Kamera & Bild testar

TEST: Sandisk Extreme Pro Portable SSD v2 – extremt snabb

Sandisks externa hårddiskar Extreme Portable SSD finns som standard och Pro-version, med skyhöga läs- och skrivhastigheter på upp till 2000 MB/s – precis det som behövs för fotografer och filmare. Vi har testat hårddiskarna för att se vad de går för.

Sandisk har uppdaterat sin bärbara serie Extreme Portable SSD/Pro till version två, med fokus på kreatörer som fotografer och filmare som behöver extrema skriv- och läshastigheter samtidigt med stort utrymme.

Med Sandisk Extreme Portable SSD v2 och Sandisk Extreme Pro Portable SSD som vi här har testat i bådas 1 TB-versioner, har Sandisk använt sig av den snabba NVMe-tekniken för att uppnå snabba överföringshastigheter, något som är själva grejen med dessa hårddiskar. Själva chassit är också utformat på ett smart sätt för att bibehålla hastigheten i den värmeutveckling som sker vid läs- och skrivintensiv användning.

Hårddiskarna är kompatibla med både PC och Mac, och har anslutningar för USB-C. I förpackningen följer två kablar med, en med USB-C till densamma, samt till USB-A, vilket innebär att du kan använda den på exempelvis både äldre och nyare datorer.

Två versioner

Sandisk Extreme Portable SSD v2 finns både som standardversion, alltså utan "Pro" i namnet, vilket indikerar prestandan: standard-versionen har en lägre teoretisk prestanda, 1050 MB/s i läshastighet och 1000 MB/s i skrivhastighet via USB-C 3.2 Gen 2, samt saknar det kylande metallchassit, och är i stället uppbyggd av ett slitstarkt silikonhölje.

Både Sandisk Extreme Portable SSD V2 samt PRO-versionen finns i 1TB, 2TB och 4TB-versioner. En 500 GB-version finns även för standardversionen.

Extreme Pro-versionen klarar teoretiskt upp till 2000 megabyte per sekund i både läs- och skrivprestanda via USB-C 3.2 Gen 2x2. Båda versionerna tål upp till två meters fall och är IP55-klassad. Hårddiskarna har även inbyggd 256-bitars AES-hårdvarukryptering.

Sammantaget är alltså Pro-versionen som den låter, mer inriktad mot hårdare och tuffare tag, med högre prestanda och ett något mer slitstarkt chassi. Pro-versionens solida aluminiumkonstruktion leder bort värmen bättre, och är alltså något som behövs för hårddiskens snabbhet. För den som inte har koll på vad IP55-klassen står för, så är det att den klarar av damm och att bli utsatt för måttligt med vatten, då den har inbyggda packningar som förhindrar att fukt tar sig in. Den är däremot inte vattentät.

Hårddiskarna klarar alltså kortare fall på två meter, och det ser man även på den att den skulle, även om det så klart inte är att rekommendera. Enklare stöttålighet är däremot ett måste, och också en av fördelarna hos SSD-tekniken mot de klassiska snurrhårddiskarna, förutom snabbheten.

Portabel och lätt

Som vanligt med Sandisks prylar så är enheterna snygga och genomtänkta, och i detta fall ser och upplever jag designen hos både standard- och pro-versionen som riktigt bra. Ovansidan har hårdplast runt chassit och är något gummiaktig runtomkring, och storleken går heller inte att klaga på – den är platt och bra, och även om den kunde vara mindre (det finns mindre hårddiskar med samma storlek) så är det inte ett problem.Storleken är ungefär som ett tjockt kreditkort (100x52x9mm) och väger runt 80 gram.

Till skillnad från många andra hårddiskar har Sandisk skippat aktivitetsdiod för hårddiskarna, vilket innebär att man inte ser på själva hårddisken att den är inkopplad eller läser/skriver. Om det är en nackdel eller inte beror nog på vad man är van vid.

Själva designen innehåller också en sorts ögla, oklart varför, om det inte är mer än en designgrej. Kanske kan det vara en tanke att ha den som en säkring i sin ryggsäck, runt halsen eller kopplad på annat sätt för att inte slarvas bort. Utseendemässigt är det för övrigt bara denna som skvallrar om skillnaden mellan den snabbare Pro-versionen och standardutförandet utan Pro.

Hårddiskarnas extrema snabbhet gör att de passar perfekt för fotografer och filmare.

Snabba hastigheter

Extrem snabbhet enligt specifikationerna är ofta svårt att uppnå, eftersom det alltid beror på flera olika faktorer. Bland annat påverkas hastigheten av vilken enhet eller dator man har, vad den har för portar och uttag och hur snabba dessa är. Tittar vi på den absolut snabbaste hårddisken här, med läs- och skrivhastigheter på upp till 2 GB/s, så gäller det att veta att ens kringutrustning klarar detta.

Exempelvis klarar hyfsat nya Mac-/Macbook Pro-datorhastigheter på upp till 1250 MB/s, alltså vad man kan få ut via USB 3.1 Gen 2 som stödjer upp till 10 gigabit per sekund. Här blir så klart datorns USB-portar flaskhalsen för att uppnå hastigheter i 2000 MB/s. När vi testar på olika vis med olika filstorlekar får vi också olika resultat. För mycket äldre datorer hamnar vi på runt 450 MB/s.

När vi testarSandisk Extreme Portable SSD v2 med teoretisk prestanda på 1050 MB/s i läshastighet och 1000 MB/s i skrivhastighet via USB 3.2 Gen 2, når vi riktigt bra hastigheter på runt 950 megabyte per sekund, vilket är rimligt, då 5-10 procent sämre är väntat.

Sandisk Extreme Pro Portable SSD v2 är alltså den snabbare versionen som stödjer det nya gränssnittet USB 3.2 Gen 2x2, alltså 20 gigabit eller teoretiskt 2500 MB/s. Problemet här är att det i dag är så få enheter som har stöd för dessa hastigheter, exempelvis finns de inte på dagens MacBook Pro 2021, som "bara" stödjer 10 gigabit. Men möjligheten finns att uppnå dessa hastigheter med ett expansionskort.

Här hade det så klart varit intressant och smart om Sandisk gett stöd för thunderbolt 3-gränssnittet, då hade det funnits möjlighet att uppnå dessa snabba hastigheter även på äldre Mac/Macbook Pro-datorer, som ju också kan anses vara en stor del av målgruppen. Med en hastighetsförsämring på 5-10 procent av teoretiska hastigheten på 2500 MB/s toppar vi alltså runt 2 GB/s, vilket helt klart är extremt snabbt. Den kontinuerliga läs- och skrivhastigheten blir däremot alltid lägre, och hastigheterna hamnar på runt 1,5 GB/s. Som tidigare nämnt så beror uppnått resultat på hur man testar, vilken utrustning som används och om det är många små filer eller få stora filer.

Slutsats

Sandisk Extreme Portable SSD v2 och Sandisk Extreme Pro Portable SSD är två extremt snabba hårddiskar. Behöver du prestanda i ett hyfsat kompakt format – i varje fall ett kvalitativt och hållbart sådant – så har Sandisk skapat en pålitlig produkt som kommer passa många.

Beroende på vilket utrustning du har i dag och vad du behöver i morgon (om du exempelvis tänkt köpa ny dator) kan det vara värt att klura lite på de angivna hastigheterna för att se att man kan utnyttja dessa med den dator man har (eller kommer köpa). Hastigheterna som Sandisk anger stämmer väl överens med våra tester och hårddiskarna levererar också vad de lovar.

För dig som behöver snabb backup på plats, snabbt ytterligare utrymme, eller ofta arbetar mot extern hårddisk, så finns alla möjligheter med dessa två hårddiskar – den extrema snabbheten gör att du kan utföra både kopiering, spara/flytta och andra läs- och skrivintensiva operationer trots att det är en extern enhet. För den fotograf som exempelvis arbetar mot en bilddatabas som Lightroom eller Capture One, är det inga problem för hårddisken att hantera detta. Samma sak gäller även tunga spara-moment – du kan helt enkelt tänka att det är den interna hårddisken du arbetar mot.

Med sitt utförande och sin snabbhet blir betyget "toppklass" för båda hårddiskarna, där även den snabbare Pro-versionen är framtidssäkrad för ytterligare högre hastigheter på 2 GB/s.

 Sandisk Extreme Portable SSD v2Sandisk Extreme PRO Portable SSD v2
PrisCa 2000 kr (1TB)Ca 2700 kr (1TB)
Kapacitet500GB, 1TB, 2TB, 4TB1TB, 2TB, 4TB
USBUSB 3.2 Gen 2 (10Gb/s), USB 3.0, USB 2.0USB 3.2 Gen 2x2 (20Gb/s), USB 3.0, USB 2.0
Läshastighet1050 MB/s2000 MB/s
Skrivhastighet1000 MB/s2000 MB/s
TålighetIPS55/2m fallIPS55/2m fall