Kamera & Bild testar

Mobilkameratest 2023: Mobilen som tar den bästa bilden

Google Pixel 7 Pro - Zoom
Iphone 14 Pro Max - Zoom
Oneplus 11 - Zoom
Samsung S23 Ultra - Zoom
Sony Xperia 1 Mark IV - Zoom
Xiaomi 13 Pro - Zoom
Google Pixel 7 Pro - Porträtt
Iphone 14 Pro Max - Porträtt
Oneplus 11 - Porträtt
Samsung S23 Ultra - Porträtt
Sony Xperia 1 IV - Porträtt
Xiaomi 13 Pro - Porträtt
Google Pixel 7 Pro - Mörker
Iphone 14 Pro Max - Mörker
Oneplus 11 - Mörker
Samsung S23 Ultra - Mörker
Sony Xperia 1 Mark IV - Mörker
Xiaomi 13 Pro - Mörker
Google PIxel 7 Pro - Dagsljus
Iphone 14 Pro Max - Dagsljus
Oneplus 11 - Dagsljus
Samsung S23 Ultra - Dagsljus
Sony Xperia 1 Mark IV - Dagsljus
Xiaomi 13 Pro - Dagsljus

Vi har testat sex av marknadens värstingmobiler för att se vad deras mobilkameror klarar av att leverera. Tester avslöjar några överraskningar och några besvikelser.

I testet:

Apple Iphone 14 Pro Max
:Större sensor än i tidigare modeller men appen ligger efter

Google Pixel 7 Pro: Förlitar sig extra på sin mjukvara för bättre bilder och efterbearbetning

Oneplus 11: Imponerar särskilt i mörker och samarbetar med klassiska fotomärket Hasselblad

Samsung Galaxy S23 Ultra
:Monstruösa 200 megapixel i kombination med bra objektiv

Sony Xperia 1 Mark IV
:Variabel optisk zoom, svag prestation i mörker och app som sticker ut

Xiaomi 13 Pro: Testets största sensor, hjälp av Leica och särskilt fina porträttbilder

Då har det blivit dags att återigen titta över en dryg handfull av de vassaste mobilerna på marknaden och se vad deras kameror kan åstadkomma. Nu för tiden är ju mobilkameran den som förevigar många av de viktiga ögonblicken i livet, men även de där ögonblicken i vardagen som man kanske inte tänker på i första hand, men som när man tittar igenom sina bilder ändå betyder mycket för en. Av den anledningen är det kanske viktigare än vad många tror att man har en mobilkamera som faktiskt håller måttet.

Vad har hänt sen sist?

Tittar vi på specifikationerna hos de olika modellerna så ser det, rent siffermässigt ganska likt ut som det gjorde ifjol. Det är ett par modeller som gjort märkbara förändringar som potentiellt kan ge utslag i bildresultatet. Bland annat ser vi att Samsung, sin vana trogen, tutat på ordentligt med upplösningen och ökat från 108 megapixlar till hela 200. Kommer det att göra bilderna dubbelt så bra? Tveksamt, men det finns i alla fall flera pixlar att jobba med för de mjukvarubaserade funktionerna som “tar fram” den färdiga bilden. Vi kan också se att Apple har petat i en större sensor än förra året. Som bekant är en större sensor ofta en bra idé. Det ger mer ljus och ofta kan det bidra till en naturligare känsla i bilderna, via till exempel bättre dynamiskt omfång. Iphone har nu ungefär lika stor (något större) sensor som Samsung och Google. Det är fortfarande inte den största sensorn i testet utan där ser vi Xiaomi överst på den pallen med sin 1”-sensor. Det är samma sensorstorlek som Sony använde sig av i den Xperia Pro-I vi testade ifjol, men då visade det sig att kameran inte utnyttjade hela sensorn och den hårt slagna marknadsföringstrumman ekade lite tomt. I Xiaomis fall ser det dock ut som om man har utnyttjat hela sensorn och därmed får användaren tillgång till de 50 megapixlarna som den har.

Vårt test görs genom att ta bilder, många bilder. Dels bilder i specifika situationer där alla kameror används under samma förutsättningar, men också genom att använda kamerorna till vardags för att fånga allt möjligt. Dessa bilder analyseras sedan, jämförs och nagelfars för att kunna leverera ett så rättvist resultat som möjligt.

Telefonernas kamera-app

Vi börjar med att kika på telefonernas kameraappar. Här brukar man inte se några avgörande skillnader mellan de olika modellerna. Det som sticker ut i årets test är i stort sett samma sak som i förra årets test. Det vill säga att Sonys app Photography pro i Xperia 1 IV ger användaren möjligheten att använda ett gränssnitt som använder sig av symboler och utseende som påminner om en systemkamera. Du har samma möjligheter att styra de olika exponeringskomponenterna vilket ger dig mer kreativitet och kontroll över ditt fotograferande. Om du inte vill hålla på med den här typen av inställningar och justeringar finns också ett läge som kallas “Basic” där appen ser ut som vilken fotoapp som helst.

Det som är nytt i år är att vi hittar två kameror som saknar ett så kallat pro-läge, det vill säga ett fotograferingsläge där du kan styra slutartider, bländare och iso (som i Sonys app). Det här brukar de flesta Android-tillverkare stoppa in i sina telefoner för att användaren ska ha möjligheten om denne så vill. I vanliga fall är det bara Apple som i sina Iphones inte låter användaren göra det utan hänvisar till andra appar. I år har även Google valt att göra samma sak i sin Pixel 7 Pro. Det är inte nytt för Google, men vi har inte haft med någon av deras telefoner i vårt samlingstest tidigare. Google ska dock ha en eloge för att det är lätt att göra andra kreativa val i appen. Med en snabbt finger på skärmen får du upp reglage för färgtemperatur, exponering och kontrast. Ett smart sätt att ge användaren lite mer manuell kontroll även om den inte är total.

Går det därför att säga att Sonys Photography Pro är den bästa appen och Iphone och Google är de sämsta? Kanske inte på rak arm för den vanliga användaren, men här behöver vi ju göra en bedömning utifrån apparnas förmåga att låta oss ta så bra bilder som möjligt eller ge oss möjligheter att styra över hur våra bilder blir, och då innebär ju Iphone och Googles begränsningar i sina respektive appar att de ger ett sämre resultat. På samma sätt får Sony anses vara vinnaren i den här kategorin eftersom de har ett gränssnitt som är framtaget för den som vill utöka sina kreativa möjligheter på ett enkelt sätt.

Vinnare appen: Sony Xperia 1 Mark IV

Med zoom

Höga siffror imponerar ofta på pappret men i vårt test är det prestationen i verkligheten som är det som fäller avgörandet. Vid tidigare tester har jag ofta klagat lite på till exempel Samsung för att de tar i så väldigt när de ska bestämma hur mycket digital zoom de ska peta in i sina kameror. De 100X de kört med i ett par modeller nu har sällan varit speciellt användbar. Jag kan ärligt säga att det är inte något som ger fantastiska bilder nu heller, men tack vare att de har ökat upplösningen i sin sensor till, i stort sett, det dubbla jämfört med förra året så har faktiskt maxläget på zoomen bättrat sig. Och intressant nog så är det så att trots att Samsung S23 Ultra erbjuder överlägset mest zoom, så är det också den som presterar bäst vid det maximala läget av telefonerna i testet. Men maxläget är kanske inte det som är mest intressant utan snarare de lite lägre zoomlägena.

Man kan prata om dels hur de olika kamerorna presterar vid sina optiska zoomlägen, alltså det läge där teleobjektivet använder hela sensorn utan att beskära. Det här är alltid lite av ett besvär för kameramobilerna eftersom det helt enkelt inte finns så mycket utrymme för dem att konstruera längre brännvidder som presterar bra. Vissa löser det genom så kallade periskopzoomar som ligger i längsled i mobilen och ljuset faller in via en vinklad spegel.

De flesta kameror gör sig mycket bättre vid sina optiska zoomlägen. Ett tydligt exempel är Oneplus 11, som vid sitt optiska zoomläge presterar bland de bättre, men kliver du utanför det området blir det ganska mosigt, det har sannolikt sin förklaring i att den också har minst optisk zoom med sina 2x. Men också Iphone och Sony beter sig på det här sättet, om än inte riktigt lika illa. En kamera som däremot överraskar åt det andra hållet är Google Pixel 7 Pro, den presterar ganska likvärdigt vid de optiska zoomlägena och de digitala (upp till en viss nivå), vilket ger ett gott betyg för dess mjukvara.

Att Samsungs S23 Ultra ligger i topp i zoom-kategorin beror dels på att den har den högsta upplösningen, det blir mer material för mjukvaran att arbeta med, men den har också den längsta optiska zoomen, samt två olika telekameror.

Vinnare zoom: Samsung Galaxy S23 Ultra

Porträttbilder

Bilder på människor är ganska vanligt i många av våra fotoalbum. Därför är bilder på just människor något som kamerorna i våra mobiltelefoner måste hantera på ett bra sätt. Generellt sätt kanske man inte använder sig av det specifika porträttläget i telefonen när man fotograferar en person som gör något eller kanske är på en specifik plats. Utan det specifika porträttläget är mer inriktat på när vi vill avbilda en person och göra det på ett sätt som ska efterlikna bilder vi kan få ur en systemkamera, eller i alla fall en kamera med en större sensor än vad som återfinns i en mobiltelefon.

Här arbetar kamerorna med sin mjukvara, för att skapa ett kort skärpedjup, det vill säga att bara en liten del av bilden är skarp. Detta gör kamerorna genom att identifiera ansikten i bilden och sedan anta att allt annat är bakgrund eller förgrund och således ska vara oskarpt till en viss grad, en del modeller kan också använda sig av en djupsensor för att få ytterligare information kring avstånd i bilden. Olika kameror gör det här olika bra och det man är ute efter är en så jämn och naturlig effekt som möjligt.

En kamera som sticker ut lite är Google Pixel 7 Pro. Här kan vi nämligen inte se resultatet av mjukvaruhanteringen när vi tar bilden, det går heller inte att justera oskärpan innan vi tar bilden utan resultatet ser vi först när vi tittar på bilden efteråt. Är man inte nöjd med hur kameran valde att sätta oskärpan kan man själv ändra den i efterhand. Visserligen behändigt, men det vore ju bättre om vi gavs möjligheten att välja hur slutresultatet ska bli redan när vi tar bilden. Pixel 7 Pro lägger också på en lite överdriven skärpa på de delar av bilden som ska vara skarpa vilket inte alltid passar till porträtt.

Vi tittar också på resultatet av den främre kameran för självporträtt, både i medljus och motljus. I motljus har alla kameror rätt stora problem med att få till bra bilder. Det blir speglingar, tappad kontrast och färgblämmor över bilden. I medljus eller sidoljus fungerar det bättre, men det är inte fantastiskt. Google verkar ha störst problem med motljuset även om de andra inte är särskilt mycket bättre.

I den här kategorin känns det främst som att vi bedömer vilka som gör det minst dåliga jobbet. Som vanligt har de flesta kameror svårt att frilägga på ett snyggt sätt och framför allt är det hår som stökar till det. Vissa är för aggressiva och plockar bort för många spretande hårstrån, medan andra är för generösa. Ytterligare andra är ibland lite svajiga i sin djupbedömning och en plan bakgrund får en svajig oskärpa, bland annat Google Pixel 7 Pro råkar ut för det ett par gånger. De som lyckas bäst överlag är Iphone 14 Pro Max och Xiaomi 13 Pro som levererar förhållandevis neutrala bilder med en mestadels okej oskärpa. Längst ner i listan hamnar Google Pixel 7 Pro.

Vinnare porträtt: Xiaomi 13 Pro, Apple Iphone 14 Pro Max

Bilder i mörker

När det kommer till mörker får de små sensorerna kämpa och kamerornas mjukvara får anstränga sig för att försöka både behålla detaljer men att också få bort så mycket brus som möjligt. En kombination som är knepig för de flesta. Vi testade både att fotografera med mobilernas dedikerade nattläge, men också med det vanliga läget för att se om nattläget gör någon skillnad. För de allra flesta kamerorna så gör det skillnad, både i hur bilderna behandlas och hur slutresultatet blir. Bilderna från Oneplus 11 och Sony Xperia 1 Mark IV blir lika ljusa (mörka i Sonys fall) oavsett om man använder nattläget eller det vanliga läget. Så utseendet på mobilens skärm är ganska likvärdigt, och även när vi zoomar in på en datorskärm så ser bilderna väldigt likvärdiga ut. Det vill säga att nattläget inte verkar göra någon större skillnad i de här fallen. Skillnaden i just de här båda fallen är att Oneplus hamnar i toppen och Sony hamnar i botten.

Störst skillnad är det mellan de två lägena när man fotograferar med Iphone 14 Pro Max, bilden tagen med det vanliga läget är inte överdrivet bra, många fina detaljer är borta och det är en del brus. Men när vi istället tittar på bilden tagen i nattläget ser vi att den är den skarpaste i testet, visserligen är en del av skärpan pålagd i efterhand och ger en ganska digital känsla. Men den har helt klart behållit många detaljer i bilden.

I mitten simmar Samsung, Xiaomi och Google runt och genererar ett rätt okej resultat. Google Pixel 7 Pro påvisar en ganska stor skillnad mellan de två lägena när det gäller exponering av bilden. Den som är tagen med nattläget är avsevärt mycket mörkare än den andra, antagligen för att Google tycker att man ska se att det är en bild tagen på natten.

Ser man till färgåtergivningen i bilderna tagna i mörker är det inga stora skillnader i hur de återger färger. De skillnaderna man ser beror snarare på hur de olika kamerorna tolkar vitbalansen och hur de har exponerat bilden, men alla återger färgerna på ett trovärdigt sätt.

Ska vi utse en vinnaren i den här kategorin hamnar Iphone 14 Pro Max på förstaplatsen eftersom den ger mest detaljer och bäst skärpa i nattläget, även om den skärper lite väl mycket ibland. Oneplus 11 kommer på en hedervärd andraplats med Google Pixel 7 Pro och Samsung S23 Ultra på delad tredjeplats.

Vinnare mörker: Apple Iphone 14 Pro Max

Dagsljus

Den kategori som vi valt att kalla för “dagsljus” är den bredaste av alla. Här tittar vi på kamerorna ur ett mer allmänt perspektiv. Hur hanterar de färgåtergivning, vitbalansering, dynamiskt omfång och så vidare. Det är också en av de jämnare kategorierna när vi tittar på resultatet. Det de har gemensamt är att samtliga gillar att trycka på när det gäller klara färger, något som kan upplevas som störande för den som inte tycker om supermättade färger. Google Pixel 7 Pro är den telefon som genomgående lyckas hålla en mer neutral ton i bilderna. Generellt är det röda färger som sticker iväg mest. Jag vågar inte säga om det beror på kamerornas hårdvara eller om det är mjukvaran, men samma fenomen har jag sett under tidigare tester, även när det kommer till vissa tidigare systemkameror.

Google har också ett bra dynamiskt omfång och täcker in många toner från ljus till skugga. Det är inga enorma skillnader mot de andra kamerorna men jämför man Google PIxel 7 Pro med till exempel Oneplus 11 eller Samsung S23 Ultra så ser man att färgerna skriker lite mer i de senare.

Även när det kommer till vitbalansen är Google Pixel 7 Pro något vassare än konkurrenterna. I normala förhållanden klarar de flesta att sätta en neutral vit färg, men blir det lite mer utmanande så börjar det spreta med både grön och magentastick i bilderna. Det ska dock sägas att skillnaderna förstoras när man jämför bilder på samma motiv från olika kameror. Skulle bilderna ha tagits med endast en kamera skulle jag antagligen inte reagerat lite mycket på det.

Tittar man på skärpan i bilderna så är det en kamera som sticker ut lite och det är Iphone 14 Pro Max. Den upplevs i många lägen som den skarpaste kameran (så länge man inte zoomar utanför dess optiska zomlägen). Zoomar man i bilderna från Iphone kan man se att det är en del digital skärpa pålagd i efterhand, bland annat eftersom det bildas som ljusa glorior kring skarpa kanter och man kan se det digitala bruset som också skärpts upp. Men om man inte tänker skärskåda bilderna på stor skärm är det sannolikt inget man tänker på och bilderna upplevs helt enkelt som skarpare än flera av konkurrenterna. Samsung S23 Ultra är också den bra på att leverera skarpa bilder, dock inte med den där digitala skärpan, vilket säkerligen kan uppskattas av de som är mer vana att syssla med foto eftersom en överdriven digital skärpa blir lite vass. Samsung klarar ju också av att leverera skarpare bilder vid flera zoomlägen än Iphone, vilken får se sig rejält frånkörd där.

Vi har också kikat lite på kamerornas högupplösta lägen, men vi kan inte komma på många situationer där Samsung S23 Ultras 200 megapixlar utgör en stor fördel. Den har visserligen även ett läge där resultatet blir en bild med 50-megapixels upplösning, men inte heller det känns särskilt användbart. Istället känns det bättre att ge kamerorna möjligheten att använda pixelbinningsteknikerna i deras mjukvara som gör att färg- och brushantering blir bättre. Och det gäller samtliga som har den här funktionen. Vill man maximera upplösningen och skärpan i en viss bild för ett visst syfte är det bättre att använda en systemkamera med ett skarpt objektiv.

Ska man utse någon vinnare i den här kategorin så är det Google Pixel 7 Pro som tar hem priset, men det är inte med någon större marginal. Samsung S23 Ultra, Apple Iphone 14 Pro Max och Oneplus 11 ligger tätt därefter. Sony Xperia 1 Mark IV och Xiaomi 13 Pro hamnar något pinnhål ner, men är inte mycket sämre.

Vinnare dagsljus: Google Pixel 7 Pro

Samsung Galaxy S23 Ultra

Den otroligt höglupplösta sensorn ger kameran stora möjligheter att kombinera pixlar för att få fram ett bra resultat med en betydligt lägre upplösning än de 200 megapixlar som sensorn har från början. Att man dessutom lyckats väl med objektiven gör sitt för att få till skärpan. Till i år har bildkvaliteten vid den maximala zoomen blivit bättre, även om den fortfarande mest är en kul grej. Totalt sett lyckas Samsung S23 Ultra väl i alla kategorier och det är därför den tar hem priset. På delad andraplats hittar vi Iphone 14 Pro Max och Google Pixel 7 Pro. Dessa är också väldigt bra alternativ även om de har några svagheter jämfört med Samsung S23 Ultra.

+

Bra zoom, bra bildkvalitet i de flesta situationer

-    Lite väl mättade färger ibland

Apple Iphone 14 Pro Max

Iphone var väldigt nära att komma upp på en delad plats med Samsung i år, men resultaten vid digitala inzoomningar gjorde att den tappade poäng och att deras app är förhållandevis begränsande. I övrigt är Iphone 14 Pro Max en bra mobil för den som vill ta bilder, är man redan insyltad i Apple-systemet behöver man inte hänga läpp, ur ett kameraperspektiv, om man köper en Iphone 14 Pro Max, förutom om man vill zooma mycket.

+

Bra skärpa, bra färger

-    Ibland lite överskärpt, dålig digital zoom

Oneplus 11

Oneplus är en av de telefoner som bättrat sig för varje år jag gjort det här testet och det är roligt att se. Till i år har sensorn bytts ut vilket säkert kan ha bidragit till de goda resultaten i testerna. I övrigt är det en kamera som inte sticker ut jättemycket men presterar bra förutom kanske i zoomkategorin. Detta beror delvis på att de har en lägre optisk zoom än många av de andra och därför får anstränga sig lite extra när det kommer till den digitala zoomen.

+

Bra bilder i mörker och de flesta "vanliga" stituationer

-    Inte så bra vid digital zoom

Sony Xperia 1 Mark IV

I fjol klarade sig Sony bättre i testet med sin dedikerade fotomobil Xperia Pro-I. Den hade en annan sensor och även om hela sensorn inte utnyttjades så presterade den bättre i testet än vad årets testade Xperia 1 Mark IV. Sony har dock fortfarande en bra autofokus och en trevlig app. Men bilderna når inte upp till toppen i år och även om Sony hamnar i botten på vårt test så är inte bilderna dåliga.

+

Autofokus, bra app

-    Sämre i mörker

Google Pixel 7 Pro

Google sticker ut lite i årets test genom att vara den enda telefonen (förutom Apple så klart) som inte har ett Snapdragon-chip i sig. Men det hindrar inte Google PIxel 7 Pro från att prestera bra rakt igenom förutom vid porträttbilderna där betyget dippar lite. Generellt verkar den duktig på att använda sin mjukvara för att generera bra bilder, men när det kommer till porträtt har den lite kvar att lära från de bästa.

+

Neutrala färger, bra vitbalansering

-    Porträttläget är lite svajigt och ger ingen förhandstitt på   resultatet

Xiaomi 13 Pro

Trots sitt samarbete med Leica och det uttalade 23mm f/1,9-objektivet som sitter framför kamerans huvudsensor på 1” så verkar det inte hjälpa för att nå upp till topplaceringarna. Kameran kan visserligen leverera skarpa, fina bilder, speciellt i porträttkategorin klarade den sig bra. Men när mörker faller så blev inte bilderna lika bra längre, trots den större sensorn och optik från tyskarna i Wetzlar. Tittar man på bilderna känns det spontant som om det är mjukvaran som, i sin önskan att jobba bort bruset, även tar bort en hel del av de finare detaljerna i bilderna.

+

Bra porträttläge

-   Tappar detaljer i mörker

Totalvinnare: Samsung Galaxy S23 Ultra

Att Samsung tar hem vinsten med sin S23 Ultra är inte väldigt förvånande, de vann även i fjol. Sedan dess har de utvecklat flera delar ytterligare, 200 megapixel innebär inte dubbelt så bra bilder som tidigare, men den ger mer data att arbeta med, hamnar i mitten när det gäller bilder i sämre ljus och klår konkurrenterna när det kommer till paradgrenen zoom. Samsung har bevisligen satsat en hel del på utvecklingen av sina kameror och de har sammanfattningsvis helt enkelt gjort det bäst.