Kamera & Bild testar
Åtta objektiv från Samyang testade
Billig porträttglugg, extrem vidvinkel eller tele – koreanska Samyang har objektiv med manuell fokus i brännvidder från 8 millimeter ända upp till 1 300 millimeter. Med bra byggkvalitet och attraktivt pris är objektiven helt klart starka konkurrenter till de dyrare märkesalternativen.
Letar du efter prisvärda alternativ till intressanta brännvidder ska du vända blicken mot Samyangs objektivfamilj. Här finns objektiv som passar för både Nikon, Canon, Pentax, Sony, Samsung och Olympus. I testet reder vi ut fördelar och nackdelar med objektiven, men också hur de presterar bildmässigt.
Alla testade objektiv passar småbildsformatet utom ett – 8mm/3,5 Fisheye, som är gjort för det mindre APS-C-formatet. Däremot saknar alla objektiv autofokus, något som många tycker kan vara till nackdel eftersom man förlorar snabbheten. Men kan man leva med manuell fokus, exempelvis om man har tid på sig vid fotograferingstillfället, fotograferar stillastående objekt eller använder högt bländartal för stort skärpedjup, finns mycket att hämta bland Samyangs objektiv.
Samyang 8 mm/3,5 IF MC Fisheye (för APS-C)
Med ett fisheye kan du fånga din omgivning på bild på ett coolt sätt. Den extrema bildvinkeln på nära 180 grader och en närgräns på 30 centimeter ger dig chansen att få med allt framför dig och lite till, vilket gör att de praktiska användningsområdena minskar – medan kreativiteten ökar.
Samyangs fisheye på 8 mm för sensorer i DX-format känns välbyggt och ger ett kvalitativt intryck. Motljusskyddet är inbyggt, vilket är lite synd om man fotar i småbildsformatet, då skulle man kunna få en snygg cirkel som bild i stället för att se motljusskyddet på alla fyra sidor.
På bländarringen ställer du manuellt in bländaren, vilket gör att du måste ha programmerat in data för objektivet i kameran för att få rätt inställningar. Den manuella fokusen har en närgräns på 30 centimeter. Trögheten i fokusen, eller lättheten om man så vill, är riktigt skön. Men med en så pass extrem vinkel som objektivet har är det inte lika viktigt att ställa in fokus helt exakt, det blir ändå rätt skarpt, vilket gör objektivet lätt att använda. På samma sätt fungerar det även bra med en lägsta bländare på 3,5 även om det inte är det mest ljusstarka.
Att fota med Samyangs fisheye är fantastiskt roligt och kreativt. Man hamnar i en situation där man kan leka med vinklar och vrår, leta olika kompositioner för att försöka få med så mycket som möjligt i bilden. Bara en så enkel sak som att rikta kameran mot horisonten ger en effektfull känsla.
Objektivet är skönt och enkelt att använda, men det går inte att montera på något filter på grund av linsens krökning. När man tittar i kameran genom objektivet är det också ganska lätt att gå för nära objekt eftersom man inte får någon verklig uppfattning om avstånd – har man otur kanske man stöter i något och skadar glaset.
För den som vill testa något annorlunda är Samyangs fisheye ett prisvärt alternativ. Du kommer garanterat att få många annorlunda och roliga bilder, och ha riktigt kul under tiden. Filmar man i APS-C-format kan det vara en kraftfull effekt som skiljer sig från vanligheten, och objektivet är också förberett för filmning med sin något mjukare bländarring för enklare justering. Frågan är bara hur lång tid det tar innan man tröttnar på effekten, och hur stort användningsområdet egentligen är.
Samyang 14 mm/2,8 ED AS IF UMC
Vill man ha mycket vidvinkel men inte förvränga verkligheten lika mycket som ett fisheye är 14 millimeter en rätt bra brännvidd på fullformat. Inte för extremt, men mycket får ändå plats i sökaren.
Objektivet har liksom Samyangs fisheye ett inbyggt motljusskydd vid den välvda frontlinsen. Därför kan man inte heller på detta objektiv montera på filter. Byggkvaliteten känns bra och objektivet har en högkvalitativ antireflexbehandling. Fokusringen känns perfekt i sin känslighet och man kan snabbt ställa in fokus där man vill ha den, även om det stora skärpedjupet gör det svårt att sätta skärpan exakt. Men även här mildrar brännvidden problemen om man skull fokusera fel, och i dagsljus på högt bländartal spelar det mindre roll. Ljusstyrkan på 2,8 och närgränsen på 28 centimeter gör objektivet mångsidigt och det fungerar bra även i svagt ljus.
För justering av bländare ställs bländarringen in på bländare 22, sedan ändrar man värdet som vanligt i sin kamera, vilket är smidigare än att vrida på den tröga ringen. Nackdelen är att det inte går att fota om man råkar komma åt bländarringen och ändrar dess värde.
Objektivet är skarpt vid 2,8 med en något mjukare skärpa i mitten. Men på bländare 4 har även den oskärpan försvunnit helt.
Tyvärr lider objektivet av stor vågformig distorsion, vilket syns direkt vid fotografering av raka horisontella linjer. Den kromatiska aberrationen är synlig för både röd och blå kanal.
Samyang 35 mm/1,4 AS UMC
Intressant brännvidd och en ännu intressantare ljusstyrka. Kombinationen är riktigt användbar och har intresserat många fotografer, så mycket att denna nya version blivit något mindre än föregångaren och samtidigt fått en skala för skärpedjupet vid fokusringen.
Kanske känns objektivet fortfarande något långt, men det sitter bra på kameran och kvaliteten känns bra. Effekten av att blanda ljusstyrka med ett mellanting av vidvinkel och normal är rätt häftig. Du har möjlighet att få det bästa ur två världar, nämligen fin oskarp bakgrund men samtidigt en viss vidvinkel. Och givetvis möjligheten att fota i svagt ljus.
Vid lägsta bländaren 1,4 är skärpan något mjuk i mitten, men bra i bildkanten, något som försvinner helt vid bländare 2. Även här är den kromatiska aberrationen synlig för både röd och blå kanal.
Samyang 85 mm/1,4 AS IF
Brännvidden och ljusstyrkan gör att detta objektiv av många beskrivs om som den perfekta »porträttgluggen«. Med en största bländare på 1,4 och en närgräns på en meter får du ett riktigt kort skärpedjup, och tillsammans med brännvidden på 85 millimeter finns möjligheten att få en vacker oskärpa i bakgrunden. På så vis är det passande för porträtt eftersom objektet i förgrunden framhävs.
Objektivet är robust och känns riktigt proffsigt. Ljusstyrkan gör att det är något bredare och tyngre eftersom linserna är större, vilket bara är en fördel. Tyngden gör att man skakar mindre och ger samtidigt en bra jämvikt för ett tyngre kamerahus. Faktum är att storlek och tyngd är perfekt avvägd.
Den något sega fokusringen har både för- och nackdelar. Vid just porträttfoto vill man gärna ha manuell fokus, och då passar en viss tröghet i fokusringen bra för att enkelt kunna hitta exakt rätt skärpa. Men om man snabbt slänger upp kameran för att fota går det i stället hopplöst trögt för att hinna fokusera fram till rätt läge.
Men fotoglädjen är ändå stor med detta objektiv. Möjligheten att få bilder med telekänsla och samtidigt kunna fota i mörka miljöer eller leka med riktigt kort skärpedjup är både kreativt och användbart.
Med objektivet följer ett helrunt motljusskydd som klarar det mesta och även fungerar bra som skydd för stötar. Tyvärr verkar det vara gjort i något mjukare plast, och klickar inte riktigt fast när man skruvar på det. Det är också svårt att använda både motljusskyddet och linsskyddet samtidigt.
Objektivet finns i två versioner; det nya 85/1,5 AE har utrustats med kontakter för kommunikation mellan objektiv och kamera med möjlighet att lagra alla parametrar i bildfilens exif.
Objektivet är bara något mjukare i skärpan på 1,4 och oerhört bra på bara 1,8 och uppåt. Den kromatiska aberrationen är liten för både röd och blå kanal.
Samyang 500 mm/8 MC IF Spegeltele
För montering av Samyangs teleobjektiv på 500 millimeter måste du först ha en T2-adapterring passande för din kamera att skruva fast på objektivet. Därefter monterar du på det som vanligt.
Det minsta spegeltelet från Samyang har makrofunktion med en närgräns på 1,7 meter. Med dess konstruktion som spegelreflex kan man få längre brännvidd i en mindre längd eftersom ljuset reflekteras i själva objektivet. Helt klart positivt eftersom det blir enklare att bära. Därför är formatet rätt smidigt för att vara 500 millimeter – objektivet är bara 72 millimeter i diameter med en längd på dryga decimetern och en vikt på 700 gram.
Och det är just storleken och vikten som är hela grejen med detta objektiv. För den som behöver ett litet tele men ändå en brännvidd på 500 millimeter är objektivet intressant. Men då måste man vara medveten om att det inte håller någon fantastisk bildkvalitet samt att stativ är att föredra. Med en bländare på 8 underlättar det om man har möjlighet att ställa in skärpan i skärmsökarläget (live view) då sökaren annars är för mörk.
Samyang 500 mm/6,3 MC IF Spegeltele
Påmonterat sitter det som en stor tub på kameran och ser rätt klumpigt ut. Trots detta är objektivet lätt och enkelt att hålla i när det väl är på plats. Byggnadsmässigt ser det kraftfullt ut och den breda fokusringen i gummi ger ett stadigt och bra grepp som gör det enkelt att vrida för att ställa in fokus.
Men det räcker egentligen inte med ett objektiv som ser bra ut. Med en fast bländare på 6,3 och en så lång brännvidd som 500 millimeter måste du använda stativ för att ha en chans att få skarpa bilder. Samtidigt ger den bättre bilder än den mindre 500 mm/8.
Objektivet kräver en T2-adapterring för din kamera.
Samyang 800 mm/8 MC IF Spegeltele
Samyangs spegelreflex på 800 millimeter ser exakt likadan ut som sin lillebror 500 mm/6,3 förutom att den är något större. Även här krävs stativ, och det är något pilligt att ställa in skärpan på den långa brännvidden, så räkna inte med att hinna ta snabba bilder med objektivet. Även här underlättar det om man har möjlighet att ställa in skärpan i live view-läget då sökaren annars är för mörk.
Objektivet kräver en T2-adapterring för din kamera.
Samyang 650-1300 mm/8-16 MC IF
Långt men smalt. Detta teleobjektiv med variabel brännvidd är byggt som en tubkikare som går att trycka ihop eller dra isär för att få önskad brännvidd. Mycket smidig design på så vis, men samtidigt är objektivets prestanda inte den bästa. Mycket ljus, stativ, snabba slutartider och spegeluppfällning är att föredra. Här är live view nästan ett måste för att ställa in skärpan på grund av både brännvidd och bländare.
Även det här objektivet kräver en så kallad T2-adapterring som passar just din kamera.