Kamera & Bild testar
Test av Nikon 85mm/1,8G och 85mm/1,4G
För den som älskar att ta porträttbilder med kort skärpedjup med sin Nikon-kamera finns flera intressanta objektiv. Men mest intressanta är nog ändå de fasta kortare teleobjektiven på 85 mm. Nya Nikon 85 mm/1,8G släpptes i början av 2012, medan 85mm/1,4G har funnits i över ett och ett halvt år. Här är skillnaden mellan de båda.
Många har väntat på den uppdaterade AS-S-versionen av den klassiska porträttgluggen Nikon 85mm/1,8D för småbildsformatet som kom 1994. Nu är den här i G-version utan bländarring, 18 år senare, och eftertraktad av många på grund av sitt tilltalande pris.
För ett och ett halvt år sedan uppgraderade Nikon också sin Nikon 85mm/1,4D if från 1995 till g-version. Trots att skillnaden mellan de båda nya objektiven verkar minimal på alla sätt, finns det ändå några saker som skiljer sig mellan de båda.
Byggkvalitet
Byggkvaliteten mellan objektiven är obefintlig rent visuellt – 1,4G och 1,8G är exakta kopior av varandra – men 1,8G är något mindre och mycket lättare med sin vikt på 350 gram i stället för 1,4G:s nära 600 gram. Båda objektiven är också vädertätade. I övrigt är de båda utrustade med SWM-motor (Silent Wave-motor) vilket ger en mycket tyst autofokus som också tillåter direkt manuell fokusering. Autofokusen är lika rapp på de båda objektiven, och hittar fokus både snabbt och bra, även i svagt ljus.
När det gäller just manuell fokusering märks en stor skillnad mellan de båda objektiven. Fokusringen på 1,8G är likadan som hos nya 50mm/1,8G, med en något trög känsla. På 1,4G är känslan helt annorlunda, med en mjuk steglös vridning som tillåter extra fin justering. Men det är också detta objektiv som klassas som professionellt, vilket märks just på fokuskänslan som den delar med övriga proffsobjektiv från Nikon.
Bländare 1,4 mot 1,8
Det som du får i skillnad mellan de båda objektiven är ett halvt bländarsteg, vilket innebär att du kan få ett mycket kortare skärpedjup med bländare 1,4. Sett till att det bara är ett halvt bländarsteg mellan de båda objektiven, så är skillnaden rätt stor, rent visuellt. Bakgrundsoskärpan, bokeh, blir finare och mjukare på 1,4 än på 1,8, vilket gör att porträttbilder får en speciell känsla. Det blir helt enkelt lite snyggare med bländare 1,4.
Bildkvalitetsmässigt presterar båda objektiven mycket bra med fin skärpa. På lägsta bländare är vinjettering, och kromatisk aberration lika, något som försvinner vid två stegs nedbländing. En intressant detalj på just vårt exemplar av 85mm/1,4G är den synbara mjukheten på bländare 1,4 – mittenpartiet känns något mjukare i skärpan än kanterna.
Slutsats
För den som absolut behöver det halva steget extra i ljusinsläpp är så klart Nikon 85mm/1,4G det bästa köpet, men då kostar det också – nästan 8 000 kronor mer än 1,8G. Är du ute efter att få ett mycket kort skärpedjup på din modell vid porträttfotografering så gör 1,4G något bättre ifrån sig, med ett mjukare intryck.