Kamera & Bild testar

TEST: Qnap TR-004 – Smidig, snabb & säker disklagring

Genom att hantera flera hårddiskar i en enhet kan man skapa stora volymer för stora filer – men samtidigt få säkerheten för hårddiskkrascher. Vi har testat Qnaps expansionsenhet TR-004 tillsammans med Exascends kompatibla SSD-diskar SC3 4TB för att skapa en snabb lokal lagringslösning.

Kamera Bild har skrivit mycket om lösningar för lagring av stora filer, både för de som kräver snabb hantering men även de som kräver säkerhet. För den senare lösningen är en NAS (Network Attached Storage) en bra lösning för de som kan skyffla över sina filer eftersom och kunna nå dessa via flera olika anslutningar och enheter. Lösningen är perfekt för arkivering eller lokal backup, men också för den som vill nå sina filer utanför sitt eget nätverk.

Medan en NAS löser många problem så löser den däremot inte problemet med snabb åtkomst, eller läs- och skrivhastighet, då den ofta skiljer sig markant mot dagens snabba SSD- eller NVMe-diskar. Skillnaden kan vara på flera hundra megabyte per sekund i överföringshastighet, något som gör att man helt enkelt inte kan arbeta mot en NAS på samma sätt som en lokal hårddisk.

Lösningen heter DAS (Direct Attached Storage) och är en smart enhet som i princip ser ut som en NAS, men med skillnaden att den inte använder nätverksgränssnittet – utan kopplas in lokalt mot en dator via ett mycket snabbare gränssnitt, som i detta fall med USB C Gen 1, Typ C, för sin hantering. På detta vis kan man hantera enheten som en lokalt inkopplad lagringsenhet som dyker upp i datorn som just en enhet.

Enheten har stöd för fyra hårddiskar.,

Qnap TR-004 med fyra diskplatser

Enheten Qnap TR-004 har plats för fyra hårddiskar av SATA-typ, vilket innebär att du kan använda klassiska skivdiskar (HDD) och de snabbare flashdiskarna (SSD) för att sedan konfigurera dessa på det vis som passar just dig, något jag återkommer till.

Själva hanteringen är riktigt enkel: enheten har bara en strömkabel och ett USB C-uttag, så det är inte så mycket att fundera på hur den ska kopplas in. Genom att slå på enheten så upptäcks den av operativsystemet, antingen MacOS på Mac eller Windows på PC. Men innan det finns någon enhet måste den skapas, och innan detta måste diskarna monteras.

Genom att öppna luckan för en hårddiskplats kan man på ett enkelt vis montera sina hårddiskar. Här väljer du antingen 3,5-tumsdiskar eller de mindre 2,5 tum, där de senare två skruvas fast. De större diskarna kläms fast via en plastskena. Detta gör att monteringen är enkel, och och diskarna trycks sedan in i släden på plats i portarna.

Välja hårddisk för syfte

Qnap TR-004 har valt fyra portar för denna enhet, något som öppnar upp för flera olika konfigurationer. Beroende på vilken konfiguration och prestanda man är ute efter ska man tänka på vilka sorts diskar man köper. Är man ute efter snabbhet och låg ljudvolym är det SSD-diskar som gäller. Detta är något dyrare än skivdiskar, som istället ger lägre hastigheter men har ett billigare pris per gigabyte.

Vill du att dina diskar i enheten ska monteras en och en i operativsystemet så behöver du inte göra så mycket, dessa dyker då upp som nya diskar när du slår på enheten och går att formatera som fyra olika enheter (eller tre, två eller endast en, beroende på hur många du använder).

Men är det tänkt att du ska arbeta mot enheten som en enda stor volym så öppnar det upp för flera olika val – och det är också detta som är den stora styrkan hos TR-004 – att kunna ställa in en så kallad RAID-konfiguration för att skapa olika typer av enheter. Vill du exempelvis spegla två diskar, ha extra säkerhet eller öka prestandan vid läs- och skrivning måste du bege dig in i en RAID.

Hårddiskarna monteras enkelt på släden som skjuts in i enheten och klickas fast.

Exascend SC3 4x4 TB i RAID

Beroende på val av RAID ska du tänka efter vilka diskar du använder. Ska diskarna sitta samman på ett smart vis för optimering av säkerhet eller prestanda och som en enhet, är det bra om diskarna är av samma typ, storlek och modell.

För test av Qnap TR-004 har vi använt Exascends kompatibla flashminneshårddiskar SC3 som är en intern håddisk av 3D TLC-flash-typ, med överföringshastigheter på upp till 6 gigabit/sekund, med specificerad läshastighet på 550 megabyte/s och skrivhastighet på 535 MB/s.

Exascend SC3 SSD.

Genom den snabba hastigheten på hårddiskarna kan vi undersöka prestandan för att se hur enheten beter sig med flera hårddiskar och olika konfigurationer. Varje hårddisk är 4 TB och med fyra hårddiskar finns då möjlighet till några vanliga konfigurationer för RAID: speglade hårddiskar för extra säkerhet där två hårddiskar skapar en stor hårddisk som speglas mot två andra (detta går även att göra med två hårddiskar), eller 4x4 diskar sammansatta som en stor hårddisk men utan säkerhet.

Exascend SC3 är verifierade för att passa och fungera med Qnap TR-004 och att ge den prestanda som utlovats, vilket fungerar utan problem. Dessa diskar har även en livslängd på 2400 terabyte i skrivning, eller 2 miljoner snittimmar innan haveri.

På baksidan av Qnap TR-003 finns en stor fläkt, ett USB C-uttag samt pin-switchen för inställningen av RAID-system (rött).

RAID-lägen på hårdvaran

Fördelen med TR-004 är möjligheten att hårdvarustyra enhetens RAID-inställning direkt på enhetens baksida via de justerbara stiften. Genom att ställa in olika konfigurationer kan man låta enheten hålla programvaruläge, där man ställer in allt i programmet på datorn, eller JBOD-läge, där diskarna lagrar data linjärt som en enhet, eller RAID 0, med snabbare prestanda då den skriver halva filen på en disk och halva på en annan, vilket halverar skrivtiden. Raid 1/10 ställer ni spegling på diskarna så att en hårddisk kan gå sönder (vid två diskar) eller två diskar kan gå sönder (vid fyra diskar) utan dataförlust. Även RAID 5 finns som lagrar information så att en disk kan gå sönder utan dataförlust – samt det individuella läget som behandlar diskarna i enheten som olika.

När vi testar justera pinnarna för olika RAID-inställningar skapas enheten av sig själv när slår på den, och efter ett kort pip dyker enheten upp som en oformaterad hårddisk i diskhanteraren. VÄljer vi då RAID 0 får vi en hårddisk med alla fyra hårddiskar på 16 TB, väljer vi RAID 1/10 får vi istället en enhet på 8 TB men som då är mycket säkrare om en hårddisk skulle gå sönder. Att skapa enheten går snabbt, någon minut max för SSD-diskar, och tar något längre tid när vi även testar med vanliga skivdiskar.

Gränssnittet för programmet Qnap External RAID Manager, där du ställer in hur enheterna ska användas.

Väljer vi istället programvarustyrt läge kan vi istället få utökad kontroll och information via Qnaps programvara Qnap External RAID Manager. Där får vi flera val och inställningsmöjligheter, bland annat information om RAID-grupper, ledigt utrymme, installerade hårddiskmodeller och status på hårddiskens hälsa.

Från början är då ingen hårddisk formaterad och ingen enhet skapad. Genom att ställa in hur man vill skapa sin enhet så visas sedan en informationsruta över processen innan den sedan monteras som en enhet på systemet – för att sedan kunna formateras. Använder du Linux kan du använda enheten om du ställer in RAID-inställningen på hårdvaran och skapar partitionerna den vägen (förutom läget med flera RAID på enheten, som ej stöds).

För RAID 0 krävs minst två diskar, alla val görs i appen när man skapar enheten.
Här är en RAID 10 skapad av 4x4 TB, vilket ger halva diskutrymmet till förfogande, ca 8 TB, med extra säkerhet för diskhaveri.

Snabb säker

Hårddiskarna presterar riktigt bra, och ligger något under den teoretiska gränsen för vad de klarar av – runt 10 procent – vilket är normalt för den praktiska uppmätningen – alltså mellan 300–500 megabyte per sekund beroende på olika faktorer. Allt beror på konfigurationen, men om vi skriver mot en RAID 0-lösning kan vi få ner läs- och skrivtiden ytterligare. Men att med säkerhet för diskhaveri kunna skapa stora enheter och läsa och skriva i över 300 megabyte per sekund, och kunna ha volymer på upp till 64 terabyte (4x16 TB) på hårddiskarna ger stora möjligheter för den som hanterar stora mängder data som exempelvis högupplöst film, med möjlighet att till ett arbetsflöde som är både säkrare och snabbare.

För den som vill går det även att använda just enheten TR-004 som expansionsenhet åt en befintlig Qnap-NAS, vilket också gör att du kan expandera utrymmet som en egen enhet som blir nåbar från din primära NAS, om du exempelvis behöver nå filerna från internet, skapa lagringspooler och övervaka diskhälsa centralt. Då kan du däremot inte samtidigt koppla upp dig mot enheten direkt från din dator, utan måste gå via nätverket – något som är långsammare.

Slutsats

För den som behöver lagra stora filer säkert och dessutom behöver snabb överföringshastighet, är Qnap TR-004 ett bra val, som dessutom blir ännu bättre om man redan har en Qnap-NAS som behöver expanderas. Allt sköts lätt genom programvaran vis setup, sedan är det klart för användning, eller genom hårdvaruinställning via stiften på baksidan.

Genom att det är extremt enkelt att komma igång passar enheten alla, möjligen kunde programvaran ha en bättre förklaring för vad de olika RAID-inställningarna faktiskt innebär, nu måste de som inte har koll ta reda på det på eget vis. Dessutom tror jag att systemet hade tjänat på att en setup-guide när man startar upp enheten, exempelvis att man installerar programvaran och att den i bakgrunden plockar upp den nya enheten och startar en guide med val av inställningarna, för att den oinvigde direkt kan göra sina val för sina diskar.

Genom den stora fläkten på 120mm på baksidan kan den hålla ett lågt varvtal, något som gör den i det närmaste helt tyst med SSD-hårddiskar, även om den eventuellt behöver gå upp i varv vid ökad värmeutveckling vid intensiv läsning eller skrivning. I drift drar den 18,21 watt med enheter i alla fack.

Snabbheten är imponerande bra, och både enheten och Excascend SC3 presterar på topp gällande läs- och skrivhastigheter. Behöver du den snabbhet för lagring som SSD-diskar kan ge i RAID i dag så är TR-004 i kombination med snabba hårddiskar om SC3 en bra lösning, oavsett om du är i behov av flera volymer i en enhet, en stor volym som är extra stor, eller den säkerhet som RAID-systemet medger hos enheten.

Specifikationer, Qnap TR-004

PrisCa 3000 kr
Antal fack4
HårddiskstödHDD/SSD, 3,5", 2,5" (upp till tot 64 TB), SATA 3/6 Gb/s
KontakterUSB 3.2 Gen 1, USB C
OperativsystemMac, PC, Linux
RAIDJBOD/0/1/5/10
FilssytemEXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+, exFAT

Specifikationer, Exascend SC3 4 TB

PrisCa 6000 kr
Storlek4
Formfaktor2,5", SSD
KontakterSATA 3 / 6 Gb
Läshastighet550 MB/s
Skrivhastighet535 MB/s
Livslängd2400 TBW, 2M MTBF