Kamera & Bild testar

Test: Pentax K-r - Snabbt och känsligt

Systemkamerorna blir allt mindre och allt mer fyllda av funktioner som hämtas från de dyrare och mer avancerade modellerna. Pentax K-r är inget undantag.

2009 släppte Pentax sin instegskamera K-x och hade då petat in funktioner som filmning och skärmsökare som blivit standard för den typen av kamera. När Pentax nu släpper K-r har man stoppat in ännu lite fler godsaker som man i vanliga fall inte hittar hos kameror i den här prisklassen.

Till utseendet är de ganska lika, skillnaderna ligger i att sökarhuset är något större på K-r och skärmen på baksidan har blivit 3 tum i stället för 2,7 som på K-x.

Men under ytan på K-x och K-r skiljer det sig en del.

Batteritvånget upphör

En av de mer praktiska nyheterna är att Pentax nu har slutat tvinga sina hobbyanvändare att använda AA-batterier till sina systemkameror. K-r:s batterifack har den unika möjligheten att ge plats för antingen ett uppladdningsbart LithiumIon-batteri eller fyra AA-batterier. En adapter krävs dock för AA-batterierna. K-r har dessutom fått högre ISO än både K-x och K-7. I K-r kan man pressa upp 12,4 megapixelsensorn till ISO 25 600.

Den känsligheten slår de närmaste konkurrenterna på fingrarna. Det är troligen också skälet till att just den sensorn sitter i kameran. K-7:s mer pixeltäta Samsung-sensor klarar inte höga ISO lika bra som den något mer lågupplösta Sony-sensorn från K-x.

Kameran har också fått bildöverföring via IR för den som vill slippa att trassla med sladdar. Funktionen är tänkt för den som vill ladda upp en lågupplöst bild via en mobil till facebook eller sin blogg och är således inte så snabb. En trevlig nyhet för dem som gillar att ta bilder som rör sig lite för fort är att Pentax ökat på hastigheten i serietagningen. K-r kan spotta i väg 6 bilder/s, vilket är avsevärt mycket snabbare än konkurrenterna Canon 500D och Nikon D3100 vilka har 3,4 respektive 3 bilder/s.

Med fokus på fart

Men hur är det att använda kameran egentligen? Den som är van vid systemkameror förstår snabbt hur man ska navigera sig genom menyerna och sköta alla inställningar. Men vi har även satt den i händerna på någon som tidigare mest använt kompaktkameror och det tog inte lång stund innan även hon kunde utnyttja kamerans funktioner utan problem. Serietagningen är ganska imponerande för en så pass enkel kamera. Med K-r har Pentax flyttat längre fram i leden vad gäller snabbhet i den här kameraklassen. Skillnaden mellan 3 och 6 bilder per sekund känns större än mellan 6 och

9 bilder/s som många proffskameror har. Det gör att K-r upplevs som lite proffsigare än vad prislappen ger sken av.

När vi ändå är inne på fart kan det vara värt att nämna autofokusen i skärmsökarläget. Tidigare har den inte varit något att hurra för hos Pentaxkameror. Men till K-r har man gjort sin läxa. Skärpan ställs in ganska snabbt och man får dessutom en liten ruta som zoomas in så att man kan se att skärpan sitter där den ska.

Handgreppet är ganska bra för att sitta på en liten kamera. Det är dock lite kort, vilket gör att alla fingrar inte får plats på kameran.

En nackdel med kombinationen liten kamera och stor skärm är att fyrvägsknappen hamnar lite för nära kanten på kameran vilket gör att det blir lite bökigt att till exempel byta fokuspunkt medan man håller kameran vid ögat för att fotografera.

Bildkvalitet

Innan vi avrundar bör bildkvaliteten avhandlas. Egentligen är det inte så mycket att säga, bilderna liknar i ganska stor utsträckning de man får ut ur en K-x – och det är ett bra betyg. Visserligen blir det ganska brusigt när man tvingar upp ISO till 25 600, men det får man räkna med. Bilderna är ändå användbara om man inte kör dem i stora format. I svartvitt kan bruset nästan bli snyggt. Beroende på vad man har för smak förstås.

HD-filmningen sker med 720p upplösning, ganska basic med andra ord. Dock har Pentax petat in några specialfilter som gör att man kan få olika filtereffekter direkt på filmen utan efterbehandling. Kvaliteten är bra även här, bildstabiliseringen gör att det inte heller blir alltför skakigt när man filmar.

Slutsats

Om man ska drista sig till att sammanfatta Pentax K-r kan man säga att den passar i princip alla som vill ha en systemkamera i instegsklassen som ger bra bilder. Den blinkar kanske lite extra till den sportintresserade med sin höga serietagningshastighet och möjlighet till högt ISO.

Så satte vi betyget

Bildkvalitet 8

Liknar Nikon D3100, men har mer färgbrus än storebror K-5.

Byggkvalitet 7

Känns inte plastig, men saknar vädertätningar och mer robusta byggmaterial.

Ergonomi och logik 8

Lite liten för någon med stora händer. Menyerna gör att kamerans inställningar är snabbmanövrerade.

Mångsidighet 8

Snabbheten och ISO-känsligheten gör att den klarar av mer än en del andra kameror i klassen.

Valuta för pengarna 9

Serietagning, bildkvalitet och möjlighet till höga ISO gör att man får mycket för pengarna.