Kamera & Bild testar

Test: Canon EF 400mm f/2,8L IS III USM – lätt och skarpt

Canon har jobbat med att få till ett lättare objektiv med bibehållen optisk kvalitet. En ny optisk konstruktion har gett dem möjlighet att kraftigt sänka vikten utan att påverka bildkvaliteten negativt.

Ett rejält objektiv, ja det kan man onekligen kalla Canons nya 400mm f/2,8. Men det är ändå något mindre rejält än föregångaren då de lyckats skaka bort ett helt kilo på vikten. När vi pratar om objektiv i den här klassen är det riktigt bra jobbat. Värt att veta är också att när föregångaren lanserades hade man bantat ner det 28 procent mot sin föregångare, så det verkar som om Canon har hittat en optisk diet som fungerar.

Vikten på det nya objektivet ligger på 2840 gram, en imponerande vikt för ett objektiv i den här storleken. I stort sett all fotografering under testet skedde på fri hand, dels tack vare vikten, men också tack vare bildstabiliseringen som ser till att de skakningar som uppstår lättsamt försvinner in i optikens mekaniska konstruktion.

Ska man fotografera under en längre period där man inte vill eller kan ställa ifrån sig kameran, ja då är så klart ett stativ, enbens eller trebens, helt klart att föredra.

Här ser man hur den nya konstruktionen (under) har sina linser mycket närmare fattningen än den äldre (ovan). Det gör linserna mindre och därmed lättare.

Viktiga fördelar

Förutom att det blir lättare att bära objektivet när det väger mindre så får det så klart flera följder. Det blir dels lättare att fotografera på frihand, men du kan även använda ett lättare stativ. Detta gör att du kan spara vikt på flera komponenter i din utrustning.

Men hur har den här viktminskningen gått till? Som jag skrev i början så hade man redan vid den förra modellens lansering lyckats spara ungefär en tredje del av vikten mot dess föregångare.

Den här gången handlar det om den optiska konstruktionen. Canon har helt enkelt tagit linselementen och flyttat dem bakåt i objektivet i så stor utsträckning det gått. Det ger två saker, dels hamnar tyngdpunkten närmare kamerahuset vilket gör att utrustningen får en bättre balans. I stället för att vara framtungt, på grund av tunga linser långt fram i objektivet, blir vikten nu mer centrerad och det gör det enklare och mindre ansträngande att handhålla utrustningen.

Tack vare den låga vikten och bildstabiliseringen är det inga problem att fotografera handhållet eller följa efter snabba motiv. 1/1250s, f/3,2, ISO1000

Det andra resultatet av linsförflyttningen är den lägre vikten. Objektivet smalnar ju av närmare kameran och därför blir linserna som placeras där mindre. På det här sättet har man kunnat spara 700 gram i vikten på linserna. Med mindre linser krävs också mindre material för att hålla linserna på sina platser, det i kombination med att finslipa konstruktionen och ta bort material där det är möjligt har resulterat i de övriga 300 grammen.

Smarta fokusfunktioner

I den här typen av objektiv finns det ofta flera olika funktioner för att få ett så snabbjobbat objektiv som möjligt. De är formade efter proffsens krav och behov. Canons nya 400 är inget undantag.

Här finns ett flertal funktioner som bland annat styr autofokusen. Mestadels är det funktioner som fanns med redan på föregångaren. En nyhet är att man dubblat antalet förinställbara fokuspunkter från en till två. En smart funktion där du kan välja två punkter att sätta skärpan på och som du sedan blixtsnabbt kan gå tillbaka till genom att bara vrida snabbt på den fjädrande ringen på objektivet.

Växla fokus. Med två olika presets kan du snabbt byta mellan två förinställda fokusavstånd. Snabbt och smidigt. 1/640s, f/3,2, Canon 5D Mark IV

Samma ring kan också användas för att dra eller skjuta fokusen i olika hastigheter (i fokusläget PF), exempelvis om du vill följa en löpare som rör sig i jämn hastighet (tre olika hastigheter finns). Du kan även välja ett av tre olika bilstabiliseringslägen eller stänga av stabiliseringen helt. Bildstabiliseringen underlättar märkbart vid handhållen fotografering.

Personligen tyckte jag att reglagen för de olika inställningarna var lite tröga och svåra att justera med tunna handskar på, men jag misstänker att när de använts ett tag så rör de sig lite lättare. Längst bak på objektivet finns en filterhållare för 52mm filter som stoppas in i objektivet

Vid fotografering

När man använder objektivet fungerar det väldigt smidigt, det märks att det här är ett objektiv gjort för fotografer med höga krav.

Fokuseringen går fort, alla handgrepp är genomtänkta och det går fort att få alla rörelser intuitiva. Som tidigare nämnts är det inga större problem att fotografera handhållet, vilket ökar friheten när det gäller att hitta rätt utsnitt och vinkel.

Fokuserar fort. Canons nya 400 har inga problem med att sätta skärpan fort. 1/640s, f/4,5, ISO1000

Bildkvalitet

Vad får man då för bildkvalitet för 140 000 kronor? Ja, jag har svårt att se att någon skulle klaga. Skärpan är riktigt bra över hela bilden redan vid största bländaren. Det är en lätt vinjettering vid f/2,8 men den är borta redan vid f/4.

Vem är det då som kommer att köpa det här ovjektivet? Ja antagligen inte vem som helst, det är ju en ganska rejäl prislapp. Objektivet är byggt med de krav som professionella fotografer ställer på sin utrustning och de som väljer att satsa på den här investeringen kommer sannolikt inte att bli besvikna.