Kamera & Bild testar

Jämförelse: Profoto A2 & Godox AD100 Pro – premium mot budget

Till det yttre och specifikationerna är dessa blixtar väldigt lika, men prislapparna pekar mot att det bör finnas skillnader. Här tar vi reda på vilka dessa skillnader är och vilken blixt du borde ha.

Profoto A2 och Godox AD100 Pro är två blixtar som till det yttre, på lite håll, och i specifikationerna är extremt lika varandra. Storleken är i det närmaste identisk och vad de säger sig kunna leverera, likaså. Kamera och Bild har testat båda dessa blixtarna var för sig, men det känns intressant att också jämföra dem. Det ska också sägas att vi enbart testat de två produkterna under en begränsad tid och därför inte kan säga något om hur de står sig i det långa loppet i form av hållbarhet, kundtjänst och så vidare.

Liknande slutresultat

Under våra tester av de två olika blixtarna så upplevde vi att resultaten på det stora hela blev väldigt liknande. Det vill säga när man tittar på de färdiga bilderna kan man inte säga att “den bilden togs med en Profoto och den med en Godox” och så vidare. Men det var under vägen till den färdiga bilden som skillnaderna uppträdde, och skillnaderna är sådana som kanske inte syns, men som definitivt upplevs för fotografen. Frågan är väl snarare om de skillnader som finns kan motivera prisskillnaden (AD100 Pro kostar runt 3200 kronor och A2 kostar runt 9900 kronor, samt att båda kräver en sändare som köps separat för ungefär 900kr respektive 4200 kronor för de sändare vi testade med respektive blixt).

Byggkvalitet och hantering

När man tar de två blixtarna i handen råder det ingen större tvekan om att en av tillverkarna har lagt ner mer krut på materialval och design. Profoto A2 känns avsevärt proffsigare i känsla och byggkvalitet när de två blixtarna jämförs. Knappar och reglage känns bättre (och är färre, mer om det sen) och utseendet är mer förfinat. Det går också snabbare att koppla samman blixt och sändare hos Profoto än vad det gör med Godoxblixten och sändaren. I stort sett räcker det med att slå på sändaren och blixten så hittar Profotoprodukterna varandra och du kan börja fotografera, om det finns flera Profotoenheter på platsen så behöver du aktivt välja bort de du inte ska jobba med, men i övrigt är det väldigt enkelt. Att synka Godox blixt och sändare är inte svårt, men i jämförelse så kräver det mer handpåläggning och det är inte helt självklart hur saker ska ställas in. Att man behöver välja rätt grupp och kanal är ganska givet, men att du även måste ställa in ID på rätt siffra säger inte sig självt om du inte kikar i manualen.

Knapplayouten på Godox AD100 Pro är något mer komplicerad och det är nog smart att kolla i manualen eller på någon instruktionsvideo när man ska komma igång.

Överlag är handhavandet med Profotos system enklare och mer intuitivt. Menyer är mer självförklarande och användargränssnittet är enklare. De få knappar och reglage som finns på Profotos blixt är tydliga att förstå. Det är inte jättekrångligt att ta sig an AD100 Pro, men jämför man de båda känns det ganska tydligt att Profoto har lagt ner mer tid på användarens upplevelse.

Profoto har ofta en mer sparsmakad layout på sina produkter vad gäller reglage och knappar och i de flesta fall fungerar det väldigt bra. Jämfört med Godox variant ger Profoto en märkbart bättre användarupplevelse.

Något som också märktes under fotografering av snabba serier är att Profoto presterar bättre när många blixtar vid högre effekt ska skickas iväg. Vi fick snabbare serier och längre serier vid högre styrkor med A2 än med AD100 Pro, vid vanlig porträttfotografering kanske skillnaden inte spelar en enorm roll, (gör den det för dig så vet du sannolikt om det) men den finns där. AD100 Pro verkar också bli varm snabbare än A2 då det gick förhållandevis snabbt att få igång fläkten i AD100 Pro.

Godox tillbehör använder sig av svagare magneter än Profoto, det gör det enklare att ta bort tilbehören än vad det är på Profoto A2.

Tillbehör

Som nämns i båda testerna används sällan en blixt enbart för sig själv, istället handlar det om att du vill ha olika ljusformare som ger dig möjligheter att få ett mjukare ljus och att styra vad du vill ha ljuset och inte. Även här känns Profoto steget före. Visserligen använder sig båda av magneter för att fästa tillbehör med Profotos magneter är märkbart starkare vilket gör att det i Profotos Clic-serie finns softboxar där blixten kan fästas direkt vid boxen och boxen i sin tur fästs på ett stativ. Det hela känns säkert och är väldigt snabbjobbat. Godox magnetlösning fungerar för mindre tillbehör som färgfilter, en kupol, diffusorer och klaffar, men för att fästa en softbox behövs en adapter vilken gör att blixten kan klämmas fast och användas tillsammans med olika ljusformare med Bowensbajonett (vi har inte testat adaptern och kan därför inte uttala oss om den). Profoto har också en adapter så att man kan använda sig av deras OCF-serie med ljusformare. Även här fästs blixten med magneter och är således snabb att plocka av och på.

Magnetlösningen på Profoto A2 år så pass stark att den kan användas för att hålla fast blixten vid deras Click-softbox.

För vem och varför

Profoto A2 är en väldigt bra blixt i sitt segment, den har en hög byggkvalitet och är väldigt enkel att använda och fungerar som man förväntar sig. Men den gör det till ett, för många, högt pris. Prislappen är det som gör att det finns ett ganska stort utrymme för billigare konkurrenter. Och det är fullt rimligt att den som vill prova på att fota med en liten smidig blixt för första gången kanske inte vill punga ut de nästan 15000 kronor som det kostar för att få en A2 och den nya Connect Pro-sändaren. Ett kit med Godox AD100 Pro och en XPro-sändare landar någonstans runt 4200 kronor, vilket är ungefär vad Profotos Connect Pro-sändare kostar. När du kan få ett så pass likvärdigt slutresultat av de båda blixtarna är det inte orimligt att det kan vara värt att ta det lite bökigare handhavandet och sämre användarupplevelsen för den lägre kostnaden.

För den som arbetar med sin kamerautrustning och kommer att använda blixten mycket (eller bara vill ha något som känns mer kvalitativt och väldesignat) så känns användarvänligheten och den högre kvalitetskänslan i Profotos blixt som något som kan vara värt investeringen.

För mer detaljer om de olika blixtarna kan du kika på hela testerna av Profoto A2 och Godox AD100 Pro.