Kamera & Bild testar

Spydercheckr: Precist – men för vem?

Med Spydercheckrs färgkort kan man kalibrera sin kamera för att avbilda färger korrekt. För de som tycker ett gråkort inte är gott nog.

Kalibrerade skärmar och gråkort i all ära. Men vill man vara helt säker på att de ­bilder man tar stämmer med verkligheten, är det viktigt att också kamerans övriga färger stämmer. För att uppnå det kan man med Spydercheckrs färgkort och mjukvara kalibrera kameran för att komma ännu närmare korrekta färger. Fördelen med det gentemot att bara ställa in vitbalansen mot ett gråkort är att hela färgskalan korrigeras.

Olika objektiv släpper igenom ljus på olika sätt och i olika omfattning. Det gör att olika kamera-, sensor- och objektivkombinationer kan ge lite olika färg- och kontrastresultat. Med Spydercheckrs färgpalett kan man skapa egna förinställningar för varje objektiv- och kamerakombination man använder.

Utöver det kan man även skapa för­inställningar som är specifikt utformade för reproduktionsfoto, porträttfoto eller en mer universell för­inställning för vardagligt foto. Förinställningarna kan man sedan applicera på sina bilder i Photoshop, Lightroom och i Hasselblads raw-konverterare Phocus. Till skillnad mot konkurrenten i detta segment, XRite Colour Checker, så skapar inte ­Spydercheckr en äkta DNG-profil. Det Spydercheckr skapar är i grund och botten en HLS-förinställning. Alltså, en förinställning för nyans, luminans och mättnad i de olika färgkanalerna, istället för att vara en egen profil så som kameratillverkarnas eller ­Adobes egna.

Själva kalibreringsverktyget är en hop­fällbar färgpalett i plast, stor som ett A5-block ungefär. Den har en stativgänga på ena sidan och ett fäste för Spyders SpyderCUBE på andra – de går således att använda ihop. Det går även att vända på färgkartan för att på baksidan hitta gråkort.

Man kan göra en kalibrering för varje kamera- och objektivkombination.

Utförande

För att kalibrera kameran tar man först ett kort på färgpaletten med den kamera- och objektivkombination man vill göra en profil till. Färgkortet har en inbyggd stativgänga, så den är enkel att placera där man vill ha den. Bilden för man sedan in i datorn för att vitbalansera och ställa in korrekt ljushet, i ett av de supportade programmen. Därefter läser man in bilden i Spydercheckrs program och får då ut en preset som kan användas i ACR, Lightroom eller Hasselblads rawkonver­terare Phocus. Det är en relativt smidig process och tar inte allt för många minuter. Under processen kan man välja mellan tre olika renderings-inställningar: Colorimetric, Saturation och Portrait. Colorimetric ska ge det mest korrekta resultatet och rekommenderas att användas vid repro-foto och museumsfotografering. Saturation-inställningen ska ge bilder som oftast är »trevligast«. Portrait-läget är, som det låter, för porträtt där hudtonen avmättas en aning för att göra bearbetning av porträttbilder enklare. Vill man sedan vara ännu mer avancerad så går det att kombinera flera olika förinställningar för att skapa en mellanvariant, för att på så sätt öka ­korrektheten ytterligare. Förinställningarna går sedan att själv manuellt kalibrera i efterhand om till exempel magentan hos ens skrivare drar lite år något håll.

Video

Kalibreringsverktiget går även att använda för videofilmning, och här kan det för vissa vara ännu mer användbart. Man kan med liknande process, fast med några bildrutor i filmen i stället, göra en profil för varje kamera. Den förinställningen kan sedan appliceras på klippen i Lightroom innan man exporterar klippen för vidare redigering i till exempel Adobe Premiere.

Färgkartorna är utbytbara, ett litet fönster visar när kartan blivit utsatt för ljus tillräckligt länge för att inte visa färgerna helt korrekt. Då kan man enkelt byta de till nya.

Här kan man se skillnaden mellan en bild som är profilerad och en direkt ut kameran. Bilden till vänster har Spydercheckrs förinställning medan den till höger är direkt ur kameran.

Slutsats

De fotografer som kan vara i behov av en produkt som denna, är de som ställer höga krav på exakt färg- och kontraståtergivning. Det är definitivt någonting som är viktigt inom repro-fotografering, men kan även vara bra om man fotograferar med flera kameror samtidigt och inte vill att det direkt syns att man använt olika kameror.

Spydercheckr kan hjälpa till att snabba upp arbetsflödet för exempelvis bröllopsfotografer som måste redigera många bilder snabbt, och där färg­återgivning – speciellt hudtoner – är viktigt.

Att använda färgkortet är relativt enkelt. Men för att få ut någonting av den här produkten krävs det mycket för att inte vinsten ska tappas i något annat led. Man behöver en bra hårdvarukalibrerad skärm, gärna ett dagsljusbelyst redigeringsrum med neutrala väggar. Använder man den för video så är det en annan sak, då det verkligen kan vara ett pyssel att få olika kameror att färgmatcha rätt. Dock kräver det att man lägger på inställningen i Lightroom, något som antagligen inte alla videografer känner sig helt bekväma med.