Kamera & Bild testar

Test: Fujifilm XF 150-600 f/5,6-8 R LM OIS WR – långt tele i kompakt format

Fujifilm har lanserat ett rejält teleobjektiv för de som behöver mycket brännvidd och dessutom gärna vill bära lätt. Priset för detta är en lägre ljusstyrka, om det är värt det? Ja, det försöker vi reda ut i vårt test.

Tidigare var den längsta brännvidden för Fujifilmfotografer deras XF 100-400mm f/4.5-5.6 R

LM OIS WR, men sedan lanserades det nya telet XF 150-600mm f/5,6-8 R LM OIS WR som alltså lägger på ytterligare 200mm i brännvidd, men tappar en del i ljusstyrka. Det nya telet är dock förhållandevis lätt för att ha så pass lång brännvidd. Vikten ligger på 1605g (vilket är runt 230 gram mer än 100-400’at) och det är dryga 31cm långt. Zoomen och fokuseringen sker internt så objektivet blir inte längre när du ändrar brännvidd.

För att vara en så pass lång brännvidd är objektivet förhållandevis lätt att hantera. Jag testade det tillsammans med den nya X-H2S och den kombinationen kändes välbalanserad och stabil. Jag testade även tillsammans med en X-T4, det mindre greppet gör att det känns lite mindre stadigt att hålla i, men den största vikten tar handen som håller upp objektivet vilket gör att det ändå funkar.

Bra ergonomi

Som de flesta teleobjektiv av den här storleken finns det ett flertal knappar och kontrollreglage på objektivet förutom zoomring och fokuseringsring. Via ett reglage kan du välja att justera bländaren antingen från en ring på objektivet (inte en klassisk bländarring utan en omärkt ring med olåsta klicklägen) eller via inmatningshjulen på kameran. Ett annat reglage låter dig begränsa fokusavståndet och ett tredje ger dig tre alternativa användningar för de fyra funktionsknapparna som sitter på objektivets främre del. Antingen kan du välja att de ska låsa autofokusen, aktivera autofokusen eller så kan du programmera in ett förinställt avstånd som objektivet, vid ett tryck på knappen, justeras till. Jag tycker att Fujifilm bjuder på bra möjligheter att justera saker snabbt och smidigt via reglagen, en grej som skulle vara smidig var om knapparna också kunde användas som funktionsknappar för andra kamerafunktioner.

Objektivet har en rejäl stativfot som dessutom har Arca-Swisskompabilitet. Det går snabbt att ta bort själva foten. Foten är roterbar och det finns markeringar på objektivet, men inga klicklägen, som visar var vägrätt respektive lodrätt är.

Byggkvaliteten känns bra, inget glappar eller känns plastigt. Motljusskyddet har en liten lucka som gör att du kan justera till exempel ett polarisationsfilter, det plockas av med ett snabbt enhandsgrepp då låsknappen enkelt kan tryckas in för låta användaren vrida loss motljusskyddet.

Väljer du att ha kvar stativfoten när du fotograferar på fri hand ger den ett stadigt grepp.

Om du håller objektivet i stativfoten när du fotograferar är det förhållandevis enkelt att justera zoomen med tummen om man tar i lite. Det är ett visst motstånd i zoomringen, men det är inte svårt att justera och motståndet är jämnt. Fokusringen å andra sidan är lätt att vrida du väljer att fokusera manuellt. Väljer du att använda ringen på objektivet för att justera bländaren kan det dock vara värt att tänka på att det är ganska lätt att komma åt ringen och råka välja en annan bländare. Under testet kändes det tryggare att justera bländaren via inmatningshjulet på kameran. Men om du fotograferar med kameran på stativ så spelar det kanske ingen större roll. Objektivet är också lätt nog att kunna handhållas, bildstabiliseringen gör att det fungerar bra även om man kör med den längsta brännvidden.

Bilderna blir skarpa i bra ljus, men när det börjar skymma måste man, på grund av den förhålladnevis lilla maximala bländaröppningen i 600-läget, höja isokänsligheten vilket medför att detaljerna börjar ätas upp av brus. 1/1600S, f/8, ISO 12800

Skärpa och oskärpa

När vi tittar på bilderna råder det ingen tvekan om att det kan producera skarpa bilder. Både vid det kortaste och det längsta läget blir bilderna skarpa. Bländar man ner något steg i det kortaste läget får man aningen skarpare bilder, men det gör inte så stor skillnad. Bländar man ner vid den längsta brännvidden gör det ingen märkbar skillnad. Oskärpan ser bra ut den också, oskärpecirklarna är jämna och fina. Det når inte upp till de skarpare objektiven i fujifilms utbud, när det gäller både skärpa och oskärpa, Men jag tror inte att skärpan kommer att göra någon besviken. Vi kan inte se någon tydlig vinjettering eller någon distorsion som stör heller.

Den linjära autofokusmotorn gör sitt jobb bra, den arbetar tyst och förhållandevis snabbt med tanke på brännvidden och bländarvärdena. Vill man att det ska gå snabbare kan du alltid använda fokusbegränsningen. Filmare kan ocksä glädjas åt att det inte finns så mycket så kallad focus breathing, det vill säga att brännvidden ändras när man byter fokuspunkt.

Objektivet fokuserar tyst och snabbt, tillsammans med en kamera med elektroniskt slutare går det att fotografera i stort sett helt ljudlöst. 1/500S, f/8, ISO2000

Priset av pris och storlek

Som nämnts ovan är XF 150-600mm f/5,6-8 R LM OIS WR lätt för sin brännvidd, priset är inte så våldsamt heller, 24990 kronor (i dagsläget finns det inga billigare objektiv med samma brännvidd till Fujifilms kameror, men det finns billigare från t.ex. Tamron och Sigma till andra fattningar). Det är också skarpt. Men det kommer så klart med ett annat pris, ljusstyrkan. Att man är fast med f/8 i 600-läget (och f/5,6 i 150-läget) gör att objektivet fungerar bra i dagsljus. Men när det börjar bli sämre ljus, ja då blir det svårt att hålla slutartiderna tillräckligt korta för att kunna fotografera något som inte är stillastående, även om man petar upp ISO-talet ordentligt (vilket i sin tur gör att allt mer detaljer försvinner ur bilden). Om det här priset är värt att betala för dig och ditt fotograferande är det bara du som kan avgöra, men om du mestadels fotograferar i bra ljus får du med XF 150-600mm f/5,6-8 R LM OIS W ett riktigt bra objektiv med en brännvidd som oftast kostar betydligt mer.

+

Lätt, smidigt, skarpt, vädertätat

-Liten maximal bländare

Fattning

Fujifilm X

Format

APS-C

Brännvid

150-600

Cirkapris

24990 kr

Bildstabilisering

Ja

Maximal bländare

f/5,6-8

Minsta bländare

f/22

Bländarlameller

9 st

Närgräns

2,4 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

82

Diameter x längd

Ca 99 x 314,5 mm

Vikt

Ca 1605 g