Kamera & Bild testar
Test: Panasonic Lumix DMC-G3 - Snabb lättviktare med tunga funktioner
Nya Lumix G3, en tredje generations spegellös micro four-thirds som finslipats på flera detaljer från sina föregångare inom familjen. Autofokusen har blivit rejält mycket snabbare och det märks att Panasonic vill skapa en ny målgrupp för kameran, där lätt vikt och snabbhet är två viktiga faktorer.
Nya Lumix G3 från Panasonic har många likheter med den äldre g2, bland annat utseendet och den tryckkänsliga skärmen på 3 tum. Där-emot är kameran runt 25 procent mindre, och något lättare med sin vikt på 336 gram. Innanför skalet sitter en sensor i formatet micro fourthirds på 16,7 megapixel med
160 till 6400 ISO som imponerar. Kameran har utrustats med möjligheten att filma i FULL-HD (1080/50i) i AVCHD jämfört med 720p hos G2.
Lumix G3 är tillverkad i aluminium för att hålla nere vikten och vid en första anblick kan skalet upplevas som plast. Men när man väl känner och klämmer på den så inser man att kvaliteten är hög och konstruktionen genomtänkt.
Trots att kameran nästan är så liten och lätt som en kompaktkamera känns det som om man har en nedbantad systemkamera i handen. En av anledningarna är det något utskjutande greppet på kamerans högersida. Där sitter även en gummiplast-platta för ett bättre grepp, vilken tyvärr innehåller mer plast än gummi och därför inte ökar greppbarheten så mycket som man velat.
Kameran ligger helt okej i handen och greppet känns så kantigt som man kan tänka sig för en så liten kamera – inte bäst, inte sämst. Lättheten gör också att man enkelt kan röra kameran med en hand för snabba ögonblicksbilder. Till en början trängs fingrarna från båda händerna under zoomringen, men efter ett tag får man in känslan och greppet känns fullt normalt med möjlighet till blixtsnabb in- eller utzoomning. Däremot har jag svårt att släppa den lilla detaljen att kanten som bildas av batteriluckan vid kamerans nedre högerkant känns något skavande när den hamnar mitt i handflatan på min högerhand.
Funktionssmarta knappar
Knapparna känns över lag funktionssmarta och är perfekta i sin känsla. Knappen »skärm-information/funktionsknapp 1« är däremot något svåranvänd då den inte sticker ut, utan är i nivå med skalet. Troligvis är den tillverkad så för att man inte av misstag ska komma åt knappen med tummen.
Väljarreglaget för tummen, som också går att trycka in som en knapp, är ganska pillig att ha att göra med – även den känns som om den redan är intryckt, och är ganska liten och trög. Vid intryckning kan man växla mellan exponerings-kompensation och, i exempelvis a-läget, bländarjustering. Värdet ändrar du sedan genom att snurra reglaget. Just därför är funktionen kritisk – varför inte göra den något större, mer utstående, mer lättsnurrad och avstängbar för den som är rädd att komma åt av misstag?
Jämfört med Lumix G2 har G3 blivit av med två knappar, men användaren har i stället möjligheten att programmera två av knapparna med egenvalda funktioner. Perfekt för dig som ofta använder snabbknappar för att förhandsvisa skärpedjup eller låsa exponeringen.
Däremot hade jag gärna sett att gruppen med de fem knapparna hade placerats något högre. Detta hade gett ett bättre grepp om man ändrar bland menyalternativen med knapparna och samtidigt håller i skärmen i utfällt läge, eller tittar i sökaren och vill ändra något snabbt.
Riktigt härlig pekskärm
För den som vill skippa knapparna finns möjlighet att styra inställningarna genom den tryckkänsliga skärmen på 3 tum. Den är både vinkelbar och ljusstark, och fungerar riktigt bra vid fotografering utomhus. Beroende på vilka inställningar du har på kameran kan du smidigt trycka på skärmen för att ändra inställningar. Här ser du också menyikonen »Q.Meny« som ger blixtsnabb åtkomst till en egenkomponerad meny med de inställningar du själv oftast brukar använda dig av.
Att trycka på skärmen är riktigt härligt – den reagerar snabbt och exakt på fingersvepningar för justeringar, inzoomning i bilder med ett tryck, eller bläddring av bilder i visningsläget.
Du kan också använda skärmen för att ställa in fokuspunkt eller till och med ta bilder. Detta är extra smart om du använder exempelvis »följande AF-läge«. Då kan du trycka på det på skärmen som du vill att kameran automatiskt ska fokusera på. Och det fungerar förvånansvärt bra. Eller varför inte använda »zoom-punktsläget« – tryck på skärmen, få en inzoomning på området och justera fokus. Du kan till och med flytta delen av bilden du har inzoomad med fingersvepningar.
Elektronisk sökare
Liksom alla spegellösa kameror är sökaren elektronisk, och när skärmen är stängd är sökaren aktiverad. Men tyvärr finns ingen sensor som känner att du har ögat mot sökaren. Om du har skärmen utfälld innebär detta att du måste trycka på en knapp längst upp till vänster på kamerans baksida för att växla mellan att aktivera skärmen eller sökaren.
Sökarbilden, som visar 100 procent av slutliga bilden, är däremot bra och hänger med snabbt och mjukt när ljusförhållandena förändras, men också vid snabba rörelser.
Vid fotografering ser man snabbt bilden som tagits, något som kan vara extra användbart vid seriebildstagning eftersom man kan få ett litet hum om ifall man satte bilden man från början ville ta.
Snabb, snabbare, snabbast
Fokusmodulen av kontrast-detekterande typ är samma som i snabba gh2 och är därför snabbare än föregångaren g2. Skillnaden märks också när man följer snabba objekt eller snabbt svänger med kameran. Här finns alltså alla möjligheter att hinna ta en bild innan ögonblicket försvinner.
Liksom G2 har G3 en autofokus med 23 områden, som också går att ställa om till enbart ett område. Förutom dessa två lägen finns även ansiktsigenkänning, zoompunkt- och följande autofokus.
I »följande« af-läge syns exempelvis användbarheten av den snabba autofokusen – det är inga problem att följa rörliga föremål som man låst autofokusen mot. Använder man sig av »zoompunktsläget« kan man också se hur snabb autofokusen är, även i mörker.
Automatisk intelligens
För den som är totalt förlorad i alla teknikaliteter och inte har någon som helst aning om hur inställningar hör ihop, har Lumix G3 utrustats med »intelligent-Auto«-knappen som även finns på tidigare kameror i familjen. Genom denna får du hjälp av kameran att hitta de mest lämpliga inställningarna för bilden du just ska till att ta. Tittar man på symbolerna för scenlägena kan man även se hur kameran väljer mellan dessa beroende på motiv. Vill du själv välja scenläge kan du ändra detta på hjulväljaren. Riktigt bra för att hjälpa nybörjaren på traven.
För den som är något mer avancerad än så finns möjlighet att utnyttja läget »IA Plus« som tillåter dig som fotograf att utgå från kamerans intelligenta val, men ändå påverka bildresultatet genom att på ett enkelt sätt justera vissa inställningar som ljusstyrka och färger.
Lägena »C1« och »C2« på programratten används för att ta fram sparade inställningar som du själv gjort. Perfekt när du hittat ditt sätt att fotografera på och snabbt vill ha tillgång till ett helt set av inställningar.
Med läget »Kreativ kontroll« kan du välja mellan fem olika bildinställningar för justering av bildens slutresultat. »Uttrycksfull« för livliga färger, »retro« för något mattare färger och dämpad kontrast, »högdager« för ljusa bilder, »sepia« för bruntonade bilder samt »hög dynamisk bild« för bilder tagna i miljöer med stor skillnad mellan ljust och mörkt. Den sistnämna fungerar riktigt bra.
Bra för filmning
För filmning lämpar sig Lumix G3 bra. Bildkvaliteten är fin med sin upplösning i FULL-HD (1080/50i) i AVCHD. Tyvärr har inte G3 fått samma möjlighet som G2, nämligen att koppla in en extern mikrofon. Men ljudet är ändå tillräckligt bra med den inbyggda stereomikrofonen på kamerans överdel. Största fördelen med autofokusen är att den fungerar riktigt bra även under filmning, samt att den är så pass tyst att den inte avger något ljud som fastnar på inspelningen.
Vid snabb panorering kan man se en tydlig svängning i bilden på grund av att sensorn inte hinner läsa av hela bilden tillräckligt snabbt. Fenomenet är inte ovanligt, men på G3 syns det tydligt även vid enklare panorering.
Slutsats
Panasonic har verkligen lyckats med Lumix G3. Den uppfräschade autofokusen jämnar ut skillnaden mot de annars snabba systemkamerorna. Här har vi ett funktionsspäckat paket med snabbhet, lätt vikt och en sensor med fina brusegenskaper som ger bra kvalitet på både bild och film.
Kombinationen är intressant för många, både för fotografer som annars funderar på lätta kompaktkameror och fotografer som söker de intressanta funktionerna som avancerade systemkameror redan har.
Så satte vi betyget
Bildkvalitet 8
Panasonic Lumix G3 levererar bilder som är påtagligt bättre än GH2.
Byggkvalitet 8
Ser plastigare ut än den är. Skalet i aluminium känns riktigt kvalitativt.
Ergonomi och logik 6
Knapparna har både fördelar och nackdelar. De flesta känns sköna att använda, men väljarreglaget för tummen är inte bra. Pekskärmen är utmärkt.
Mångsidighet 7
Snabb autofokus, lätt och liten. Bra för både foto och film med många funktioner för både amatör och proffs.
Valuta för pengarna 7
Lumix G3 ger bra valuta för pengarna. Kameran är funktionsspäckad, lätt att använda och ger en bra kamera i den spegellösa klassen.