Kamera & Bild testar

TEST: Nikon AF-S 500mm/5,6E PF ED VR – viktmässigt vinnarsupertele

Natur, sport eller djur – detta objektiv klarar av det mesta på på långt håll, och briljerar dessutom med sin låga vikt. Optiskt presterar det riktigt bra, och det är imponerande hur Nikon hållit nere vikten men ändå behåller toppkvalitet.

Ingenjörsmässig konst brukar det heta när man lyckas konstruera något som inte är helt lätt att få till. Precis det vill jag kalla Nikons nya superteleobjektiv med brännvidden 500 mm. Vad är det då som gör det så bra?

Främsta anledningen är vikten i förhållande till både storlek och ljusstyrka. Nikon har använt ett så kallat PF-linselement (Phase Fresnel) för att dels minska diffraktionen, samt för att reducera tyngden ned till 1 640 gram – vilket är välkomnat av både djur- och naturfotografer. Kostnaden för låg vikt betalas delvis med f/5,6, men kompenseras med en bildstabilisering som klarar upp till 4 steg längre slutartider.

Lätt – och skarpt. Redan från f/5,6 är objektivet skarpt över hela bilden. 1/400 S • F/5,6 • ISO 3200

Konstruktionen håller högkvalitativa specifikationer med vädertätning, Nano Crystal Coat-beläggningar på linselementen för att minska linsöverstrålning samt flourbehandling på frontlinsen som extra skydd mot smuts.

På objektivet finns en hel rad med knappar, en för att växla A/M, M/A eller M, beroende på om du snabbt behöver växla inställning för autofokusen, samt en begränsning från 8 meter (närgränsen är annars 4 m). Det klassiska VR-läget för sport finns också, liksom en minnesknapp för att kunna spara en fokusposition (samt en ljud på/av-knapp).

Rent ergonomiskt ligger objektivet riktigt skönt i handen med sin trattform, och har en stor och stabil greppyta framtill. Fokusringen är mjuk och lätt, perfekt att använda, och ligger bra till för att fotografera på frihand. Även stativfästet är smidigt, och har två skruvhål för att kunna hitta jämviktsläge beroende på val av kamerahus.

Vädertätningarna hos objektivet.

Den låga vikten gör att det faktiskt går riktigt fint att hålla objektivet på frihand, och känslan påminner lite om att fotografera sport med 70–200 f/2,8 mm.

Autofokusen är snabb och stabil, och dessutom tyst. Här är det dessutom svårt att hitta några direkt problem, det fungerar precis som förväntat för ett objektiv i denna klass.

Ja – det går att jaga mycket små flygfän på håll handhållet med detta objektiv – för den som verkligen undrar.

Slutsats

Detta objektiv är riktigt skarpt över hela bildytan redan från f/5,6. Dessutom är vinjetteringen stävjad, även om den syns vid f/5,6. Vid nedbländning avtar den, för att helt försvinna vid f/11.

Bildkvaliteten är riktigt bra, liksom vibrationsreduceringen – vilket gör att objektivet klarar av väldigt mycket, på en hög nivå, och presterar ett bildresultat av mycket hög kvalitet.

Behöver du nå långt och föredrar en mycket lägre vikt före större ljusinsläpp (exempelvis 500 mm f/4G ED VR med vikt 3880 gram) så är detta objektiv en riktig vinnare i jämförelse. Bara viktminskningen förenklar hanteringen av objektivet med möjlighet till frihandsfoto.

Vi ger därför objektivet utmärkelsen "Toppklass" för sin fina prestanda.

Objektivets linskonstruktion.

Specifikationer

  • Fattning:Nikon F
  • Format: Fullformat
  • Brännvidd (småbild): 500 mm
  • Pris: Ca 43 000 kr
  • Bildstabilisering:Ja
  • Maximal bländare: f/5,6
  • Minsta bländare: f/32
  • Bländarlameller: 9
  • Närgräns: 3,0 m
  • Filterstorlek: 95 mm
  • Diameter x längd: 106 x 237 mm
  • Vikt: 1460 g