Kamera & Bild testar
Test: Synology DS1520+: NAS med prestanda för seriösa fotografer
Vi har testat Synologys NAS och lagringsenhet DS1520+, som tillhandahåller både smart lagring, möjlighet till framtida expansion av lagringsutrymmet samt finfin funktionalitet för den som vill ha både kontroll och säkerhet.
Hos Synologys nya lagringsenheten DS1520+ ligger fokus på skalbarhet och möjlighet till expansion, vilket gör att du som fotograf kan växa i ditt system när kraven på utrymme och snabbhet ökar. Just den här NAS-enheten kan hålla upp till hela 80 TB data med sina fem enhetsfack för hårddiskexpansion när utrymmet tar slut. Med hjälp av expansionenheten Synology DX517 går utrymmet att öka till hela 240 terabyte.
Just DS1520+ får ses som en hyfsat avancerad enhet, som riktar sig mot avancerade fotografer som behöver expansionsmöjligheterna, eller mindre företag med fler användare, samt för den som laborerar med filer via externa användare som kunder eller andra samarbetspartners.
Teknikmässigt är NAS-enheten rätt fint bestyckad – den har dubbla M.2 2280 NVMe SSD-cacheplatser som vid utnyttjande kan ge snabbare filåtkomst och bättre cachehantering, något som kan behövas vid tung belastning. Processorn är en 64-bit quad-core Intel Celeron med J4125 chipset, vilket är mer än väl för att klara av tunga uppgifter som exempelvis virtualisering eller användning som webbserver. Grundutförandet är 8 GB internminne (2x4 GB). Enheten har fyra gigabit-nätverksportar, två USB 3.0-portar och två eSATA-portar för expansionsenheterna.
Smart design
Själva enheten är är förhållandevis kompakt trots möjligheten till fem möjliga platser att sätta hårddiskar i. Slädarna för hårddiskarna är gjorda i plast och enkla att montera med själva hårddisken. Endast två plastskena behöver tryckas på plats för 3,5-tums hårddiskar, medan SSD-diskar skruvas fast. Systemet för montering är smidigt och går snabbt och enkelt. När man väl fått sina diskar på plats går även slädarna att låsa med medföljande nyckel.
Väl igång så kan man starta installationen genom att gå direkt till webadressen för enheten, men lättast är att köra programmet Synology Assistant som själv hittar enheten på ditt nätverk och guidar dig genom installationen. Själva installationen är relativt enkel, och det är bara vissa viktiga inställningar som du själv behöver ställa in, resten sköter sig själv av systemet. Det hela är rätt smidigt.
På framsidan ser vi även status-lampor för hårddiskarna samt en lampa för eventuella larm om något krånglar eller behöver åtgärdas med enheten.
Många inställningar
Nästa steg är det som kan upplevas både som roligt eller svårt, beroende på hur intresserad man är av tekniken där bakom. Efter initieringen av hårddiskarna kan man nämligen gå in i gränssnittet som styr enheten Synology DSM, där alla mer djupgående inställningar görs. Disk Station Manager nås i din webbläsare, och har ett gränssnitt som känns stabilt och genomtänkt, vilket gör det relativt enkelt att navigera runt kring de olika nivåerna av inställningar. Däremot så finns andra gränssnitt som är mer grafiskt utvecklade, men jobbet blir ändå gjort som det ska.
Med de nivåer av inställningar som finns så tillkommer alltså stora möjligheter till finjustering, något som blir på bekostnad av det pedagogiska – många gånger måste du som användare själv ha koll på vad de tekniska termerna betyder, och även om mycket går att googla sig till så blir det lätt för mycket för en tekniskt okunnig person att hantera. Detta kan vara lite övermäktigt, och här bör Synology också tänka på att förenkla gränssnittet för de som bara behöver "den enkla sidan" av alla möjligheter som ges. För den tekniskt bevandrade innebär detta alltså motsatsen – ett enormt kakbord med möjlighet för den användare som behöver tillgång till avancerade funktioner, konfigureringar och inställningar. Det är också här som Synology visar sin styrka med sin lösning.
Stort app-urval
För olika tjänster som körs på enheten används olika appar, program med olika funktioner. Dessa paket är för Synology DSM:s del riktigt många, vilket gör att det program man som vanlig användare behöver med stor säkerhet finns – och Synology har dessutom öppnat för tredjepartsutvecklare att göra appar för deras system, vilket gör att ytterligare funktionalitet finns om man så vill.
Fördelen med apparna är att man enkelt kan få till säkerhetskopiering, backup, synkning och hantering för filer i molnet, något som gör att man snabbt kan nå sina data både om man är offsite eller om det blir problem med NAS-enheten. De inbyggda funktionerna för att hålla koll på enheten är också både utvecklade och bra, med appar för din smartphone som får pushnotiser eller mejl om något verkar problem med enheten, både programvara eller hårdvara. Riktigt bra för den som vill veta status på enheten.
Filtjänster finns det gott om, vilket gör att du med en konfigurerad enhet kan både nå alla filer på din NAS från hela världen, men också låta dina vänner eller kunder nå utvalt material, som exempelvis bilder från ett fotojobb, och dessutom kunna filhantera dessa över internet. Val för SMB/AFP/FTP/NFS/WebDAV, Telnet, SSH finns, liksom möjligheten för Time Machine-backup om du exempelvis har en Mac-dator som du arbetar på dagligen.
Summan av detta blir att utbudet och möjligheterna är stora, och när man också undersöker möjligheterna med Snapshot Replication blir de ännu större – inkrementella säkerhetskopieringar på filsystemet som gör att man kan bläddra runt bland filförändringar över tid på enheten – exempelvis som backup för varje kvart – för den som arbetar direkt mot NAS:en.
Hårdvara
Som extra redundans finns alltså fyra gigabit-nätverksportar, något som gör att du kan konfigurera de olika portarna som egna nät, som failover – alltså som extra redundans om någon går sönder – eller som funktion för Link Aggregation aktiverat över flera ethernet-portar. Det senare möjliggör teoretiska läs- och skrivhastigheter upp till 451 MB/s.
Dessutom är Synology ensamma med filsystemet BTRFS, ett system som möjliggör självhelande filstruktur för att på ännu en nivå minska risken för filfel på hårddiskarna. Är du rädd för strömavbrott, något som kan leda till både nertid för diskstationen, eller i värsta fall filfel, kan även koppla in en extern UPS (Uninterruptible Power Supply) vars batteri möjliggör körning under några minuter innan den säger åt NAS-enheten att boota ned för att få en kontrollerad avstängning. Vill man djupdyka vidare så finns också alla möjliga RAID-nivåer att tillgå för olika sorters lagringsnivåer, med redundans för flera diskhaverier eller det omvända, med utökade lagringsmöjligheter.
Tillsammans ger alla dessa funktioner hos Synology DS1520+ stora möjligheter till suverän funktionalitet med stor upptid, minskade problem med filfel och annat som kan hända med lagringen.
I övrigt kyls enheten av två inbyggda fläktar. Ljudet är specificerat till 20,8 decibel, och vid normal stand by låter enheten inte alls mycket, vilket är ett måste för den som vill ha enheten vid sig på sitt kontor. Dessutom finns två lägen för fläktarna, ett tyst läge, ett kylningsläge och ett läge med full hastighet. Det tysta läget är att föredra, och det är endast vid kontinuerligt arbetsintensivt utnyttjande som andra lägen behövs.
Däremot handlar mycket också om rätt val av hårddiskar, eftersom en mekanisk disk i sig också låter. Vid läsning och skrivning hörs skrivarmens förflyttning, något som ger upphov till ett sorts knaster, något som i sig gör valet av hårddisk viktigt om ljudnivån är viktig. Eftersom DS1520+ är hyfsat kompakt i sig så reducerar inte själva kabinettet självt mycket av ljudet.
Strömmen som enheten drar är specificerad till 15,51 watt vid standby med hårddiskarna i energisparläge, och 36,67 watt vid användning. Olika energiprinciper ställs in i DSM, beroende på hur viktig snabb åtkomst till filerna är, och om man vill att mekaniska hårddiskar ska spinna ned eller upp, pendlandes mellan viloläge och åtkomstläge.
Hastigheter
Med ett hastighetstest på ett separat eget nätverk visar DS1520+ finfina siffror: med läs- och skrivhastigheter på upp till 116 megabyte per sekund och kompatibla Western Digital RED-hårddiskar är resultatet riktigt fint, framförallt när det teoretiska taket för 1 gigabit är 125 MB/s. Prestandan på nära 93 procent av teoretiskt max är riktigt bra mätvärden.
Med hjälp av de två inbyggda M.2 SSD-platserna och Synology SSD-cacheteknik ska det också gå att få upp till 20 gånger snabbare prestanda för slumpmässiga läs- och skrivoperationer, även om detta inte är något vi testat. Också datagenomströmningen kan ökas från teoretiska 125 MB/s till runt 451 MB/s för sekventiella läs- och skrivoperationer, något som vanligvis bara behövs när enheten används av flera användare simultant.
Slutsats
Synology DS1520+ är en oerhört kompetent NAS för främst avancerade användare som behöver expansionsmöjligheter. En fördel är att vara teknikintresserad, eller ha lite koll på hur enheter likt denna fungerar – då kan den bli ett verkligt starkt tillskott för hanteringen av din bild- eller filmlagring, och en förenkling för dig som delar filer med andra.
Möjligheterna till redundans gör att du kan sova säkert, och även om NAS-enheten i sig inte är en backup bara för att du har dina bilder på den – så kan den mycket väl fungera som en komplett backup-lösning om du vill och kan.
Initieringen av enheten är snabb och smidig, men ska du utnyttja DS1520+ till fullo behöver du också ha en viss kunskap. Det är också detta som blir nackdelen med enheten, den ger mycket få möjligheter för den fotograf eller filmare som inte är intresserad av teknik eller nätverk, att med lätthet utnyttja alla tekniska fördelar. För detta rekommenderas enklare modeller.
Summan blir att Synology har gjort en prisvärd NAS-enhet i förhållande till vad man får, även om andra modeller på marknaden går att få till ett lägre pris. Men som helhetslösning får Synology DS1520+ utan tvekan utmärkelsen "toppklass". Har du ett stort behov av tjänster, möjligt framtida behov av expansion av utrymme samt tänker på säkerheten kring dina data – då är DS1520+ helt klart något för dig.
PLUS
- Smart design, enkel hantering
- Relativt tyst (beroende på diskar)
- Funktionaliteten i DSM
- Många appar och tjänster
- Flera detaljerade inställnignsmöjligheter
- Säkerhet och redundans
- Snabb datahantering
- Expansionsmöjligheter
MINUS
Pris | Ca 9000 kronor |
Antal diskfack | 5 |
Processor | Intel Celeron 2 GHz, J4125 |
Gränssnitt | 2 x USB 3.0 - Type A; 2 x eSATA; 4 x Ethernet 1000Base-T - RJ-45 |
Kompatibla hårddisktyper | 3.5" SATA HDD 2.5" SATA HDD 2.5" SATA SSD M.2 2280 NVMe SSD |
Filsystem | BTFRS EXT4 |
Protokoll | AFP, WebDAV (CalDAV); FTP; File Level Security (ACLs); HTTPS; Microsoft Active Directory (AD); Microsoft CIFS; Network File System (NFS); Web-based Distributed Authoring and Versioning (WebDAV) |
Energiförbrukning vid drift | 36,67 W (åtkomst) 15,51 W (strömspar) |
Ljudnivå | 20.8 dB |
Vikt | 2,26 kg |
- Saknar enkelt inställningsläge för oinvigda
- Ingen möjlighet till snabbare nätverk än 1 gigabit