Kamera & Bild testar

TEST: Nikon Z6 – En snabbare lillebror

Nya Nikon Z6 är till stor del en precis likadan kamera som Nikon Z7. Skillnaderna är främst upplösningen och snabbheten – vilket gör att Z6 riktar sig till en annan målgrupp – den som inte behöver den extrema upplösningen – men väl fler bilder per sekund och bättre ISO-prestanda i svagt ljus.

I det tidigare testet av Nikon Z7 skrev vi att Nikon lyckats mycket bra med sin entré i det spegellösa fullformatet. Den kameran hade flera saker som vi imponerades av, bland annat bildkvaliteten och den genomtänkta ergonomin. Men även saker som vi tror kommer kunna bli bättre, så som autofokusen och kanske två kortplatser.

Nikon Z6 är så pass lik Z7 att vi här bara tar upp några av skillnaderna, eftersom den till det yttre ser exakt likadan ut, väger samma och har i det närmaste samma egenskaper och funktioner.

Det främsta som skiljer dom åt är upplösningen och hastigheten, något som också blir avgörande för vilken kamera man ska välja om valet står mellan Z6 och Z7.

Mer allround

I grund och botten blir Z6 mer av en allroundkamera som kommer att passa fler. Den högre upplösningen på nära 45 megapixlar hos Z7, och dess sensor utan lågpassfilter, passar sig bättre för de som behöver just krispigare skärpa som den högre upplösningen ger, till skillnad mot Z6 som har hälften så många pixlar – 24 megapixlar på sin sensor med lågpassfilter.

En av skillanderna ligger alltså i vad man fotograferar och vilken upplösning man behöver.

Z6 är snabbare

Den högre upplösnignen får betalas genom den lägre seriebildstagningen på 9 bilder per sekund hos Z7 mot 12 bilder per sekund hos Z6.

Detta innebär att, även om Z7 är hyfsat snabb i sin seriebildstagning så är ändå Z6 det bättre valet för dig som fotograferar exempelvis sport, och heller inte behöver de extra megapixlarna.

Passar för mycket. Nikon Z6 passar riktigt bra som allroundkamera – allt från djur och natur till sport och porträtt. I en kommande firmware ska även ögon-AF uppdateras. 1/640 s, f/1,8, ISO 110

Med mindre filstorlek blir också bufferten vid seriebildstagningen större, vilket gör att jag kan fotografera nära dubbelt så många bilder i serie med Z6 i bästa JPG-kvaliteten – runt 45 bilder – innan kameran börjar få svårt att hålla uppe tempot. Detta gäller vid fotografering med låst exponering vid första bilden, med ljusmätning blir skillnaden minimal mellan de två kamerorna med 5,5 bilder per sekund.

Något bättre autofokus

Också autofokusen presterar mycket nära den vi hittar hos Z7. Möjligen upplever jag att AF-prestandan är något, något snabbare hos Z6, både när det gäller snabbhet och hur den hittar fokus i svagt ljus.

Nikon Z7 fick ibland för sig att jaga efter fokus, ett fenomen som vi även märker hos Z6, även om det nog kan vara så att det är en bråkdel bättre.

Nikon Z6 har färre fasdetekterande fokuspunter, 273 stycken, än Z7:s 493. Skillnaden märks främst i de större hoppen vid användning av att sätta fokus med pekskärmen – då det ställe man trycker på för fokus blir mindre specifikt – men behöver nödvändigtsvis inte vara ett problem, då det exempelvis snabbare går att växla mellan fokusområden med joysticken. Arean som de täcker är likadana med sina 90 procent på båda kamerorna.

Summerar vi intrycken för autofokusen så ser vi att Z6 presterar något bättre, och i det stora hela en bra och säker autofokus.

Bildkvalitet

Med den sensor som finns i Nikon Z6 tillåts vi också gå ett steg högre upp på ISO-skalan, med ett max-ISO på 204 800 mot 102 400 ISO hos Z7. Här ser vi också att Z6 faktiskt presterar något bättre på högre ISO än vad Z7 gör. På så vis blir också Z6 valet för den som fotograferar eller filmar i svagt ljus, eftersom den helt enkelt presterar lite bättre i dessa lägen.

Den högre upplösningen hos Z7 bidrar så klart till ökad skärpa och bättre detaljer än det vi ser hos Z6, vilket också är anledningen till Nikon Z7:s högre bildkvalitetsbetyg på 100 mot 92 hos Z6.

Nikon Z6 har även tappat möjligheten att fånga bilder i 8K, en funktion som finns i Z7. Men å andra sidan kunde dessa bilder inte sättas samman till en timelapse direkt i Z7, utan behövde i slutaändan ändå skapas i en dator i efterhand. Kvar finns 4K-läget för timelapse, som är samma hos Z6 och Z7.

Med Z6 får du även högsta filmkvalitet i FX-läge, något som endast går att få i DX-läge med Z7 på grund av den högre upplösningen på sensorn, som hos Z7 använder sig av line-skipping. Detta innebär att Z6 lämpar sig bättre vid filmning i 4K i FX-läge.

Slutsats

Nikon Z6 är, liksom Z7, en riktigt bra kamera. På ett vis är den bättre än Z7 eftersom den antagligen tilltalar en större skara fotografer med sin mer allround-inriktade prestanda, men på ett vis också något mindre bra eftersom den har lägre upplösning, om detta är viktigt för fotografen.

Ergonomi och design är exakt likadana för de två modellerna, vilket också gör att upplösning och snabbhet är de skiljande faktorerna.

Behövs en högre hastighet vid seriebildstagning finns nu Z6 att tillgå – på samma sätt som Z7 finns för den som behöver högre upplösning och inte är lika beroende av många bilder per sekund.

Över lag har nog Nikon lyckats bättre med att pricka in behovet hos massan med Z6.