Kamera & Bild testar
Fujifilm XF 16mm F2,8 R WR: Liten och kompakt – för reportage
Samtidigt som X-T30 lanserade Fujifilm ett nytt vidvinkelobjektiv. Brännvidden tangerar det existerande XF16mm F1,4 R WR, men det nya får en mindre maxbländare och blir därför mindre och lättare.
Nya XF16mmF2.8 R WR väger 155 gram medan den ljusstarkare versionen väger in på mer än det dubbla, 375 gram. Att göra två objektiv med samma brännvidd men med olika bländare och därmed olika fysiska specifikationer är inget nytt för Fujifilm, de har även två stycken 23mm och lika många 35mm där tanken är densamma. Ett med stor ljusstyrka och ett med lägre vikt och smidighet.
För APS-C ger 16 millimeter samma bildvinkel som ett 24 millimetersobjektiv på en fullformatskamera. Det är sannolikt en av de mest klassiska brännvidderna när det kommer till vidvinklar överlag.
De flesta proffszoomar börjar på 24 millimeter och det är även, som synes, en populär brännvidd för fasta objektiv. Den fungerar ypperligt för reportage och dokumentära bilder när man fotar på nära håll och vill få med mycket, de ger oftast ingen större distorsion eller andra optiska knaserier.
Vi testade objektivet på den nya Fujifilm X-T30 och det var en trevlig kombination. Inte så tung, inte så stor och gav kameran en bra balans.
Likt flera av Fujifilms objektiv har även denna en bländarring med ett A-läge vilket gör att du med ett snabb grepp kan ställa kameran i bländarautomatik, eller ställa bländaren manuellt.
Det blir enkelt att se vilken bländare som används direkt på kameran och du ser det så klart även i sökaren/på skärmen. Bländarringen har tydliga klicklägen så det går inte att missta sig när man vrider på den.
Trots den förhållandevis lilla ytan känns både bländarringen och fokusringen som om de är lätta att använda och greppvänliga. Vid manuell fokus styr bländarringen objektivet via en motor, det ger ett litet knackande ljud när motorn jobbar som kan uppfattas som lite störande.
Men med tanke på hur bra autofokusen är i de kameror den kan användas med kan jag tycka att det inte gör så mycket om fokusreglaget har sina små störningsmoment.
Sammanfattningsvis
Bildkvaliteten i objektivet är mycket bra. Det är något mjukare ute vid kanterna, men det är knappt märkbart och försvinner när man bländar ner ett steg. Det är dock så lite att det inte stör.
Objektivet har en del tunnformig distorsion, men som på de flesta spegellösa systemkameror så korrigeras det direkt och därför är det inget som fotografen någonsin lider av. Det finns en viss kromatisk abberration, men det går enkelt att justera bort.
Den som gillar fasta objektiv eller vill ha en bra glugg som är liten och smidig har ett gott alternativ i Fujifilms 16mm f/2,8. Gillar du att plåta reportage eller reportageliknande bilder är det ett väldigt bra val då det är litet och kompakt.