Kamera & Bild testar
Tamron 100-400mm/4,5–6,3 Di vc USD: Stor frihet och lätt vikt
Lätt vikt men ett stort omfång åt telehållet är vad som karaktäriserar Tamrons 100–400mm-objektiv. Kombinationen är riktigt fin, och Tamron har lyckats bra med objektivet som passar för många fototillfällen.
Kombinerat med lätt vikt och en smidig kontruktion så har detta objektiv de fördelar som behövs för att få följa med ut på diverse äventyr. Vikten på endast dryga kilot för det stora brännviddsspannet hålls nere på bekostnad av ljusstyrkan – maximal bländare är f/4,5 vid 100 mm och minskar ned till f/6,3 vid full zoom, 400 mm.
Objektivet är konstruerat i en blandning av magnesiumlegering och komposit, något som även detta håller nere vikten. Intrycket är kvalitativt, och dessutom snyggt designat. Även om Tamron själva menar att det finns en högre nivå av vädertätning hos deras objektiv så tycker jag att det känns som om det klarar en hel del – den svagaste punkten är den del där objektivet skjuts fram för att zooma, där möjligen smuts kan leta sig in.
Det finns en låsknapp för att låsa objektivet i i indraget läge, men själva zoomningen är inte så mjuk att det skulle åka ut av sig själv. Förutom denna knapp hittar vi en inställningsknapp för MF/AF/Limit, där även närgränsen kan begränsas för snabbare autofokus.Bildstabiliseringen har två lägen beroende på användning, och Tamron har även pressat in dubbla processorer för att sköta bildstabilisering och AF, vilket fungerar mycket bra – autofokusen är både snabb och tyst och bildstabiliseringen fungerar på slutartider ned till 1/30 s vid 400 mm om man är vad vid zoomfotografering på fullformatskamera.
Objektivet kan även uppdateras med ny firmware via USB, samt bli ett 140–560mm-objektiv med telekonverter på 1,4x och fungerande autofokus.
Handhavandet är enkelt, och att zooma är också lätt, men inte så mjukt att man snabbt kan justera brännvidd från 100 mm till 400 mm i en snabb vridning. Att fokusera manuellt är däremot en riktigt fin upplevelse med lagom tröghet i justeringen och en lagom bred och gummerad fokuseringsring.
Bildskärpan är bra över hela zoomomfånget, även om det finns skarpare objektiv i omfånget. Kantskärpan är något sämre vid 400 mm och har också en viss tunnformig distorsion, som är som störst vid 400 mm. Däremot ser vi ingen nämnvärd kromatisk aberration. Totalt sett presterar objektivet mycket bra.
Objektivet är bra konstruerat och ser ut att klara av en del, med smutsavvisande beläggningar och vädertätad konstruktion.
Den största fördelen ligger i den låga vikten för det stora spannet, något som kan locka många som vill hålla nere vikten på sin utrustning men ändå få ett stort spann av brännvidd att spela inom.
Priset man får betala är ljusstyrkan, vilket minskar möjligheterna för fotografering av rörliga objekt i svagt ljus, även om detta kompenseras av en grym bildstabilisering vid fotografering på frihand.