Kamera & Bild testar

Test av Samsung NX11 - Tar nytt grepp

Förändringarna är få när Samsung uppdaterar den robusta spegellösa systemkameran NX10 med NX11. Den största nyheten är greppet som går från bra till bättre. Vi har testat kameran.

Publicerad

Det är lite synd att Samsung inte jobbat mer med uppföljaren till NX10 som är en i grunden bra kamera, men som hade behövt såväl en ny processor som ny sensor. Att Samsung NX11 inte fått något av detta innebär att bildkvaliteten är densamma som för NX10 – det vill säga mycket bra vid lägre ISO, men vid ISO 1600 och 3200 suddar brusreduceringen ut detaljerna. Det syns redan vid mindre utskrifter.

Men det finns lite som är nytt med NX11. Framför allt har greppet fått ny form. NX10 gav ett bra grepp, men med NX11 är greppet ännu bättre. Greppet är faktiskt förvånansvärt bra för en så här liten kamera. Det är välformat och »mjukt« utan vassa kanter varför någon med stora händer även kan finna kameran skön i handen.

Hela kamerabygget är rejält, vilket även var fallet med NX10. NX11 andas byggkvalitet över hela kameran, det är möjligtvis bara paketzoomen som har en mindre kvalitetskänsla.

Panoramafunktionen är ny och man kommer åt den via programratten. Genom att långsamt svepa från vänster till höger panorerar kameran. Det gäller att hitta rätt hastighet när man sveper med kameran, går det för långsamt eller för snabbt säger kameran till. Som så ofta med panoramalägen i kameror blir bildfilerna inte så högupplösta i höjdled. Beroende på bredd varierar höjden. När vi testade funktionen varierade den mellan 864 pixlar och 944 pixlar.

Med NX100 introducerade

Samsung i-Function-systemet – genom att sätta en i-Fn-knapp på objektivet kommer man snabbt åt inställningar för till exempel slutartid, vitbalans och bländare. Det är ett smart system där även vänsterhanden utnyttjas. Med NX11 kommer tre nya objektiv med den här funktionen. Och det är kanske den största och bästa nyheten med nx11. Ett större objektivprogram gör kamerorna i Samsungs NX-serie mer attraktiva och mångsidiga.

I svagt ljus får autofokusen svårt att hänga med eftersom är kontrastavkännande. På höga ISO suddar kameran också till detaljerna.

Eftersom NX11 och andra spegellösa systemkameror i dag använder sig av kontrastavkännande autofokus – kamerans sensor mäter motivets kontrast för att hitta skärpan –får kameran svårt att fokusera i svagt ljus (lite kontrast). Med ett annat objektiv än paketzoomen, nya 18-55mm/3,5-5,6 II OIS, kan man öka kamerans användbarhet i fotograferingssituationer där ljusförhållandena är knappa. Till exempel den platta 20mm-gluggen med ljusstyrka 2,8 som också är ny. Vi har dock inte testat NX11 med det objektivet.

Fotograferar du sport eller andra motiv som rör på sig bör du inte titta på NX11 eftersom den följande autofokusen inte tillhör kamerans styrka. En konventionell systemkamera är ett bättre alternativ för de ändamålen eftersom den typen av kamera har en separat autofokusmodul för att mäta avståndet till motivet och därmed hitta fokus.

Vill man fokusera manuellt använder man reglaget AF/MF på objektivet. Gäller för paketzoomen 18-55mm/3,5-5,6 II OIS.

Men det har som sagt inte hänt så mycket nytt med NX11. Liksom NX10 är den enkel att förstå, men samtidigt tillräckligt avancerad. Ergonomin är god och knapparna väl placerade och inte för små. Exponeringskompensationen nås lätt med tummen på dess dedikerade knapp och pekfingret på hjulet för att ändra värde.

Filmfunktionen är inte av toppklass och filmar endast i 720p. Det finns inte lika avancerade inställningsmöjligheter eller ingång för mikrofon som hos Panasonics spegellösa modeller eller till exempel APS-C-kameran Canon EOS 600D. Med NX11 kan du endast använda P- eller A-läget vid filmning.

Menyerna är tydligt utformade och enkla att förstå sig på. Men det finns en frågeknapp om man ändå undrar över något. I testet av NX10 klagade vi lite på förklaringarna som inte alltid gav ett tydligt svar, eller vad sägs om »Bildens upplösning och H/V faktor kan anges« som förklaring till Fotostorlek?

NX11 ger mycket bra bildkvalitet vid låga ISO. Kamerans storlek gör den, liksom de andra spegellösa systemkamerorna, smidig att ha med sig för alla situationer.

Skärmen är fortsatt bra. Den elektroniska sökaren är däremot fortfarande inte lika bra trots en bra upplösning. Sökarbilden är tillräckligt bra för att man ska kunna se motivet bra och ställa skärpan. Det är ändå det viktigaste. Men man får inte samma klara och stora sökarbild som på traditionella systemkameror.

Liksom på NX10 känner kameran av om man tar kameran till ögat och släcker då skärmen.

Slutsats

NX10 innebar en riktigt bra debut för Samsung som tillverkare av systemkameror. Kameran led dock av en inte riktigt optimerad processor och sensorn höll inte toppklass. När NX100 kom tog de steget in även på den mer designade banan och en enklare kamera.

NX11 är i det mesta samma kamera som NX10, men det nya greppet är ett lyft även om greppet på NX10 fortfarande är bra. Den största nyheten med NX11 ligger inte i själva huset utan på optiksidan där Samsung kommer med tre nya objektiv, varav två fått funktionsknappen i-fn. Med ett bra objektivprogram att luta sig mot blir NX-kamerorna ett bra alternativ i segmentet små spegellösa systemkameror. NX11 med den nya lilla gluggen 20mm/2,8 är en trevligare kombination än kameran med den nya paketzoomen 18-55mm/3,5-5,6 om man vill ha en liten och ljusstark kamera med sig.

Panoramafunktionen är ny, men ger inte så hög upplösning. Den är däremot enkel att använda om man lyckas svepa lagom snabbt och lagom långsamt med kameran.

SÅSATTEVIBETYGET

Bildkvalitet 7

Samma som för NX10, det vill säga mycket bra vid lägre ISO, men vid ISO 1600 och 3200 suddar brusreduceringen ut detaljerna. Det syns redan vid mindre utskrifter.

Byggkvalitet 8

Mycket hög kvalitetskänsla med den robusta metallkroppen.

Ergonomi och logik 8

Ett bra grepp har blivit bättre och menyerna är såväl grafiskt som användarvänligt utformade. Några missar finns däremot.

Mångsidighet 7

Bra familjekamera, men även tillräckligt avancerad för den som vill ha ett mindre komplement till sin traditionella systemkamera. Begränsad autofokus för rörliga motiv.

Valuta för pengarna 7

Samma som för NX10. Som familjekamera finns det billigare alternativ, där även Samsung NX100 huserar. Men NX11 ger ändå en hel del för pengarna, framför allt ett suveränt grepp och användarvänliga funktioner.