Kamera & Bild testar

TEST: Tamron 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD – udda men utmärkt

Tamrons nya zoom 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD har kanske ett något udda brännviddsomfång jämfört med vad som finns på marknaden. Men vårt test visar att det imponerar både i känsla och skärpa.

I höstas lanserade Tamron två nya zoomobjektiv, dels en uppdaterad standardzoom i form av 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2, men också den lite mer speciella 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD. Vi har tittat närmare på det senare objektivet och har sett vad det går för.

35-150mm f/2-2,8 Di III VXD har en lite udda brännviddskombination i jämförelse med en del av de potentiella konkurrenterna. Ett standardobjektiv som de felsta tillverkare har är ngåot med ett brännviddsomfång från vidvinkel till ett hyfsat tele. Canon har 24-105, Nikon har 24-120, Sony har en 24-105 (vilket blir den närmaste konkurrenten för det testade Tamronobjektivet) och så vidare. Dessa objektiv har dock en bländare på f/4. Tamron har istället valt att ha ett lite förskjutet brännviddsomfång, men med en rejälare ljusstyrka. Brännviddsomfånget är inte nytt från Tamron, men tidigare har bländaren varit f/2,8-4 istället för f/2-2,8 som nu.

Välbyggt

Tamron har lyckats bra i känslan i det här objektivet, både zoomringen och foksuringen är lagom tröga och det finns inga tendenser till glapp. Förutom dessa två, givna reglage, så finns även tre funktionsknappar, en omkopplare med tre olika lägen (som styr fokusknapparna) och ett zoomlås. Det finns också ett USB-C-uttag via vilket du kan programmera funktionsknapparna, fokusringen och dessutom uppdatera objektivets mjukvara.

Med en enkel usb-c/usb-a-sladd kan du uppdatera objektivet samt programmera funktioner hos objektivets knappar.

Det är inte ett lätt objektiv, vikten ligger strax över ett kilo och storleken är någonstans mellan en standard 24-70 och en 70-200, vilket ter sig ganska rimligt eftersom det är precis där det här objektivet hamnar när det gäller brännviddsomfång. Objektivet är även tätat mot damm och fukt.

Ljusstyrka

Det som utmärker det här objektivet är den stora bländaren i vidvinkelläget. Vid 35mm har du tillgång till f/2.0 vilket är trevligt, framförallt eftersom objektivet presterar bra redan där. Du kan njuta av den största bländaren tills du vrider zoomringen upp till ungefär 40-45mm, då slår det över till 2,2, någonstans runt 60mm går det upp till 2,5 och från 85mm får du nöja dig med f/2,8.

Objektivet ge en bekväm och mjuk bakgrundsoskärpa kombinerat med en riktigt bra skärpa. Brännviddsomfånget passar bra för den som klarar sig utan en rejälare vidvinkel, eller som kan tänka sig att komplettera med ett dylikt. 1/500S, f/2,8, ISO 125

Snabb autofokus

Tamron har stoppat in sin VXD-motor i det här objektivet, det är en linjär motor som vi sett i flera av deras objektiv och som både där och här gör ett bra jobb. Trots att det här objektivet har förhållandevis stora linser (filtergängan är 82mm) så fokuserar objektivet snabbt och exakt. Det är även kompatibelt med Sonys hybridautofokusfunktioner.

Optisk prestanda

Känslan i objektivet är som sagt väldigt bra, men det spelar ju kanske mindre roll om det inte presterar bra rent optiskt. Men här finns inget att oroa sig för. Skärpan är väldigt bra redan vid full öppning och även om den blir något bättre när man bländar ned något steg så finns det inga skäl att undvika att fota på f/2 om man så önskar. Skärpan är bra genom hela zoomomfånget. I vidvinkelläget kan man se en viss skillnad i hörnen beroende på om man fokuserar i hörnen eller i mitten, medan när man drar upp till 150mm är den skillnaden knappt märkbar. På det stora hela är det svårt att göra något annat än att ge Tamron beröm för skärpan i det här objektivet.

Objektivets närgräns ger möjligheter att krypa nära för att få hyfsade närbilder, vilket kan ge tighta porträtt. Den stora bländaren ger också möjlighet till riktigt kort skärpedjup. 1/40S, f/2, ISO 400

Skärpa i all ära, men utan en snygg oskärpa så blir utseendet på bilderna inte lika bra. Men även här har Tamron lyckats bra. Oskärpan är mjuk och även vid lite mindre bländare håller sig oskärpecirklarna rundade. Övergångarna mellan skärpa och oskärpa är även de bra. Ser man till de potentiella svagheter som finns i objektivet så är det en viss vinjettering i vidvinkelläget.

Det kan också dyka upp en del reflexer när man fotograferar med ljuskällor i bilden, men under vårt test upplevdes de oftast inte störande. Vid motljus bibehålls kontrast förhållandevis bra i bilderna. Objektivet ska ha samma ytbeläggningar som Tamrons övriga objektiv i G2-serien. Det är också väl korrigerat för både kromatisk aberration och så kallad breathing, det vill säga att brännvidden ändras när man foksuerar, det senare är en stor fördel för den som filmar.

Även om man bländar ner några steg så håller sig oskärpecirklarna förhållandevis runda. 1/1000, f/6,3, ISO 125

För vem

Objektivet presenterades som ett reseobjektiv, men jag kan se ett flertal användningsområden. Dels, så klart, för de som är ute och reser, men även för fotografen som fotar mycket bröllop eller porträttfotografen som jobbar on location. Kombinerat med ett vidvinkelobjektiv på runt 20-24 millimeter täcker du in det mesta som behövs i de flesta situationerna.

Objektivet ger inte samma omfång som standarduppsättningen 24-70 kombinerat med en 70-200. Men klarar du dig utan vidvinkelläget och inte gråter blod om du blir av med de 50 sista millimetrarna är det här en väldigt bra kompromiss. Det ger moderat vidvinkel till hyfsat tele och det räcker rätt långt. Objektivet presterar också så pass bra att det inte på något sätt är en kompromiss vad gäller bildkvaliteten.

Sammanfattning

Kortfattat kan man säga att det här är ett riktigt bra objektiv för den som är ute efter den här brännvidden, eller lockas av ljusstyrkan och tror sig kunna leva med att inte ha den vidaste vidvinkeln. Det är välbyggt och och presterar riktigt bra. Den största nackdelen med Tamrons 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD är väl egentligen att det bara finns till Sony, för det här är ett objektiv som säkerligen skulle passa fler än de som nu har möjlighet att använda det.

+Skarpt, bra oskärpa
-Viss vinjettering, tungt

Specifikationer

FattningSony E
Format Fullformat
Brännvidd35-150 mm
Cirkapris19800 kronor
BildstabiliseringNej
Maximal bländaref/2-2,8
Minsta bländaref/16-22
Bländarlameller9
Närgräns33 - 85cm
VädertätningJa
Filterstorlek82 mm
Diameter x längd89 x 158 mm
Vikt1165 g