Kamera & Bild testar

Test: Olympus Pen E-PL10 är liten och trevlig

Olympus har lanserat en ny version av sin instegsmodell. Men så där väldigt mycket nytt är det faktiskt inte. Det är dock inte nödvändigtvis dåligt.

Olympus senaste instegsmodell i deras mer utseendefixerade serie PEN lanserades samtidigt som den senaste OM-D E-M5-varianten (den tredje) dök upp på marknaden. Men då kom den endast till Japan. I höstas dök den dock upp i Sverige som ersättare till den tidigare PEN E-PL9. Men i sin roll som ersättare har den inte mycket nytt att erbjuda i jämförelse med sin föregångare. Å andra sidan har Pen E-PL9 ett ganska stort steg från sin föregångare med bland annat en ny processor som gjorde att mycket i kameran gick snabbare, den kunde också filma i 4K.

Olympus PEN-serie är mer designfokuserad än den mer tåliga OM-D-serien. Kamerorna presenteras ofta som en snygg accessoar och med sitt retroutseende lyckas de säkerligen locka en del med sitt yttre. Men för den som är fotografiskt intresserad är det ju insidan som räknas. Även om ett trevligt yttre också gör sitt till i valet av kamera.

Inte plastig

Trots det börjar vi med en titt på utsidan av kameran. För att vara den enklaste kameran i serien, och därmed billigaste känns den inte nödvändigtvis speciellt billig. Huset är välbyggt och känns ganska robust. Det enda som känns lite billigt är luckan till batteriet som är ganska plastig och flimsig. Men så tycker jag att man upplever många luckor av den här typen. Känslan i knapparna är också den bra, motståndet i inmatnings- och programhjulet är bra och inget känns glappt eller dåligt.

Även greppmässigt har Olympus lyckats bra med det här huset. Trots att kameran är ganska liten så samverkar det främre greppetmed tumklacken på baksidan vilket gör att man ändå håller kameran i ett ganska säkert grepp. Visst är det långt ifrån ett rejält handgrepp på en större kamera, men det vore ju att jämföra äpplen och päron.

Den vinklingsbara skärmen gör att det blir enklare att fota ur låga eller höga vinklar.

Vinklingsbar skärm

Olympus har också kostat på sig en skärm som är vinklingsbar både uppåt och neråt. Att den går att fälla uppåt (90 grader) underlättar när man ska fotografera ur låga vinklar. Skärmen är också det enda hjälpmedel man har för att se vad man fotograferar då det inte finns någon annan sökare, och sedan föregående modell finns heller inget sätt att fästa en tillbehörssökare. Förutom att fälla den uppåt går det att vinkla den 180 grader nedåt vilket gör att du enkelt kan filma dig själv eller ta självporträtt. Vanan att se sig själv när man fotograferar just sig själv, är nog svår att ändra.

Bra skärm

När vi ändå är inne på de som är på väg att kliva upp till en systemkamera från en mobilkamera är det värt att nämna pekskärmen. Den är, fortfarande, ganska begränsad, i alla fall i de »vanliga« fotograferingslägena. I A, S, P och M-läget är det enda man kan göra med pekskärmen att antingen sätta fokuspunkt, ta en bild eller starta wifi. I autoläget får du lite fler möjligheter, då du direkt kan komma åt Olympus Live guide-meny med pekfunk­tionen och då även justera inställningarna där.

I scenvalsläget kan du göra några fler val och även i AP-läget kan du också välja mellan de olika avancerade fotolägena. Jag skulle gärna se att man kunde till exempel få fram snabbmenyn i A, S, P och M-läget med en pekfunktion. Det hade känts mer konsekvent än att behöva använda de fysiska knapparna och man hade kunnat utöka pekskärmens funktioner.

Läget »Live guide«

Om du just har börjat fotografera med en systemkamera är det inte omöjligt, snarare ganska sannolikt, att du inte har full koll på alla termer inom fotografin. Du vet inte riktigt vad det innebär att ha en stor eller liten bländare, lång eller kort slutartid och så vidare. Men även om du inte vet hur du ska ställa in kameran för att få fram de olika effekterna så vet du sannolikt hur du vill att dina bilder ska se ut ändå. Här kommer Live guide in.

Live guide dyker upp som en sidopanel i autoläget och kan fällas fram med ett snabbt tryck med pekfingret. Om du vill ta en bild med en lång slutartid eller kort skärpedjup så illustreras detta med olika symboler och du kan reglera effekten med en svepande rörelse. Det som egentligen händer är att kameran vrider upp bländaren, men det du ser är ädnringen av symbolen för en suddig bakgrund. Det här gör att du får hjälp med att se resultatet, utan att egentligen veta hur bländaren fungerar på en systemkamera. Visst är det bra att lära sig hur allt hänger ihop och vad som faktiskt händer när du vill ha suddigt vatten i en bild, men det är kanske viktigare att få bilder som du är nöjd med medan du lär dig allt mer.

Eftersom kameran är smidig och förhållandevis snabb så kan man fånga de där korta ögonblicken som uppstår ibland. 640 s, f/3,5, ISO 400

Effektfilter

Tillsammans med Live guide är de färdiga effektfiltren någon som Olympus gärna trycker på för att förenkla det kreativa skapandet. De färdiga effektfilterna kanske inte lockar dig som är mer erfaren och gillar att sitta framför datorn för att arbeta fram dina bilder. Men om du tillhör de som vill ta en snabb bild och sedan dela den via sociala medier ger effektfiltren ett snabbt sätt att få en färdig bild.

Pen E-PL10 har även de spännande kreativa funktionerna Live comp och Live time. Där Live comp låter dig ta flera exponeringar i rad där bara det som förändras i ljushet ändras med varje exponering. Samtliga bilder läggs ihop och i slutändan kan du fånga ganska spännande motiv med den här funktionen. Den är till exempel väldigt populär bland de som håller på med ljusmålning.

Olympus har dock utelämnat sina funktioner som Pro capture där du kan fånga bilder i extremt hög hastighet, inte heller den funktion som använder sensorförflyttning för att skapa en högupplöst bild finns, men det är kanske också rimligt att man inte får alla funktioner i en instegskamera.

Sensorn är inte ny, men sköter sig ändå bra i svagt ljus. 60 s, f/3,5, ISO 6400

Lättjobbad och snabb

Olympus PEN E-PL10 är en enkel och snabb kamera. Autofokusen är samma som i föregångaren vilket i sin tur innebär att den har en snabb och säker autofokus. De 121 fokuspunkterna är spridda över en stor del av bildytan och gör det enkelt att sätta fokus där man vill ha den. Vill man använda ansikts­fokuseringen fungerar även den bra.

Gränssnittet är förhållandevis enkelt vilket gör den enkel att använda, men det finns också utrymme att växa med kameran. Även om bristen på ett andra inmatningshjul innebär att det är bökigt att fotografera manuellt, men å andra sidan är det nog inte till de fotograferna den här kameran riktar sig.

En av de större nyheterna i föregångaren var att den fick 4K-film, det hänger så klart med till den här modellen. Det går att köra i 24, 25 samt 30 bilder per sekund. Vill du få en högre bildhastighet får du gå ner till 720p och då får du upp till 120 bilder per sekund.

Bildkvalitet

Sensorn är samma som i de tidigare generationerna, det är visserligen inte så väldans spännande. Men å andra sidan är bildkvaliteten bra och i micro fourthirds-segmentet ligger den bra till. Videokvaliteten är också bra, här finns de andra restriktioner med kameran, till exempel bristen på mikrofoningång som begränsar. Men tanken med den här kameran är knappast att den ska hamna i händerna på seriösare filmare.

Olympus E-PL10

Typ

System

Cirkapris

7 000 kronor

Sensor

17,3 x 13,0 mm

Upplösning

16 megapixel(4608 x 3456)

ISO

100–25 600

Skärm

3,0 tum (1 037 000 bildpunkter), vridbar i ett led, pekskärm

Serietagning

Ca 14 bilder/s

Filmning

4K/30p

Minneskort

SD

Inbyggd blixt

Ja

Hörlursuttag

Nej

Mikrofoningång

Nej

Wifi

Ja

Mått

117 x 68 x 39 mm

Vikt

380 gram

Slutsats

För att sammanfatta PEN E-PL10 så är det en trevlig kamera som säkerligen många kan ha glädje av. Det är inget för den mer avancerade fotografen, möjligen som en reservkamera eller för den som vill ha en liten, snabb och förhållandevis billig kamera som lätt kan följa med i fickan. För den som vill ta steget upp från en mobilkamera eller bara vill börja fotografera med en systemkamera är Olympus PEN E-PL10 ett bra val. Den är smidig, enkel och det finns utrymme att växa i den.

Betyg

Handhavande: 57

Snabbhet: 75

Byggkvalitet: 57

Mångsidighet: 62

Funktioner: 42

TOTALT: 68