NYHET

OM System OM-3: TEST | Retrokänsla med ett kreativt flöde

Kamera & Bild har testat nya OM System OM-3 innan släppet: en kamera i sann retroanda – men bli inte lurad av den klassiska skepnaden: där innanför finns allt annat än analog retroteknik.

Vädertätad, retrodesignad och skapad i metall – det är många delar av nya OM System OM-3 som gör att den som älskar utseendet på äldre analoga kameror också kommer att älska utseendet hos denna kamera. Och även om designen drar oss tillbaka i tiden så gör tekniken innanför skalet inte det.

Innan OM System bytte namn från Olympus hade vi retrokameran Olympus Pen F, och på senare tid den tekniska föregångaren till denna nya OM-3: OM System OM-1 Mark II. Den förstnämnda var när den släpptes för snart nio år sedan en flört med den analoga generationen, och lyckades riktigt bra med det.

Den andra nämna kameran, OM System OM-1 Mark II från förra året innebar en del förbättringar från OM System OM-1 (Mark I) som även den fick toppklass i våra tester. Funktionerna i OM-1 har alltså hållit sig uppdaterade med den tekniska utvecklingen samtidigt som en del nya spännande funktioner följt med.

Nya OM System OM-3 bygger till mångt och mycket på just OM-1: Sensorn i micro four thirds har en upplösning på 20,4 megapixlar, sökaren enupplösning på 2,36 miljoner bildpunkter och fokussystemet är av hybridtyp som kan känna igen fåglar och människor.

Kameran passar nog egentligen de flesta, men om jag själv ska definiera en målgrupp så känns det mer som en kamera för de som vill njuta av sin fotografering snarare än att producera eller arbeta med kameran. Det är där jag upplever sweetspoten i reglage och kontroller – känslan i fotograferingen – och hur den är upplagd för fotografering på resa, på gatan, på utflykten, för naturfotografen – och med möjligheten att få finfina bilder direkt ur kameran, utan att behöva arbeta med dessa i en tidsödande efterbehandling.

Rolig och kreativ

Men även om tekniken har utvecklats så ligger kamerans styrka i att ge fotoglädjen för den som fotograferar, mycket genom den känsla den kan ge genom att jag som fotograf kan justera en del inställningar som leder mig framåt till en redan färdig bild i kameran.

Här är det bland annat några funktioner som spelar en extra roll, som exempelvis reglaget för att växla mellan olika inställningar för "computational photography", alltså möjligheten att ställa in funktioner för hur bilden ska bli.

Inställningsreglage för olika kreativa justeringar.

Här finns exempelvis klassiska delar om HDR, focus stacking, multiexponering och Live ND/Live GND – en funktion för att få ett så kallat digitalt gråfilter eller graduellt gråfilter på bilden – samtidigt som du också kan fotografera i högupplöst läge på 80 megapixlar med stativ eller 50 megapixlar handhållet.

Om vi tittar närmare på delarna där så är just gråfilterfunktionerna något som passar perfekt för naturfotografer som behöver använda sig av just gråfilter. Anledningen kan vara att vilja ha en viss helöppen bländare vid en viss slutartid, något som kan ge överexponering vid mycket ljus, och då kan dämpa ljusinsläppet.

Med olika val av art-filter kan man få olika bilstilar.
Välexponerade bilder direkt ur kameran.

Genom den graduella gråfilterfunktionen kan man istället välja en avtagande del av bilden som justerar exponeringen i bilden, exempelvis att himlen ska bli nedtonad och marken oberörd av filtret. För den som inte känner till det så har funktionen används sedan långt tillbaka inom den analoga fotograferingen.

Funktionen är riktigt användbar och ger bra justeringsmöjligheter i både intensitet i ND-värden för hur mycket den ska reducera ljusinsläppet mellan ND2 och ND64, men även genom att jag kan rotera och tilta samt förflytta kanten på var filtret ska börja ta vid. Genom pekskärmen går allt lätt att justera och det är inga problem att få till en bra placering – och dessutom går det att finjustera i små, små steg med reglaget. Riktigt bra.

Inte bara snygg – bra reglage också

Precis som vi känner igen från OM System OM-1 Mark II så har denna flaggskeppskamera också fått det mesta vi önskat. På ovansidan finns ett nytt roterbart reglage för justering och växling mellan stillbild och video, samt S&Q för snabb skifte till slowmotion eller quickmotion för den som behöver ändra bildhastigheten. 

Växlingen går snabbt, och det märks att kameran har kraft nog för att växla över mellan olika lägen på direkten, något som jag annars kan störa mig på.

Snabb växling till svartvit fotografering via reglgaget.

På högersidan hittar vi reglaget för programval, samt hela fem custom-platser där man kan göra egna inställningar som man snabbt kan nå, exemeplvis en inställning för natur och en för gatufoto, om man känner att man vill skilja mellan de olika typerna av fotograferingarna genom olika grundinställningar för kamerans funktioner.

Baksidan av kameran känner vi igen sedan tidigare med en joypad med en OK-knapp i mitten, ingen joystick här alltså. Kanske något synd ändå, en joystick är något enklare att arbeta med när man tittar genom sökaren än platta knappar, kan jag tycka.

Greppet är, sin design till trots, riktigt bra. Den är skön att hålla och arbeta med, har bra avstånd och är dessutom enkel att förstå sig på. Den analoga känslan som OM System antagligen så gärna vill att vi ska relatera till finns där – och fungerar riktigt bra.

Med Live GND kan man se hur bilden påverkas av ett graduellt ND-filter direkt på skärmen.
Här ett exempel med rotering av det digitala filtrets inverkan.

Mer kreativitet

På framsidan sitter också ett reglage som är extra intressant för just den kreativa processen: ett roterbart reglage med fyra olika lägen för färgprofil, monokrom profil, art-filter och Color Creator.

Tittar vi på exempelvis färgprofil-inställningen så kan man ändra flera olika delar av bilden, hur den upplevs med olika inställningar, och därefter finjustera inställningarna för att passa just dina bilder och din färgpalett. 

Det svartvit valet gör samma, med möjlighet att ändra svärtan och kontraster, för den som vill grotta ner sig i just svartlösa bilder. Klassiska filter för olika Art-inställningar gör att du kan få exempelvis vinjetteringar eller färdiga färgjusteringar. Totalt sett finns mycket att undersöka och många roliga delar att utforska när du är ute och vill vara kreativ med kameran.

Med OM System OM-3 kan du ta bilder i 80 megapixlar med bra resultat.
Inzoomning av föregående bild.

Högre upplösning

En funktion värd att nämna är även high-res-funktionen som gör att du genom sensorshift-funktionen kan ta en bild på stativ som blir 80 megapixlar. Detta ger en något högre bildskärpa och mycket större bildfiler, men kan absolut vara värt det i situationer där detaljer på föremål som inte rör sig behöver lite extra skjuts på slutbilden.

Samma sak med 50 megapixelläget för handhållen högupplöst fotografering – det fungerar också fint och ger lite extra skärpa på bilderna, något som kan vara användbart i olika lägen.

Behöver man exempelvis beskära en bild i efterhand kan funktionen vara extra användbar.

Spännande teknik

Även om kameran är teknikfylld så är egentligen inte tekniken i fokus, något som känns som något genomgående tema hos dagens kameror. Man ska kunna ställa in det mesta, men det ska sedan inte vara där att störa det kreativa – och precis så känns det med OM System OM-3. 

Kanske är det också därför som specifikationerna och teknikrabblet blir sekundärt i detta test, eftersom tekniken inte är fokus. Men för den ändå undrar så har kameran upp till 7,5 EV steg bildstabilisering med kompatibelt objektiv som klarar av Sync IS, möjlighet att ta upp till 120 bilder per sekund i råformat med elektronisk slutare, eller 6 bilder per sekund med elektronisk slutare samt 50 bilder per sekund med följande autofokus.

Räkna med att det kan ta fullt fort om du bränner på – kameran har till skillnad från föregångaren en kortplats.

Video spelas in i 4K/60p 10-bitars H.256, med möjlighet att använda OM Cinema 1/2 och OM Log400 för att exempelvis hantera högdagrarna. OM Cinema är nytt, vilket ger möjlighet till bättre separation mellan färgerna i bland annat högdagrar och lågdagrar. Nytt är även videoreglaget för snabb videoväxling, samt S&Q-reglaget för att växla till slowmotion eller quickmotion med inställningar på 1–120 bilder per sekund.

Videofunktionerna är fina och välfungerande och kameran har stöd för UVC, och filmerna blir även riktigt bra direkt ur kameran, något som gör att kameran mycket väl kan användas av de som vill producera rörligt för exempelvis sociala medier. Dessutom fungerar det bra att filma vertikalt direkt i kameran, för publicering på plattformar med det formatet. 

Även här tycker jag att OM System lyckats bra med både specifikationer och genomförande. Dessutom syns ingen större problematik med rolling shutter, vilket är positivt för den som tycker att videokvaliteten är viktig.

Också autofokusen är viktig, och här har OM System använt sig av AI Detection AF för sin hybridautofokus som arbetar med 1053 korslagda fokuspunkter. Autofokusen och den följande autofokusen känns både snabb och stabil, precis som man räknar med.

Bildstabiliseringen arbetar med både kamerahus och objektiv, då upp till 7,5 stegs kompensation.
Kameran är vädertätad – här syns alla packningar som förhindrar väta.

Slutsats

Som vanligt med en teknikfylld kamera så går det bara att beröra delarna av allt innehåll. Genom sin kombination av teknik och retrokänsla så upplever jag ändå OM System OM-3 som en rätt nischad kamera, alltså mer riktad mot en som vet vad man vill ha än en kamera som passar alla – även om den skulle passa just alla på grund av sin utformning.

Kameran går att ställa in på alla möjliga vis och är dessutom förhållandevis lätt att navigera runt i bland alla menyer, fördelen är att du kan programmera dina inställningar och sedan slipper du gräva vidare.

Det är även enkelt att nå specialinställningarna via de fysiska reglagen, vilket är en av de största fördelarna hos OM-3. Allt som allt är nya OM System OM-3 en kompetent kamera som blandar teknik och retroutförande på ett passande vis, med bra bildkvalitet och videoegenskaper. För den som vill vara kreativ passar kameran extra bra med sina reglage och inställningsmöjligheter.

Tillsammans bidrar alla delar gällande bildkvalitet, snabbhet, användarvänlighet och handhavande till utmärkelsen "toppklass".

Betyg

Handhavande: 4
Snabbhet: 4
Byggkvalitet: 4
Mångsidighet: 4
Funktioner: 4

TOTALT: 4,0

Specifikationer

Typ/FattningSystemkamera
Cirkapris23 500 kronor
SensorMicro four thirds (MFT)
Upplösning20,4 megapixlar
ISO80–25 600 (102 400)
Skärm3 tum, 1,62M, vinklingsbar pekskärm
SökareElektronisk, 2,36M
Seriebildstagning50 bilder/s (AF, EVF), upp till 120 bps
Video4K/60p
MinneskortSD
BildstabiliseringJa
Mikrofon/HörlurJa/Ja
Wifi/Blåtand/GPSJa/Ja/Nej
Vikt496 g