Kamera & Bild testar
TESTER: Nio systemkameror under 15000 kronor
När det är dags att köpa sin första systemkamera är det många som inte vill, eller kan, betala hur mycket som helst. Därför har vi här samlat ihop nio kameror som idag går att köpa för under 15000 kronor och presterar riktigt bra.
Här har vi valt ut nio kameror som du kan köpa för mindre än 15000 kronor. Vi har valt att ta med kameror som du kan köpa tillsammans med ett kitobjektiv för den summan. Detta för att om du är en förstagångsköpare har du sannolikt inte något objektiv till en början. Det finns ett par modeller där du får ett kamerahus för under 15000 kronor, som till exempel Nikon Z5 eller Olympus OM-D E-M5 Mark III, men eftersom det inte rymms ett objektiv i den budgeten har vi valt att inte presentera dem närmare här. Notera också att priset som står i testernas fakta ruta är priset när kameran lanserades, dessa är lägre i dag.
För att läsa hela testet är det bara att klicka på länken efter sammanfattningen.
Fujifilm X-S10 – smart och rolig kamera
Egentligen är det rätt mycket som talar för att Fujifilm X-S10 är en kamera som kan passa många fotografer där ute. Formatet är kompakt, designen riktigt bra – även om man inte specifikt gillar Fujifilm – då de gjort om grepp och kontroller så att de följer de mer marknadsmässigt vanliga formerna.
Om Fujifilm gör rätt i att flörta med sin icke-frälsta Fujifilm-design-publik återstår att se, men X-S10 är en rolig kamera att använda som ger bilder med toppkvalitet. Dessutom i en väl beprövad design som många känner sig hemma med.
Nikon Z fc – retrodesign med både för- nackdelar
Är du lite mer modeinriktad så kanske Z fc faller dig i smaken. Fysiska, klassiska reglage ger dig en del retrokänsla som kanske är värd en hel del för känslans skull.
Kameran som helhet är en snyggt paketerad kamera med finfin prestanda och fantastiskt bildkvalitet, som innehåller det mesta du letar efter i en modern kamera – med en hyfsad dos retrotouch som bonus.
Fujifilm X-E4 – mycket kamera i stilrent fodral
Sensorn i Fujifilm X-E4 är en topp-presterare i aps-c-kategorin och det finns inte mycket att klaga på när det kommer till bildkvalitet. Fujifilm är dessutom kända för sina filmsimuleringar, om du väljer att fota i jpg, och i X-E4 finns hela 12 stycken så det finns nog en variant som passar dig om du vill prova.
Med objektivet 27mm f/2,8 R WR, som det säljs tillsammans med, får man en kompakt liten kombo som passar utmärkt om man går omkring på stan eller vill ha en smidig kamera att ha med på resa eller med familjen.
Nikon Z50 – DX-format utan spegel
Nikon Z50 är en bra kamera. Faktum är att den håller sig rätt stark mot de högre Z6- och Z7-modellerna i fullformat, trots att Z50 är både mindre och enklare. Ibland är enkelheten grejen, så också med Z50, och det är också därför vi gillar den. Samtidigt finns möjlighet att utvecklas, för den har ändå tillräckligt med många ingressanta moment att utforska.
Man kan över lag säga att dagens enklare spegellösa kameror har en förhöjd lägstanivå, och det gäller även Z50 som har många möjligheter till inställningar trots sin enkelhet. Nikon har helt enkelt lyckats bra med att introducera det spegellösa DX-formatet med Z50.
Sony A6400 – kungligt fokuserad
A6400 är, och kanske till och med är mer än, en allt-i-allo-kamera. Flera specifikationer är finfina, såsom de för video och förbättringarna med skärmen. På så vis passar kameran för den som vill vlogga eller på annat vis använda video. Med det sagt så tycker jag att A6400 är tillräckligt bra för att kunna fungera som ett andra kamerahus även för professionella fotografer, så mycket har kameran att ge.
Möjligen kan mindre tekniskt insatta personer uppleva kameran som tekniktung och för avancerad, trots all teknik som är tänkt att göra användningen lättare. Med riktigt bra bildkvalitet, riktigt bra video och extremt bra autofokus är A6400 kameran som har det mesta man kan kräva av en riktigt bra kamera.
Fujifilm X-T30 – inte långt efter proffsen
Med Fujifilm X-T30 får du en väldigt kompetent kamera och klarar du dig utan vädertätning så är det ett bra val om du gillar Fujifilms klassiska design (istället för en mer dslr-liknande X-S10). X-T30 är en ypperlig kamera för många användningsområden, den är både rolig att fotografera med och ger riktigt bra resultat.
För den som filmar är X-T30 ett hopp uppåt vad gäller bildkvalitet i jämförelse med föregångaren X-T20. 4K-kvaliteten är märkbart bättre i båda formaten, men även de mer lågupplösta formaten ger bättre bildkvalitet. Stillbilderna ur X-T30 håller toppkvalitet och det finns en anledning till att sensorn får riktigt bra betyg. Det blir bra bilder helt enkelt.
Canon EOS RP – både lätt och enkel
Canon har gjort helt rätt i att satsa på en mer avskalad modell av EOS R, riktad mot en stor massa, med bra funktioner och ett kamerahus som är relativt lättanvänt och enkelt att komma in i.
Man kan säga att kameran har lite av varje, och för dig som har ett speciellt behov är det bara att se om dessa delar passar dig. Är du först och främst fotograf så hittar du en bra allroundkamera i EOS RP. Är du filmare så vill du antagligen ha mer än vad RP kan erbjuda.
Är du nybörjare så finns också alla möjligheter att växa med kameran under en lång tid framöver.
Nikon D3500 – riktigt bra för nybörjaren
För pengarna som en D3500 kostar får man en ganska kompetent instegskamera som är enkel att använda men som också tål att växas i ett tag.Den hjälper den totala nybörjaren och erbjuder kreativa möjligheter till den något mer avancerade nybörjaren. I en värld där spegellösa kameror blir allt vanligare står sig batteritiden riktigt bra.
Bildkvaliteten ur D3500 lämnar väldigt lite att klaga på.Att den bara har 12 bitars råfiler märks först när man vill lyfta skuggorna väldigt mycket, så en normal användare kommer aldrig att märka det. Istället gör det att D3500 ger bra bilder rätt ur kameran för den som inte vill hålla på med bildredigering och råfiler, men vill man så finns det mer att hämta genom att våga prova sig på råformatet.
Canon EOS 2000D – enkel och billig
Vill man ha en billig systemkamera med optisk sökare för vardaglig fotografering så fungerar2000D bra. Vill man köpa en ny instegskamera och har en snäv budget så är det en helt okej kamera som gör jobbet, men som verkligen inte sticker ut någonstans. Den är väldigt anonyma till både utseende, handhavande och prestanda.
Vill man filma så finns det bättre kameror, då dessa två är väldigt enkla, och saknar många bra filmfunktioner.