Kamera & Bild testar

Test: Nikon J2 - klen uppdatering

Nikon 1 J2 är uppföljaren till J1 som släpptes för drygt ett år sedan. Med endast skärmens dubblade upplösning och ett nytt fotograferingsläge är uppdateringen av föregångaren i klenaste laget. Utseendemässigt är den precis likadan.

»Lätt och enkel att ta med sig« var en mening som jag skrev i mitt test av Nikon J1 för ungefär ett år sedan. Meningen stämmer mycket bra in också på nya Nikon J2, men faktum är att de två kamerorna är i det närmaste identiska. Enkelheten var en positiv sak hos Nikon J1, och möjligen skulle man kunna säga att Nikon J2 blivit något lättare med sina möjligheter till scenval.

Innanför skalet sitter samma sensor som hos J1 och V1 i CX-formatet, vilket är Nikons nya format för Nikon 1-systemet. Upplösningen är kvar på 10 megapixel med en känslighet på 100 till 3200 ISO.

Uppdaterad skärm

Skärmen har fått sig en förbättring med en dubblad upplösning till 921 000 punkter, men har kvar samma storlek på tre tum. Skärmen på j1 var bra redan den, både när det gäller kontrast och ljusstyrka. Med den nya skärmen blir det däremot lättare att se detaljer och skärpa i bilden, något som så klart välkomnas.

Skärmen har justerbar ljusstyrka i sju steg.

Nytt fotograferingsläge

Förutom de Nikon 1-utmärkande fotolägena »smart fotoväljare« och »rörligt foto« finns nu även det nya läget »kreativ«. Detta är den andra nyheten i J2, som låter dig välja mellan ett urval scenlägen för att få roliga effekter i dina bilder. Nikon hänger på den klassiska trenden och har lagt in nattlandskap, nattporträtt, motljus, panorama, mjukt filter, miniatyr och selektiv färg.

Effekterna fungerar som filter brukar, och är ett roligt tillägg för den som vill leka lite extra med kameran. Nattporträtt kan exempelvis vara riktigt bra för den som inte vet hur man ställer in kameran för att få till festbilderna. Men totalt sett ger filtren ingen wow-känsla.

Samtidigt med J2 släpper Nikon även objektivet Nikon 1 Nikkor 11-27,5mm/3,5-5,6. Objektivet motsvarar 30-74mm i småbildsformatet och är tänkt att erbjuda lätt vikt kombinerat med hyfsad zoom.

Objektivet känns ganska plastigt, men ger ändå fina bilder, liksom övriga objektiv i Nikon 1-systemet. Brännvidden det erbjuder är också ganska tilltalande, inte minst med den lätta vikten. Själv gillar jag dess breda användningsområde.

Slutsats

Totalt sett ser man i det närmaste att Nikon J2 gått mer åt V1-hållet, något som minskar skillnaden mellan de två ytterligare –den största skillnaden är avsaknaden av den digitala sökaren. I det stora hela får du en bra kamera som är något bättre än föregångaren, och fortfarande samma fartmonster.

Läs hela testet av Nikon J1 och dess betyg på www.kamerabild.se, eller i Kamera Bild nummer 12 2011.