Kamera & Bild testar
Test: Pentax K-x
Receptet är enkelt: Blanda specifikationerna för Nikon D90 och Canon Eos 500D och servera till ett lägre pris. Det låter smaskens, men den riktiga godbiten är en annan.
För ett år sedan kom Pentax K-m som skulle ta bort Pentax tråkighetsstämpel. Kromdetaljer, mer pedagogiska menyer och en vit version skulle göra kameran attraktiv för fler.
Problemet var bara att K-m saknade alla de trendiga finesserna som skärmsökare, HD-filmning och förmåga att ta en massa bilder per sekund.
I somras kom toppmodellen K-7 ut på marknaden. Den är fullproppad med »vill ha«-funktioner och imponerade på oss och många andra testare. Pentax hade lyckats trycka in smarta och proffsiga funktioner i ett litet, men rejält, skal.
Pentax K-x är ett derivat av K-7. Den nyttjar en del av K-7:s teknik, men är bantad på en del finesser som 100 procents sökarbild och vädertålighet för att hålla nere priset.
Eftersom processorn är densamma i de båda kamerorna orkar den smälla av rätt många bilder per sekund, obetydligt färre än Nikon D90 – 4,7 mot 4,5 bilder per sekund. K-7 är bara 0,5 bilder per sekund snabbare. Det känns som att siffrorna mest handlar om sifferpsykologi – 5 någonting låter klart snabbare än 4 någonting.
Ett rejält lyft
Pentax K-x känns som ett rejält lyft jämfört med K-m, samtidigt är det mycket som skiljer mot K-7. Några av de mest påtagliga skillnaderna, förutom ett mindre, otätat kamerahus i plast, är en mindre skärm med lägre upplösning (2,7 tum och 230 000 bildpunkter) samt en ljudligare spegel- och slutarmekanism. K-7 är antagligen den tystaste enögda spegelreflexkameran på marknaden medan K-x smäller så som många tidigare Pentaxmodeller gjort.
På KL-x saknas även direktknapp för fotografering i råformat och sökarbilden är mindre. Kameran drivs med fyra AA-batterier i stället för ett uppladdningsbart batteri. Det är svårt att förstå varför Pentax envisas med att driva sina billigaste systemkameror med aa-batterier när de uppladdningsbara batterierna i dag klarar flera tusen exponeringar. Med vanliga alkaliska AA-batterier får en flitig fotograf byta batteri irriterande och kostsamt ofta. Med lithiumbatterier som kostar lite mer behöver man sällan byta batteri och i Sverige levereras kameran med sådana batterier.
Skillnaderna mellan kamerahusen är så stora att man inte kan låta bli att leka med tanken på en mellanmodell, en K-5 kanske.
Funktioner från K-7
På insidan är dock skillnaderna inte lika stora och K-x har ärvt en del av de smarta funktion-erna hos K-7. Vi hittar bland annat skuggupplättning i tre steg och ett läge för att bevara mer av de ljusaste detaljerna i bilden.
Skuggupplättningen gör sitt jobb bra utan att tappa för mycket kontrast i mellantonerna. Men tänk på att lyfta skuggdetaljer innebär ökat brus i de mörka partierna. Dessutom försvinner en del av kontrasten vilket kan vara negativt för vissa motiv. Kraftig skuggupplättning är alltså inget man alltid ska ha påslaget.
För att få fram fler detaljer i det ljusa underexponerar kameran bilden ett steg och lägger sedan på en kontrastkurva som lyfter låg- och mellantoner till normal exponering. De ljusaste detaljerna blir således underexponerade för att få fram fler detaljer, men resultatet ser mycket naturligt ut.
Det finns också en HDR-funktion där kameran tar tre olika ljusa exponeringar som läggs samman för att öka det dynamiska omfånget. För att använda HDR-funktionen måste kameran användas på stativ och motivet får inte röra på sig, annars bildas dubbelkonturer i bilden.
HDR-bilder ser ofta lite märkliga ut med mycket gråaktiga mellantoner och det gör de också med K-x, men det är lite av en smaksak och så kraftig gråhet som man ibland kan se ger inte kameran. Det beror på att det rör som om äkta HDR-teknik med flera exponeringar och inte bara att man lyft upp skuggorna i en bildfil.
Den som verkligen vill jobba med HDR bör ta separata exponeringar i råformat och jobba med bilderna i ett bildbehandlingsprogram som har stöd för HDR. En korrekt behandlad HDR-bild kan se ut som vilken bild som helst, men med större tonomfång. Det är dock sällan man ser sådana bilder.
Precis som hos K-7 går det smidigt att komma åt många funktioner direkt på skärmen på baksidan genom att ikoner för de olika funktionerna visas. Det är skönt att slippa bläddra sig fram bland textlistor. Allt får inte plats på skärmen och vissa funktioner finns bara i den traditionella menyn.
En smart funktion som finns på allt fler moderna kameror är distortionskorrigering. Det innebär att Pentax mätt upp sina objektiv och kan räta upp linjerna på bilderna direkt efter att de tas. Detta är processorkrävande och inget för den som vill utnyttja kamerans snabbhet.
Nytt jämfört med K-x är också filmfunktionen. Att komma med en ny systemkamera i dag utan filmfunktion är i det närmaste tjänstefel.
K-x filmar i 720p och gör det bra. Den är inte riktigt i klass med Canon EOS 7D men skarpare än andra kameror i klassen tack vare en bra uppskärpning. I extrema motiv, som vårt testmotiv med svarta streck mot vit botten, kan färgfel uppstå i mönster. Vi tror inte att detta kommer att synas vid mer normala motiv.
Bildkvalité av hög klass
Nikon har alltsedan D300 ansetts leverera högst bildkvalitet i APS-C-klassen. Canon EOS 7D är bättre än Nikons modeller, men kostar också en hel del. Bilderna från Pentax nya sensor på 12 megapixel håller en klass som är jämförbar med Nikon D5000 och D90. När vi tittar på bilder utan brusreducering syns det hur effektivt brusreduceringen jobbar med att få bort färgbruset. Nikon och Pentax klarar brus och detaljåtergivning ungefär lika bra. Canon EOS 7D ger lite mer färgbrus, men bättre detaljåtergivning tack vare högre upplösning.
ISO 12 800 är helt klart användbart för sport och reportage där man kan acceptera visst brus.
Slutsats
Pentax har lyckats riktigt bra med K-x. Eftersom kameran är snabb och har många nyttiga funktioner samtidigt som den är billig blir den mycket intressant för den som söker en kamera att växa med. Samtidigt är den också den bästa familjekameran just nu.
Så satte vi betyget
Bildkvalitet 8
Likvärdig bildkvalitet med Nikon D5000 och D90. Ett snäpp under Canon Eos 7D. Bättre än Pentax K-7.
Byggkvalitet 7
Normal nivå jämfört för en familjekamera.
Ergonomi logik 8
Ligger bättre i handen än Nikon D3000 och Canon Eos 500D, men inte i klass med Pentax K-7. Bra info-meny.
Mångsidighet 8
Ovanligt mångsidig för sin prisklass. Snabbhet, många funktioner och hög bildkvalitet ger stor mångsidighet.
Valuta för pengarna 9
Kan mycket och kostar lite. Pentax K-x slår ner som en bomb i övre familjeklassen.