Kamera & Bild testar

Test: Pentax K-5 II - en prisvärd ersättare

Rent prestandamässigt är det inte så väldigt mycket som har uppdaterats hos nya K-5 II sedan föregångaren - något snabbare autofokus är en av sakerna. Men priset har sänkts jämfört med när K-5 kom, så nu får man riktigt mycket kamera för pengarna.

Pentax K-5 IIär den perfekta partnern för den med ett aktivt friluftsliv. 1/25s, f/5, ISO 100

Nyheterna i Pentax K-5 II är inte revolutionerande, eller ja på vissa sätt kanske. Men tittar man på kameran så ser man att Pentax nog tyckte att man hittade rätt när man designade k-5 eftersom det inte är någon större skillnad i utseendet. Alla knappar sitter på samma ställen, och greppet är likadant. Inga väsentliga förändringar med andra ord. Däremot har man valt att byta ut autofokusmodulen och sensorn. Från det egna lägret påstår man att det ska öka hastigheten i fokuseringen och även noggrannheten. Den nya sensorn ska också generera mindre brus än den tidigare som redan den var riktigt duktig när det gällde att stävja färgbruset.

Pentax K5-II

 
Cirkapris8 800 kronor 
Upplösning16,1 megapixel (4928 x 3264)
Sensor23,7 x 15,7 mm CMOS
ISO100–51 200
Skärm3,0 tum (921 000 bildpunkter), fast
SerietagningCa 7 bilder/s
Filmning1920 x 1080, 25 bilder/s
Bildstab.Ja
Autofokus11 punkter (SAFOX X+)
SökareSpegelreflex, ca 100% täckning, dioptrijustering -2,5 till +1,5, 0,92x förstoring
Slutartid30–1/8000 s och B-läge
MikrofonJa
HDRJa
Självutlösare2 eller 12 sekunder
BlixtUppfällbar
GPS och WiFiTillbehör
MinnestypSD
BatteriD-LI90 litiumjon
Batterikap.Ca 740 bilder
Mått131 x 97 x 72 mm
Vikt med batt.760 gram

En annan nyhet som faktiskt märks när man ska titta på bilder på kameran är att man tagit bort luftspalten som tidigare fanns mellan glaset och skärmen på baksidan. Man har dessutom ersatt glaset mot ett som ska vara reptåligare och hårdare. Vad det innebär rent fysiskt är att skärmen är något nedsänkt i kameran baksida i jämförelse med k-5 där skärmen låg jäms med baksidan. Vad det här gör rent praktiskt när man använder kameran är att reflexer och speglingar i skärmens yta minskar, faktiskt märkbart.

Utöver dessa kosmetiska förändringar är det inte mycket som avslöjar uppföljaren när man tar den i handen. Perfekt för den som vill uppgradera från en tidigare Pentax-kamera då allt känns igen. Även menyerna ser ut som vanligt så det finns inte mycket som kan förvirra.

Pentax hamnar tyvärr lite i skymundan i många kameradiskussioner. När någon frågar efter sin första kamera är det sällan någon, utöver Pentaxanvändare, som rekommenderar dem. Det är lite tråkigt, för Pentax har många fördelar när de jämförs med andra kameror i samma prisklass. Bland annat sin vädertätning. Det är få, om några, kameror i den här klassen som är så gediget skyddade som Pentax vädertätade kameror. Att de har en prismasökare och sökarbild som också är ovanligt bra för klassen är också trevligt.

Även serietagningen är vass, 7 bilder i sekunden är inte så vanligt i ett kamerahus som kostar dryga 8500 kronor. Men det finns givetvis flera skäl till att de hamnar lite bakom de större märkena när ämnet tas upp, det givna är givetvis att det är ett mindre märke och det finns inte lika många tredjepartstillverkare som gör tillbehör till Pentax. De kom in lite sent i den digitala världen och har ofta tagit egna vägar för att lösa olika problem, på gott och ont.

Inget byggfusk

Eftersom storleken är exakt samma som på k-5 uppstår här lite av samma problem. Har man stora händer blir greppet lite för lågt så att lillfingret saknar stöd när man greppar kameran. Men det är en vanesak och när man använt kameran ett tag är det inte något problem. Vill man få ett stadigare grepp finns batterigrepp att köpa till, för övrigt samma som passar till k-5. Med detta monterat får man en liten men ändå stabil kamera som ligger väldigt bra i de flesta handstorlekar. Liksom alla andra toppmodeller från Pentax är kameran vädertätad och den rostfria stålkonstruktionen är täckt av kåpor i en magnesiumlegering.

Under testet har kameran fått vistas ute i vad som av övriga medier beskrevs som snöstorm och kyla utan att visa några tecken på att ta skada. Det är trevligt att även kitobjektivet är vädertätat och således klarar av samma omilda behandling som huset. Trots sin ganska nätta storlek och låga vikt känns kameran robust och välbyggd så där har Pentax gjort ett bra jobb. Det nya reptåliga glaset gör också det sitt till den rent praktiska hållbarheten.

Knapplayouten känns även den igen från k-5, inget har flyttat på sig och det går förhållandevis snabbt att komma in i vilka knappar och reglage man frekvent kommer att besöka. Både iso och exponeringskompensationsjusteringarna har egna dedikerade knappar vilket gör dessa två inställningar väldigt lätta att justera.

Ljusmätare brukar i vanliga fall bli lurade av snön, men K-5 II klarar sig bra. 1/250s, f/4,5, ISO 1000
Trots att fokuseringen ska vara förbättrad är det inte helt lätt att hitta fokus i mörka miljöer i Liveview-läget. 1/30s, f/3,5, ISO 10000

Ingen hastighetschock

Med en ny autofokusmodul, safox x+, som ska öka hastigheten och noggrannheten men också göra att fokusen klarar sämre ljusförhållanden förväntar man sig en ganska stor förändring. Enligt dem själva kan fokusen arbeta under –3ev till +18ev. De har själva gått ut med att förändringen kommer att märkas mest med ljusstarka objektiv och därför kanske det inte är så konstigt att skillnaden mot kitzoom-en inte är så stor när jag jämför en gammal k-5 och testkameran med testfokusen.

För att se om det gör någon skillnad provades även båda kamerorna i samma miljö med en 50mm f/1,4, men någon väldig skillnad gick inte att utläsa när de två kamerorna testades sida vid sida. K-5 ii är något snabbare och något säkrare, men det är inte mer än en knappt märkbar skillnad. Vi hade tyvärr inte möjlighet att testa kameran med något av Pentax sdm-objektiv med ultraljudsmotor, som kanske egentligen är en mer jämn kompanjon till k-5 ii än kitzoomen och möjligen hade skillnaden i fokushastighet varit större med ett dylikt objektiv.

En nyhet i autofokusen, utöver den nya modulen, är en följande autfokus. Alltså inte bara af-c utan ett extra läge där kameran kan följa efter ett föremål som rör sig inom sökarens ramar.

Det är ännu så länge inte en felfri funktion men det är ändå ett steg i rätt rikning.

Skillnaden i fokushastighet var således inte riktigt så stor som man hade kunnat hoppas på, däremot känns det som något har hänt med skrivhastigheten. Antingen är det den nya sensorn som ger en större mängd rådata att hantera, trots samma upplösning. Men oavsett vad det är så går det segt att skriva till minneskortet k-5 ii. Det är framför allt frustrerande när man fotograferar något actionbetonat och man tar bildserier, väntan som blir innan man kan kontrollera bilderna är för lång för att det ska kännas okej. Speciellt eftersom kameran har en så pass bra serietagningsförmåga är det lätt hänt att det blir en samling bilder i varje serie. I övrigt finns det inget som känns segt eller långsamt, som sig bör med andra ord.

Prisdump

I vanliga fall brukar nya modeller hamna lite högre i pris än den äldre när den kom ut. Så är icke fallet med k-5 ii. När k-5 kom kostade den runt 12800 kronor i kit med 18-55’an. När k-5 ii dök upp låg den på runt 9600 kronor.

Med andra ord en prisdump på runt 3000 kronor på en kamera som har fått ny af-modul och en ny sensor, det är inte dåligt. Att få allt det som k-5 ii erbjuder för under 10 000 kronor måste anses som en bra affär.

Bildkvalitet

Våra sensortester visar att det inte skiljer jättemycket mellan k-5 och k-5 ii, det borde i och för sig inte vara någon större besvikelse eftersom redan k-5 var väldigt bra när det kommer till brusnivåer. Bättre än både d7000 och a580 från Nikon respektive Sony som hade samma sensor som k-5.

ISO-känsligheten ligger fortfarande på 51200, vilket är högre än många andra kameror i samma prisklass.

Att filma med K-5 II

Att filma går bra, men det är inte en kameran man köper om man vill satsa på att filma ordentligt. Helt enkelt för att kontrollerna inte ger de möjligheter man önskar. iso och slutartid går inte att justera manuellt vilket gör att man inte får den kontroll man vill ha för att ha maximala kreativa möjligheter.

En fördel är dock att de flesta nyare Pentaxobjektiven har den så kallade quick-shiftfunktionen vilket innebär att man alltid kan fokusera manuellt även om autofokusen är påslagen. Det gör att det är enkelt att fokusera medan man filmar även om autofokusen inte fungerar då.

Slutsats

Om det är stillbilder man är ute efter och vill ha mycket för sina pengar så är Pentax k-5 ii ett väldigt bra alternativ. Här får du bra bildkvalitet, bildstabilisering i huset, vädertätning, bra sökare och hög serietagningshastighet för under 10 000 kronor med en kitzoom.

Eftersom den är så pass billig och förhållandevis enkel att använda fungerar den även som första kamera för nybörjaren och då har man gott om utrymme att växa som fotograf utan att behöva köpa ny utrustning.