Kamera & Bild testar
Test: Actionkameror – Fem kameror för äventyr
Vi har kikat närmare på en samling små actionkameror som både kan filma i hög kvalitet och ta stillbilder. Men framför allt tillåter deras storlek och konstruktion att de placeras på utsatta positioner för att ge unika bilder.
Allt sedan den första analoga protypen av GoPro skapades 2004 av Nick Woodman har utvecklingen gått framåt i rasande fart. Den senaste versionen går att styra med både mobiltelefonen och fjärrkontrollen, den kan ta högupplösta stillbilder och filma i 4k (med vissa begränsningar). Givetvis har inte GoPro fått stå utan konkurrens, vi har samlat ihop några av dem som slåss om köparna av dessa små kameror. För de är sannerligen små, även jämfört med en vanlig kompakt.
I dagens uppkopplade samhälle är det legio att dela med sig av allt man gör, därför har intresset för den här typen av kameror exploderat. Framför allt inom olika action-sporter där man vill fånga sina häftiga upplevelser för att kunna dela med sig med sina kompisar. För att kunna dela med sig av sina äventyr krävs det att man kan få med sig kameran på ett vettigt sätt. Därför är det viktigt med olika fästen för de här kamerorna, så att man kan variera vinklar och på så sätt berätta en mer omväxlande historia. Alla kamerorna i testet har också wifi för att kunna styras via en smartphone.
När vi testat kamerorna har vi kontrollerat deras bildkvalitet under kontrollerade former, men vi har givetvis också utsatt dem för lerstänk, vattensprut och vurpor för att se hur de funkar i sin verkliga miljö.
Isaw Extreme
Den här kameran är väldigt lik första och andra generationen av GoPros kameror. Även fästena till tillbehören liknar GoPros väldigt mycket, så pass mycket att flera av dem faktiskt går att använda tillsammans med Isawkameran. Men Isaw har ytterligare en knapp för att styra menyerna. Kameran har även en skärm på baksidan som gör att man ser var man pekar den och man kan titta på bilder och filmer man tagit. Det är så klart en stor hjälp när man ska montera och rikta in kameran.
Isaw har en wififunktion med en app som man laddar ner gratis till sin platta eller mobil. Tyvärr går det inte att kontrollera så mycket från appen. Du kan välja om du vill spela in film eller ta stillbilder. Men några övriga funktioner går tyvärr inte att välja. Utöver att ta en bild eller börja filma så klart. Wifi-uppkopplingen är förhållandevis långsam och ger en ganska hackig bild i mobilen.
När man använder kameran är det förhållandevis lätt att styra den, jag säger förhållandevis för det tog ett tag innan kringknapprandet i menysystemet kändes naturligt. Knapparna är även rätt tröga när man har det vattentäta huset kring kameran. Byggkvalitetsmässigt känns den helt ok. Ganska plastig och luckan till batterifacket är inte den bästa. Inte heller insättningen av micro-sd:n är helt enkel till en början. Men det fungerar, det är testets billigaste kamera så det får man ha i bakhuvudet.
På vårt exemplar verkade det som att sensorn satt snett eller möjligen någon lins då vi fick ett snett skärpeplan. Det är inte något som märks när man filmar eller fotograferar under fartfyllda aktiviteter, men det syntes ganska tydligt på våra kontrollbilder. Det var dock något som flera av kamerorna led av. Isaw underexponerar något vilket gör att man helst vill ljusa upp bilderna i efterhand, även filmerna är i mörkaste laget. Vid vår testbild var också vitbalansen betydligt blåare än någon av de andra kamerorna.
GoPro Hero+ Black
Hos GoPron hittar vi samma aningen sneda skärpeplan som vi gjorde hos Isawkameran, men bildkvaliteten hos GoPro är högre. Bilden är skarpare och kameran har det bästa objektivet av de testade kamerorna. Man kan välja olika bildvinklar på kameran men man bör vara lite varsam med vissa. Den som heter Super Wide är en 4:3 bild som är ihoppressad till 16:9. Det gör att man får med väldigt mycket i en filmruta, men samtidigt blir allt ihoptryckt på höjden. Det leder till att vissa diagonala linjer blir lite taggiga, det syns främst i stillbilder. Det är inget jätteproblem, men det kan vara bra att vara medveten om det.
GoPro har den klart bästa appen och wififunktionen. Med appen kan du styra i stort sett alla inställningar, uppdateringen är snabb och bilden är hyfsat mjuk och utan hack. Detta är en av de saker som uppdaterats från GoPro Hero 3.
En av de stora fördelarna är fjärrkontrollen som följer med i kitet när man köper en Black edition. Med den kan man styra kamerans funktioner och starta och stoppa filmning, bildtagning osv. Fjärren kommunicerar med kameran via wifi. Det är väldigt smidig om man har kameran på en hjälm eller någonstans där man inte kommer åt den.
Menyerna är rätt enkla att förstå sig på och det är lätt att bläddra sig igenom dem. Vad gäller tillbehör så är GoPro bäst i det här testet. Det finns mängder av tillbehör som gör att kameran går att fästa i stort sett var som helst. I kombination med fjärrkontrollen är det en svårslagen kombination.
Sony HDR-AS30V
Sony är en av två kameror med bildstabilisering i testet. Något som man kan tänka sig att det vore en bra idé på den här typen av kameror som man använder vid fartfyllda aktiviteter. Det är det visserligen, men under våra tester har det skakat för mycket för att stabiliseringen ska göra någon större nytta.
Om man monterar kameran på en bil eller liknande fungerar det säkert bättre. Bildkvaliteten är bra, snäppet under GoPro, men bättre än Isaw. Något som dock är tråkigt att intervalltagningen bara går ner till 5 sek mellan bilderna.
Både GoPro och Isaw kan fotografera med 0,5 sekunder mellan bilderna. Sonyn går dessutom ned i upplösning vid intervalltagning. Då får man nöja sig med 1080p, samma som den högsta upplösningen när man filmar alltså. Tråkigt, då det tar bort funktionen att man kan använda kameran för att ta stillbilder ur knepiga vinklar eftersom den enda lösningen som kvarstår är att använda wifikopplingen till telefonen för att ta stillbilder med hög upplösning.
Wifiuppkopplingen är ganska bra, så länge man håller mobilen upprätt är bilden fri från hack och man kan välja vilket läge man ska använda. Alltså video, stillbild eller intervaller från appen. Räckvidden är också helt okej.
Formen på kameran gör att den är smidig att fästa på till exempel en hjälm eller längs sidan på en bil. Men vill man fästa den, på till exempel bröstet blir det inte lika smidigt eftersom kameran sticker ut en hel del. Det kan göra ont att ramla på och den hamnar lätt i vägen jämfört med GoPro och Isaw. Det finns heller inte lika många tillbehör till Sonys kamera som till GoPro.
Contour+2
Det första man märker när man plockar upp Contour +2 är att det är väldigt få knappar på den. Det har ju så klart både för- och nackdelar. Den stora nackdelen är att det inte går att göra några inställningar på kameran. Eller det går att välja mellan två olika fotograferingslägen, men alla inställningar måste göras via appen i telefonen. Den styrs inte via wifi som de andra utan via bluetooth. Kopplingen är stabil men bilden som överförs är väldigt lågupplöst och pixlig. I appen gör man också alla inställningar som har med de två olika fotograferingslägena att göra.
Vill man variera mellan stillbild och video är det lämpligt att ställa in stillbild på ett läge och video på ett annat. Nackdelen är att man måste öppna upp kamerans baksida för att välja mellan de två olika lägena.
För att börja filma/fotografera och slå på kameran sitter det en stor knapp på ovansidan, som dessutom är låsbar så om man har skjutit fram den för att börja filma så kan man låsa den där så att den inte åker tillbaka av misstag.
Den stora nackdelen när man använder kameran är så klart att för att kunna ändra något måste man hala fram mobilen och starta appen. Det vore okej om det var ett av alternativen, men när det är det enda alternativet tycker jag att det blir lite jobbigt. Möjligheten att man är i en miljö där man inte vill behöva pilla med mobilen är ganska stor när man använder den här typen av kamera. En annan fördel med Countour är att man kan vrida själva objektivet och på så sätt kompensera för om kameran är monterad upp och ner eller 90 grader åt något håll.
Contour liknar Sonykameran till formen, vilket gör att samma fördelar och nackdelar gäller. Den har ganska många fästen, men slår inte GoPro.
Contour har tyvärr inte riktigt lika bra stillbildskvalitet som de övriga kamerorna. Den har lägst upplösning i och lider av lite kromatisk aberration. Även här är skärpeplanet är något snett. Men det är fortfarande en bra bildkvalitet för filmning.
Garmin Virb Elite
Garmin är kanske mer kända för sina navigationssystem. Men nu har de även satsat på en actionkamera. Och det är inte en dålig satsning. Känslan i Virb Elite är rejäl, den är gummerad och känns som den står ut med en hel del. Totalt har den fem knappar och en av dem är dedikerad till att starta och stoppa filminspelning. Av de övriga har två av dem dubbla funktioner. En fördel är att man inte behöver ställa in ett speciellt läge för att ta stillbilder, istället trycker man på en annan knapp än för filmningen så tar man en stillbild. Det betyder att både stillbild och film alltid finns tillgängligt utan att man behöver pilla med inställningar.
Den har en wififunktion, men appen för denna är ännu inte helt utvecklad så vi kunde inte testa den. Kameran har en liten display som man dels kan använda som sökare men även för att manövrera genom menyerna. Det är ett enkelt system att hantera och i stort sett allt faller sig naturligt. En nackdel är att vill man köra serietagning går det som snabbast två sekunder mellan varje bild. Lite för långsamt för att man ska kunna fånga exakt rätt ögonblick.
Virben kan också koppla upp sig mot till exempel en pulsmätare och andra mätare som har ant+ systemet, vilket gör att den är perfekt om man vill filma medan man tränar, då man kan få in all träningsdata i samma maskin som man får sina bilder och sin gps-information från. Har du redan en del andra Garminprodukter med ant+ kan det alltså vara värt att titta på en Virb Elite.
Formen är liksom hos övriga långsmala kameror rätt bra för vissa typer av användningar, men sämre på andra.
Bildkvaliteten är okej när det kommer till stillbild, men inte utmärkande. Vid filmning är den inte riktigt lika vass.
Sammanfattning
Nåväl vilken av dessa kameror ska man då välja? Är det enbart bildkvalitet står det mellan Sony och Gopro där GoPro är vinnaren som man ser till både stillbild och film. Gopro har den bästa hanteringen av aberration och brusreducering. Efter dessa två är det ganska jämnt mellan de andra.
Ser man till mängden tillbehör är det också GoPro som är vinnaren, det är dock inte så konstigt då de har varit med längst och därmed haft mest tid på sig att utveckla tillbehör. De är också den största aktören på den här marknaden vilket betyder att andra tillverkare också gör tillbehör till GoPro.
Ser man till användarvänlighet ligger GoPro och Garmin ganska jämnt i toppen. Om man ska sammanfatta detta test så är vinnaren GoPro Hero 3+ Black Edition, den kostar mycket men ger många möjligheter och bra bildkvalitet.