Kamera & Bild testar
TEST: DJI Air 2S – riktigt bra drönare för film- & fotosugna
Den nya Air-modellen ersätter hyllade Mavic Air 2, och utrustats med bland annat bättre videoegenskaper och fler filmlägen för ännu snyggare klippmöjligheter i efterbehandlingen. Kort sagt: detta är en av de mest prisvärda kameradrönarna just nu.
Utan tvekan har kinesiska DJI lyckats mycket bra med de flesta av sina kameradrönare. Tekniken är lättanvänd och det krävs inga större förkrav förutom att du numera behöver ha ett drönarkort för att få flyga, i varje fall behövs det för nya DJI Air 2S som har drönarklass C1.
Mavic Air 2 var bra på många vis, men nu har denna uppdaterade version där man skippat »Mavic« i namnet, Air 2S, blivit ännu bättre. Största nyheterna mot föregångaren är sensorn på 1 tum och 20 megapixel som nu gör att det går att filma i 5,4K/30p i 150 megabit. samt förfinade scenlägen för cinematiska flygningar.
Det som imponerar vid första anblick är att den är så liten och kompakt, med en vikt på endast 595 gram, vilket gör att den är enkel att ta med på i princip alla utflykter utan att det känns som ett projekt. Batterierna klarar också upp till 31 minuter, vilket ligger i var vi hamnar under test med fina väderförhållanden.
Enkel att flyga
Precis som alla andra kameradrönare hjälper alla sensorer till att stabilisera drönaren, men även hjälpa dig på traven med att inte flyga in i något. Här är pilotassistansen riktigt bra, både sensorernas varningar, men även kartan man kan se i appen som man använder för att få bilden från kameran på. Man använder nämligen sin egna mobiltelefon för drönaren om man inte köpt den kontroller som finns, med en något större skärm. Men mobilen fungerar alldeles utmärkt för de flesta. Att komma igång med både app och parning till drönaren är riktigt enkelt, liksom den snabba introduktionsfilm som visar de olika delarna i appen så man får en sorts grund för vad som är viktigast: status för batteri, höjd, hastighet, position, karta, inställningar för video och foto. Informationen som finns kan helt klart kännas överflödig. Men ska du ge dig på lite mer avancerade trick så är det precis denna info som behövs för att det ska bli bra.
Olika flyg- och filmlägen
DJI Air 2S har tre flyglägen tillgängliga: C, N och S-läge. C-läget för »cinematic«, gör att det går att använda de intelligenta flygprogrammen för långsamma mjuka röreslejusteringar, vilket är precis det man vill ha vid filmning. N-läget för »normal« är som det låter, en standardinställning för normal flygning och användning med alla stödfunktioner aktiverade. Ett tredje S-läge för »sport« gör att drönaren kan flyga i maxhastigheten 68,4 km/h och justerar även kontrollen för snabbhetsstyrning med ökad responsivitet – samtidigt som man måste vara mer observant för hur man flyger eftersom alla sensorer för hindervarningar är inaktiverade. Ökad snabbhet och frihet alltså – perfekt om man ska färdas en sträcka utan att faktiskt filma eller fotografera. Ändringen sker genom en knapp på kontrollen.
En sak som gör det enkelt att filma är de inbyggda flygprogram som tillåter dig att ställa in vissa manövrar hos drönaren. Dessa intelligenta flyglägen är flera.
Det nya läget »Master shots« är det senaste tillägget för enkelheten för den som behöver snygga filmsekvenser. Med funktionen aktiverad flyger man bara upp drönaren, riktar kameran mot det man vill fånga på bild på flera olika vis, och trycker på start. Det som då händer är att drönaren under två minuter gör en del inprogrammerade manövrar för att fånga ditt valda objekt på en hel drös vis – cirkulerande, roterande, rakt uppifrån, inåkande – ja, allt du kan tänkas behöva för att få snygga, proffsiga, mjuka filmsekvenser på det som du valt.
Enkelheten är fantastisk, och resultat blir även det otroligt bra, sedan är det bara upp till dig att klippa i materialet i efterbehandlingen som du vill ha det. Nackdelen är att det är just helt inprogrammerat hur rutten ska ske, och det finns inget egentligt utrymme till att själv påverka hur sekvensen ska se ut eller bli. En annan sak som hade varit extra smart är om inspelningen automatiskt pausades när drönaren byter position för att påbörja en ny delsekvens, på så vis skulle man kunna få ett snyggt klipp direkt – i en fil – utan klippning.
Precis som hos andra DJI-drönare finns också de vanliga »Hyperlapse«, för att fånga en bild varannan sekund och sedan lägga samman dessa till en film. Här krävs ungefär fem minuters flygning för fem sekunder film.
»Quickshot« är inställningen för att drönaren ska göra olika manövrar, som att åka baklänges från en person och samtidigt uppåt, för att skapa en cinematisk effekt, eller cirkulera runt eller flyga uppåt i en helix, eller gunga fram och tillbaka.
Det går också att låsa drönaren för att följa exempelvis en själv när man går, och filma färden. Eller varför inte låta drönaren flyga upp och göra ett sfäriskt panorama – helt automatiskt?
Vid flygning är drönaren rätt stabil och tillsammans med kamerans stabiliserade upphängning är det lätt att hitta rätt utsnitt och vinkel för fotograferingen, och det går att ta god tid på sig för att göra alla kamerainställningar, även om det är smart att ha gjort alla dessa innan flygstart. Nackdelen hos just Air 2S är att den är så liten, vilket också gör att den lättare rör sig av vinden jämfört med andra större och tyngre drönare. Vid helt vindstilla flygning/hovring märks knappt något alls, drönaren är extremt stabil. Men vid vind kan man märka hur bilden drar åt något håll, och i värsta fall får man en vindvarning.
Bilderna och filmerna man tar sparas i originalutförande på microSD-kortet som finns i drönaren, men man får även en JPG-version av bilderna man tar på telefonen, liksom en film på det man filmar och ser på skärmen, i maximalt 1080p. Den här funktionen är extra rolig om man vill dela med sig av sina bilder och filmer på sociala medier direkt efter flygningen. Hur filmen blir i telefonen beror däremot mycket på mottagningen av bilden till kontrollenheten, vilket gör att det kan bli lite pixligt om man åker långt bort med drönaren. Är detta ett problem finns även kontroller med extra antenner för bättre räckvidd och överföring att köpa.
Men: notera att du måste försäkra dig om att ingen känslig information är med på dina bilder innan du sprider dom på nätet, samma sak om horisonten är med i dina bilder, där du själv inte kan försäkra dig om de objekt som syns. Läs mer om Spridningstillstånd på Lantmäteriets hemsida.Detta kan så klart vara svårt att göra om man bara tittar på bilden i mobiltelefonen.
Bättre på foto film
Brännvidden hos DJI Air 2S motsvarar 22 mm i småbild, vilket ger en vidvinkling bild, med den 1 tum stora sensorn på 20 megapixel. Faktum är att det tidigare också krävts dyrare drönare för att få just den större sensorn och bländaren f/2,8, något som nu är möjligt på en drönare i denna klass. Air 2S kan dessutom fånga 10-bitars D-Log/HLG, något som man hos Mavic Air 2 fick nöja sig med 8-bitar.
Fotografering med Air 2S är enkelt, och även här finns lägen som hjälper dig på traven: autoläge, manuellt läge för den som behärskar inställningarna och möjlighet att fotografera direkt i HDR eller DNG. Drönaren har även en scenigenkänning som gör at den kollar vad bilden innehåller. Det finns även en funktion som heter »Hyperlight« som tar flera bilder i svagt ljus och lägger samman för att rensa bort brus ur bilden och därmed höja bildkvaliteten.
Som tidigare nämnt så går det att filma i 5,4K, vilket ger möjlighet till beskärning eller bildstabilisering i efterbehandlingen, vilket är riktigt bra. I övrigt finns också möjlighet att zooma 4K-film i 4x eller 8x i 1080/30p. Filmerna blir riktigt fina och detaljerade i 4K-läget, med krispig skärpa och väl avvägda färger i autoläget.
Så klart är det svårt att exakt jämföra bildkvaliteten mot andra mer konventionella kameror, men för att ha en sensor på 1 tum blir resultatet riktigt bra. För video finns alla möjligheter att få till högkvalitativa och proffsiga filmsekvenser, framförallt om du behärskar grading eller efterbehandling, och det är också detta som är något av tanken med just Air 2S.
Slutsats
DJI Air 2S har lyckats pricka in många rätt. För den som fotograferar finns många tekniker för att du som fotograf ska kunna ta snygga, härliga bilder från luften. Dessutom finns en hel del intressanta grejer att utforska i de cinematiska val man kan göra för att få till läckra videosekvenser.
Men det är också just videosekvenserna som är en av de större bidragande orsakerna till att Air 2S kommer bli populär hos filmarna – bland annat 5,4K-video och 10-bit HDR. Oavsett om du är proffs eller inte så ger DJI Air 2S dig många möjligheter att skapa visuella, professionella sekvenser med hjälp av de inbyggda flygprogrammen, framförallt med det extremt enkla Master Shot-läget (om du bara har möjlighet att klippa i materialet i efterhand).
I och med att så många delar är rätt hos DJI Air 2S passar den egentligen till de flesta, och har både en enkelhet både när det gäller att komma igång, flyga, och ta sina första bilder och filmer. För att få in den mjuka kameraföringen krävs en del övning, men då öppnas också en ny värld upp för att lära sig de lite mer avancerade möjligheterna som faktiskt finns hos drönaren.
Med betyget toppklass och bra köp menar vi att DJI Air 2S är en av de mest prisvärda drönarna just nu, och en drönare som både är lätt, liten och smart – men samtidigt presterar riktigt bra när det gäller bild- och filmkvalitet från luften.
DJI Air 2S
Cirkapris | 11 000 kr |
Batteritid | Ca 31 minuter |
Räckvidd | 18,5 km |
Maxhastighet | 68 km/h |
Maxhöjd | 120 m (i Sverige) |
Sensor | 1 tum |
Upplösning | 20 megapixel |
Bländare | f/2,8 |
ISO | 100–12 800 |
Brännvidd | 22 mm (i småbild) |
HDR/Timelapse | Ja/Ja |
Bildformat | JPG/DNG |
Video | 5,4K/30p, 4K/60p, 1024/ 60p |
Vikt | 595 g |
Mått | 183x253x7 mm |
Läs även
-
DJI Mini 2: Film i 4K, längre räckvidd och vikt under 250 gram
-
DJI Mavic Air 2 släppt – kan ta bilder i 48 megapixel
-
Krav på drönarkort införs från och med 1 februari 2021
-
Se när drönarfotografen landar i tåget
-
Hur du väljer rätt kameradrönare för dig
-
Kamera & Bild PLUS – fotografens bästa medlemskap