterar den kreativa processen, samtidigt som X100V får en del efterlängtade förbättringar mot föregångaren X100F.
Pekskärmen för sitt till, och möjligheten att använda skärmen för att fokusera samtidigt som man tittar i sökaren är ett lyft – och i det stora hela har Fujifilm lyckats bra med att lyfta sin prestandakompakt ett steg uppåt, och blir i princip parallellen till X-Pro3 med utbytbart objektiv. Det hela mynnar ut i ett helt klart lyckat resultat.
Betyg
Handhavande: 62
Snabbhet: 67
Byggkvalitet: 72
Mångsidighet: 56
Funktioner: 57
TOTALT: 74