Kamera & Bild testar

Test: Nikon Z50 – DX-format utan spegel

Nikons första spegellösa kamera Z50 med APS-C-sensor medger en riktigt fin övergång till Z-systemet om man inte vill eller behöver ha en sensor i fullformat. Storleken och vikten är lägre än storebröderna Z6 och Z7, samtidigt som deras teknik har fått leta sig in i det spegellösa DX-formatet. Och vi är imponerade.

Både Nikon Z6 och Z7 var välkomnade när de släpptes, men kändes ändå som om de var mer riktade till den avancerade användaren snarare än den vanlige hobbyfotografen. Med Z50 bjuder Nikon in till en relativt lättanvänd kamera, där priset på kamerahuset och objektiven i DX-format blir lägre än hos Z6 och Z7.

Med sina 20,9 megapixlar, snabb bildprocessor och fina filmfunktioner har Nikon skapat en allroundkamera som passar för mycket, så som rese- eller sociala-medier-fotografen och vloggaren.

Trots sin enkelhet har den en hel del att ge för den som vill växa med den.

Ärver teknik

Nikon Z50 är snabb, riktigt snabb, på många plan. En av anledningarna är att Nikon använt samma bildprocessor som hos storebröderna med fullformatssensor, vilket gör att kameran känns riktigt snabb och responsiv vid användning. Dessutom har Z50 ärvt samma autofokus och möjlighet till ansiktsigenkänning, samt klarar av att fotografera i upp till 11 bilder per sekund.

Eftersom objektivfattningen är densamma – Nikon Z – kan du utöver DX-objektiven även använda Z-objektiven för fullformat, något som då ger en förlängningsfaktor hos brännvidden på 1,5x. Detta innebär att ett 50mm-objektiv i fullformat från Nikon (FX) ger en brännvidd motsvarande 75mm på en Z50. Har man redan en drös Nikon-objektiv kan detta vara bra att ha i bakhuvudet, på samma vis som att ett Nikon Z DX-objektiv går att använda på en Z6 eller Z6 i beskuret läge.

Däremot har Z50 inte ärvt den inbyggda bilstabiliseringen som vi hittar hos Z6 och Z7, något som man så klart gärna haft – men som samtidigt också bidrar till det något mindre och lättare formatet än fullformatsversionerna.

Ergonomi och design

Det som glädjer mig med Z50 är att Nikon valt att gå samma väg som med de högre modellerna Z6 och Z7, alltså att knappar och reglage inte är förkrympta jämfört med Nikons klassiska DSLR-kameror. Knapparna blir därför lätta att både nå och använda, med fin känsla.

Nikon har totalt sett lyckats bra med ergonomin på kameran, trots att Z50 är mindre än Z7, som i sin tur är mindre än Nikons spegelreflexkameror. Greppet är djupt och smalt, men skönt att hålla i, och ger fin stadga samtidigt som den utbuktande tumflärpen hjälper till att förbättra känslan ytterligare. Z50 har helt enkelt fått den vanliga Nikon-design som vi är vana vid.

Utflyktskamera. Nikon Z50 fungerar bra som rese- eller utflyktskamera, speciellt tillsammans med det kompakta normalzoom-objektivet. 1/160 s, f/3,8, ISO 2200 med DX 16–50mm/3,5–6,3 VR vid 21mm

Nytt hos Nikon är däremot den integrerade knappsatsen på skärmens högra sida, med symbolerna för förstoring, förminskning och bildvningsalternativ. Genom att trycka på skärmytans pekknappar kan man alltså zooma i bilden eller välja informationsläge. Knapparna går däremot inte att programmera, så det är dessa funktioner man kan använda ytorna till. Funktionen fungerar fint och är enkel att använda och ersätter alltså fysiska knappar med samma funktion. Men hade man själv fått välja funktion hade det helt klart varit ännu bättre och gett fler möjligheter till anpassbarhet.

Skärm och sökare

För de vloggare och fotografer som filmar så bjuder Z50 på möjligheten att vrida ned skärmen 180 grader för att komma till ett selfie-läge, med justerade ikoner på skärmen. Även denna möjlighet fungerar bra och känns som en stabil, fungerande lösning. Jag gillar också skärmen, den är klar, lätt att använda och fungerar mycket bra för att justera fokuspunkt med, genom ett enkelt tryck. Detta är extra bra vid exempelvis filmning, och Z50 blir därmed den första DX-kameran från Nikon som har fasdetekterande autofokuspunkter som ger denna möjlighet till tyst, snabb och exakt fokusering via skärmen.

Skärmen känns annars som det som ersatt knapparna på kameran, men trots det finns inte möjligheten att använda sig av tummen för att förflytta fokuspunkten via skärmen samtidigt som man tittar i sökaren. Detta är en miss för att faktiskt utnyttja den digitala sökaren till max – man vill ju så klart även använda även den till att fotografera med – och det finns heller ingen ersättare för samma funktion som exempelvis en joystick som skulle kunna förflytta AF-punkten.

Fin bildkvalitet direkt ur kameran. Nikon Z50 är bra på att bedöma ljus och vitbalas, och många gånger behöver man inte röra JPG-bilderna alls. 1/200 s, f/8, ISO 200 med DX 50–250mm/4,5–6,3 VR vid 50mm

Autofokus

Med fasdetekterande AF-punkter på sensorn så finns flera fördelar. En är att fokus är exakt, men också som i detta fall riktigt bra. Med den objektföljande autofokus så följer kameran det objekt man låst på, exempelvis en person som springer. Detta fungerar riktigt fint, och samma sak gäller ansiktsföljande autofokus som snabbt hittar ansikten när de dyker upp i bilden. Det går också byta ansikten om det finns flera. Totalt används 209 fasdetekterande AF-punkter på sensorn, som tillsammans täcker 90 procent av bildytan.

Samma gäller för ögon-AF – ögon identifieras snabbt och bra och kameran lyckas över lag bra med hela konceptet »följande autofokus«, även om det finns möjligheter till lite finslipning för att förbättra själva inställningen och valmöjligheterna på ett snabbare vis än vad som går just nu.

Över lag upplever jag även autofokusen som både säker och lätt att använda. Att filma med Z50 går även det riktigt bra, även om man ibland gärna velat ha inbyggd bildstabilisering. Kamerans autofokus följer fint med under filmning och det går även lätt att omfokusera via skärmen.

Vill man filma sig själv så finns som tidigare nämnt också möjligheten att vrida ned skärmen. Bra är också möjligheten till focus peaking för den som fokuserar manuellt, möjlighet att skapa timelapse-filmer i 16:9-format direkt i kameran samt spela in full-HD i 120 bilder per sekund.

Det finns även en del fördelar med video-funktionerna som kan vara intressant för vloggaren: olika inställningar för ljudet, varningar för överexponering och focuspeaking för den som vill fokusera manuellt och exakt, samt omfokuseringshastighet.

En annan fördel är också att inställningarna sparas när man byter mellan video och stillbild, något som gör att man snabbt kan byta mellan de båda – och få både rörligt och stillbilder på det som man vill fånga.

Typ

System

Cirkapris

9 500 kronor

Sensor

23,5 x 15,7 mm

Upplösning

20,7 megapixel(5568 x 3712)

ISO

100–204 800

Skärm

3,2 tum(1 040 000 bildpunkter), vridbar i ett led, pekskärm

Serietagning

Ca 11 bilder/s

Filmning

4K/30p

Minneskort

SD

Inbyggd blixt

Uppfällbar

Hörlursuttag

Ja

Mikrofoningång

Ja

GPS

Via appen Snapbridge

Wifi

Ja

Mått &Vikt

126 x 94 x 60 mm,450 gram

Slutsats bildkvalitet

Bildkvaliteten är riktigt bra med fina bildfiler direkt ur kameran eller NEF-filer som går att efterbehandla en runda. Sensorn presterar riktigt bra med sitt stora dynamiska omfång, låga brus och möjlighet till att lyfta skuggorna utan några större problem.

Även video med full sensorbredd i 4K ger skarpa och fina filmer med hög kvalitet. Dessutom kan man leka med olika inställningar för att göra bilden ungefär som man vill ha den, redan i kameran, om man inte vill efterbehandla den.

Nikon Z50 är en bra kamera. Faktum är att den håller sig rätt stark mot de högre Z6- och Z7-modellerna i fullformat, trots att Z50 är både mindre och enklare. Ibland är enkelheten grejen, så också med Z50, och det är också därför vi gillar den. Samtidigt finns möjlighet att utvecklas, för den har ändå tillräckligt med många ingressanta moment att utforska. Man kan över lag säga att dagens enklare spegellösa kameror har en förhöjd lägstanivå, och det gäller även Z50 som har många möjligheter till inställningar trots sin enkelhet. Nikon har helt enkelt lyckats bra med att introducera det spegellösa DX-formatet med Z50.

Betyg

Handhavande: 70

Snabbhet: 78

Byggkvalitet: 68

Mångsidighet: 67

Funktioner: 54

TOTALT: 75