Kamera & Bild testar

Nikon P900 – med 83 gångers zoom

Det är kul att fotografera blommor med långt tele, och fungerar dessutom bra på fri hand. Här med -1/3 EV-stegs exponeringskompensation.rn1/400u2009S, F/6,5, ISOu2009250, 2000u2009MM
Ett typiskt motiv för den här kameran. Observera att skärpedjupet inte är särskilt långt. Det är ganska uppenbart att det här motivet med en mörkare bakgrund och ljusa detaljer kräver lite minuskompensation för exponeringen, och en kamera med liten sensor är ofta känsligare eftersom det lättare blir utfrätt.rn1/500u2009S, F/6,5, ISOu2009250, 2000u2009MM

Det finns det en gräns för hur långt ett teleobjektiv kan bli innan det blir oanvändbart. Med 83x zoom och ett motsvarande 2000 mm långt teleläge visar Nikon Coolpix P900 att den gränsen är längre bort än man kan tro – vilket är riktigt användbart.

Publicerad

Det är en hård kamp som förs mellan kameratillverkarna. De kämpar om att ha modellen med längst zoom. När Nikon nu efter tre år återtar förstaplatsen gör man det med besked. De tar klivet till 83x zoom från de 65x som finns i Canon SX60. Längsta teleläget fanns tidigare i Sony H400 med 277 mm (motsvarande 1575 i småbildsformatet) och nu klämmer Nikon till med hela 357 mm (motsvarande 2000 mm).

Går det att hålla still?

Den första och viktigaste frågan är om det finns någon poäng med ett så långt teleläge. Det vore inte alls konstigt ifall det skulle bli så skakigt att kameran inte gick att använda utan stativ. Jag tänker då inte bara på att kameran ska gå att hålla still för att bilderna ska bli skarpa – det handlar även om att det ska gå att rikta in kameran mot motivet utan att att bilden bara far omkring. Självfallet finns det en gräns för när det är praktiskt möjligt, frågan är bara var gränsen går. Nikon P900 visar att det är fullt möjligt att fotografera på fri hand med en brännvidd motsvarande 2000 mm.

www.kamerabild.se och under fliken webb-tv kan du titta på ett filmklipp och ett bildspel där jag använt kameran på fri hand. Bilden rör sig ganska mycket på längsta teleläget. Vid stillbildsfotografering hinner utsnittet ändra sig från att jag trycker ner avtrycket till att bilden tas.

Bildkvalitet

Det kan vara lite förvirrande att kameran har en så hög upplösning som sexton megapixel då det egentligen är betydligt fler än vad som är lagom för en bild från den lilla 1/2,3-tumssensorn. Det intressanta är dock att en fyramegapixelbild nerskalad från en sextonmegapixelsensor är betydligt bättre än en fyramegapixelbild direkt från en fyramegapixelsensor. Därför är det helt rätt att kameran har en hög upplösning.

För den som inte vill arkivera onödigt data skulle jag rekommendera att skala ner bilderna i datorn. Förlusten blir minimal. Att direkt i kameran fotografera med fyra megapixel är sämre då kamerans egna nerskalning och skärpning inte är optimal. P900 har inte råformat och utifrån resonemanget att det bara skulle vara att lagra onödigt data så kan jag tycka att det inte gör så mycket. Det finns helt enkelt inte så mycket att plocka fram ur rådatat från en kameran med en liten sensor. Samtidigt kan det såklart vara väldigt praktiskt att kunna ställa vitbalansen i efterhand.

Bilderna från Nikon P900 blir för det mesta riktigt snygga. Objektivet imponerar och även längsta teleläget ser bra ut. Det varierar lite från motiv till motiv, men om objektivet hade varit dåligt skulle det förstås aldrig se bra ut. Och det viktigaste är att det är så pass många bilder som blir bra. I annat fall skulle jag snabbt tröttna på kameran. Ta gärna en titt på bildspelet på kamerabild.se och granska den mycket måttliga kromatiska aberrationen på bilden på en boj och vattenblänk i motljus.

Det är ett rejält objektiv som Nikon byggt. Kameran är därför förhållandevis stor och tung. Med ett bra grepp är inte det något problem annat än i väskan. Det är bra gummering, bra grepp för fingrarna inkluderande ett bra tumgrepp.

När det gäller hantering och knappar i övrigt är jag inte helt överrens med Nikons val att inte ha en bra snabbmeny. Den funktionsknapp som finns ger smidig åtkomst av endast en valbar inställning. Jag saknar även möjligheten att kunna visa ett vattenpass vid fotografering. Vid bildvisning finns inte brännvidden med bland informationen för bilden och om jag vill växla bild i inzoomat läge så går jag bet. Speciellt med en kamera som denna är det ofta naturligt att ta ett antal bilder och sedan välja den bästa. Det urvalet får vänta till efteråt i datorn då det blir nära på omöjligt att göra utan möjligheten att växla bild i kameran med bevarad inzoomning.

Det är utmärkt att lågupplösta sökare förhoppningsvis hör till svunnen tid. P900 har samma höga upplösning på sökaren som skärmen och jag tycker den fungerar helt okej. Sökaren är ganska liten och förhållandevis kontrastsvag, men en bättre sökare skulle uppenbart göra kameran dyrare. Däremot är det lite underligt att det är en lägre uppdateringsfrekvens än vad jag är van vid. Bilden hackar lite om jag rör på kameran. I teorin gör det att det kan bli svårare att fånga snabba händelser, men i praktiken tycker jag det främst är en skönhetsdetalj.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att jag tycker att Nikon P900 är en rolig kamera. Som ett smidigt verktyg för extrem telefotografering är den oslagbar. Tänk bara på att det ofta fungerar dåligt att fotografera på flera kilometer långa avstånd då luften dallrar för mycket. Då har du inte samma nytta av det fina objektivet i Nikon Coolpix P900.