Kamera & Bild testar
Test: Panasonic GF1
Visst tar det emot att alltid släpa runt på din systemkamera med batterigrepp och normalzoom på 2,8. Panasonic GF1 är system-kameran som du alltid kan ha med dig.
Det är oundvikligt att jämföra Panasonic GF1 med Olympus Pen E-P1. De är båda sprungna ur ett gemensamt utvecklingsprojekt och mycket av elektroniken står Panasonic för. Kamerorna saknar spegel och optisk sökare och kan därigenom göras mindre än en konventionell konstruktion.
Trots likheterna finns det lite olika filosofier bakom kamerorna. Olympus Pen är tänkt för semesterfotografer som bryr sig mycket om design samt för fotoentusiaster som vill ha en enkel och bra kamera som komplement till sin större systemkamera.
Panasonic siktar mer på den senare kategorin, men med den skillnaden att den mer är en kamera för den tekniskt bevandrade. Olympus har satsat på ett enklare handhavande. Färre knappar som är perfekt placerade och avancerade funktioner dolda i menyerna. På GF1 sitter inte knapparna lika klockrent och kameran ligger inte lika bra i handen som olympusen. Däremot är det lättare att komma åt avancerade funktioner som byte av proportioner, filformat, autofokusläge med mera på GF1. Under knappen »q.menu« döljs det mesta man kan tänkas vilja ställa in och lite till. På båda kamerorna finns en programmerbar funktionsratt.
Även om GF1 har många avancerade funktioner lättillgängliga är den inte mer avancerad än olympusen. E-P1 har i sin utökade menyflik helt otroligt många funktioner, men många av dem kan de flesta av oss vara utan.
Olympus Pen fick kritik för att den saknade inbyggd blixt, men det finns i GF1. I stället saknas inbyggd bildstabilisering. Panasonic tycker att det är mer optimalt att stoppa in bildstabiliseringen i objektiven i stället, precis som Canon och Nikon. Problemet är att de inte lyckats stoppa in bildstabilisering i det fina pannkaksobjektivet 20/1,7.
För mig är detta objektiv det mest intressanta objektivet, med en stor zoom blir inte kameran ett kompakt alternativ till systemkameran. Jag inser samtidigt att den som väljer gf1 som enda kamera kan vara mer intresserad av en zoom.
Elektronisk sökare
Att Panasonic är ett nytänkande företag när det gäller teknik bevisas bland annat av att de är mästare på autofokus utan optisk sökare och att de valt att satsa på en elektronisk sökare som tillbehör till GF1.
Under blixtskon sitter en kontakt för en lös elektronisk sökare, LVF1. Tanken är att kameratypen attraherar kunder som gillar klassiskt fotograferande med optisk genomsiktssökare. Men en sådan sökare har två nackdelar. Dels ger den parallaxfel på nära håll, det vill säga att det som sökaren ser och objektivet ser är inte riktigt samma sak. Det andra problemet är att man inte ser om skärpan hamnat rätt.
Detta fixar den elektroniska sökaren. Tyvärr har vi inte fått testa den, men våra danska kollegor rapporterar att den elektroniska sökaren inte är lika högupplöst som i G1 och GF1.
Andra fördelar med sökare, förutom nostalgin, är att man lättare håller kameran stilla och den som närmar sig medelåldern börjar få svårt att snabbt ställa om synskärpan på något så nära som en kameraskärm.
Baddare på filmning
Panasonic satsar hårt på filmning i sina kameror och därför har de lagt lite mer krut på filmfunktionen än Olympus. Panasonic använder både formaten avchd och motion-jpeg. Inställningsmöjligheterna är många och kvaliteten hög. Det erbjuds dock inte 1080p som i GF1.
Slutsats
Att välja mellan GF1 och E-P1 är inte lätt eftersom bildkvaliteten är i det närmaste identisk. Blixten, skärmen och filmningen hos GF1 är en klar fördel. Och 20/1,7 är ett bättre objektiv än Olympus 17/2,8. Men samtidigt saknas inbyggd bildstabilisering och hanteringen är något sämre.
SÅSATTEVIBETYGET
Bildkvalitet 7
Närmast identisk bildkvalitet som Olympus E-P1.
Byggkvalitet 9
Panasonic har inte sparat på krutet. Känslan är på topp. Detta gäller även pannkaksobjektivet till skillnad från Olympus motsvarighet.
Ergonomi logik 6
Kameran ligger inte lika bra i handen som Olympus E-P1 och hanteringen är inte lika självklar.
Mångsidighet 7
Panasonic GF1 klarar inte allt som en Nikon D90 klarar, men med adapter kan den användas med i stort sett alla objektiv på marknaden. Den ryms i större fickor.
Valuta för pengarna 7
Kamerans unika egenskaper håller uppe prisvärdet.