Kamera & Bild testar
Test av sju diskreta kameraväskor
Det är inte alltid man vill eller borde gå runt och visa upp sin fina kamerautrustning. Även om den ligger nerpackad i sin kameraväska är det inte säkert att den undgår intresserade ögon. Därför finns det ett behov av kameraväskor som inte riktigt ser ut som kameraväskor. Å andra sidan är de kanske mer iögonfallande.
Ibland vill man ha med sig sin kamera utan att det syns. Den första tanken är att packa ner den i en kameraväska, men redan där har man gjort sitt första fel. En kameraväska är designad för att på bästa sätt skydda och göra din utrustning bärbar på ett smidigt sätt. Men de är tyvärr ganska lika varandra i form och färg, det gör att man ganska lätt kan identifiera den som en kameraväska. Skälen för att inte vilja gå runt och visa upp sin utrustning kan variera, risk för rån är ett ganska stort problem om man vistas i områden med hög kriminalitet. Många pressfotografer som reser i dessa områden berättar ofta om hur de märker om sina kameraväskor eller lägger ner dem i andra väskor för att dölja det dyrbara innehållet.
Men det kan även vara en så enkel anledning som att man inte tycker att kameraväskor är snygga eller passar i alla sammanhang.
Flera tillverkare har därför tagit fram olika modeller som ska se lite mer diskreta ut men ändå fungera som ett effektivt och lättillgängligt sätt att transportera din kamerautrustning. För trots att man inte vill skylta med sin kamerautrustning vill man fortfarande ha den väl förpackad och lättåtkomlig. Vi har tittat på ett par alternativ med olika utseende och storlek som riktar sig till olika typer av fotografer.
Fancier Color Shell 50
Det här är egentligen ingen väska i sig, istället är det en modul som går att stoppa ner i vilken väska som helst. Formen gör att den passar bra i både en axelväska eller en ryggsäck. Vi testade XL-varianten, vilket är den näst största. I de tre facken rymdes ett kamerahus utan batterigrepp, en normalzoom och en fast normal staplade på varandra tillsammans med en blixt. Modulen känns stabil och har kardborrestängning till locket. Man kan flytta runt skiljeväggarna och på så sätt skapa det utrymme man behöver.
Pris: 259 kr
Acme Bowler
Ett hus utan batterigrepp och med en normalzoom monterad, det är vad som får plats i Acmes väska. Det finns två sidofack där man kan stoppa ner något mindre; minneskort, ett objektivlock eller kanske kontokort och leg. Väskan har en flyttbar skiljevägg, men den är inte så användbar då kameran tar upp hela utrymmet i väskan. Har man en mindre spegellös kamera eller en större kompakt kan skiljeväggen komma väl till pass för att separera utrymmet till två fack.
Pris: 395
Mettle Handbag
Om man vill ha något som liknar en handväska men kan rymma lite mer fotoprylar kan den här väskan vara intressant. Man får ner en systemkamera med batterigrepp och en normalzoom monterad. Vill man ha plats för något annat i botten på väskan får man vända på motljusskyddet, men då får man plats med ett par mindre objektiv eller en blixt. Vill man hellre ha andra saker än fotogrejer i sin väska får de givetvis plats där istället. Väskan har flera små fack längs insidorna där man kan stoppa ner allt från mobiltelefon till filter, batterier och andra prylar. Väskan är ganska hög men tyvärr är det svårt att utnyttja hela höjden utan att behöva stapla allt ovanpå varandra.
Pris: 499 kr
Fancier Delta series 400
Det är inte mycket man får plats med här heller om man stoppar ner ett kamerahus utan batterigrepp och en normalzoom monterat. Själva kamerainsatsen går att ta ur, vilket kan vara en idé om man också vill kunna använda väskan utan kamera i. Förutom huvudfacket finns ett ytterfack för småsaker och en nätficka på sidan som rymmer en halvlitersflaska. Väskan hänger ganska bekvämt på axeln och gör kameran lättåtkomlig. Att den hänger på axeln gör också att man har båda händerna fria när man tagit upp kameran.
Pris: 329 kr
Thinktank etrospective 20
Det här är en riktig kameraväska, dock med en något mer sober yttre design än den vanliga svarta, fyrkantiga axelväskan vi är vana vid. Utrymmet för utrustningen är väl tilltaget, utan problem går det ner 70-200, en fast 50mm f/1,4, en blixt och en kamera med batterigrepp och normalzoom monterade. Det går även ner andra prylar som en konverter/mellanring eller flera mindre objektiv. Inredningen är flyttbar och går att bygga som det passar ens behov. Väskan har även flera fack där man till exempel kan få ner en ipad eller en liten bärbar dator (vi fick inte ner en Macbook 13”). Det märks att väskan är väl genomtänkt, det finns flera detaljer som tyder på eftertanke. Till exempel kan man fälla undan kardborrestängningen för att kunna öppna locket tyst, något som kan vara bra om man arbetar i tysta miljöer. Väskan finns även i en större och en mindre storlek.
Pris: 1 495 kr
Benro SAC A-B S
Den stora nackdelen med den här väskan är höjden på kameradelen. En 70-200 får inte plats om man inte lägger den ner och då får i princip inget annat plats heller. Monterar man av batterigreppet och låter normalzoomen sitta kvar kan man knöla ner ett hus, en blixt och några objektiv till, men inga breda pjäser då utrymmet är ganska trångt. Man kan fälla upp flärpen som avdelar kameradelen och det andra utrymmet i väskan. Det gör att man kan komma åt kamerautrustningen ovanifrån, i stället för bakifrån, men också att lite högre saker får plats i kameradelen. I utgångsläget öppnar man baksidan av ryggsäcken och viker ut kamerafacket, där paddingen går att lyfta ur helt och hållet om man vill använda den som en vanlig ryggsäck. Utrymmet ovanför rymmer en matlåda, en tunn tröja och lite annat småplock. Väskan är perfekt för den som har ett spegellöst system då kamerautrymmet blir trångt för en vanlig dslr. Likt många andra kameraryggsäckar har den en ganska kort rygglängd vilket gör att den känns lite konstig att bära, det blir som en klump mitt på ryggen.
Pris: 1395 kr
Kelly Moore – Kelly boy
Kelly Boy är en av de elegantare väskorna vi tittat på, utseendet påminner om en vanlig axelväska i läder. Tillverkaren har flera väskor med olika design tänkta både för killar och för tjejer. Kelly Boy är, som man kan ana av namnet, tänkt att falla killar mest i smaken, men det finns givetvis inget hinder för tjejer att använda den också om man gillar den. Väskan känns som en vanlig portfölj men rymmer utan problem ett kamerahus med batterigrepp, en normalzoom, en telezoom, en 50mm och en liten blixt. Blixten stoppades i vårt fall ned i en av de ytterfickor som sitter på väskans framsida, i den andra får man ner sladdar, en plånbok eller annat man kan tänkas behöva. Bakom kameradelen i väskan finns ett fack för laptop, enligt tillverkaren ska en 17-tummare få plats. En dator gör dock väskan ganska stel och inte lika bekväm att bära. Finishen är bra, kvaliteten och designarbetet känns gediget.
Pris 1 795 kr
För vem?
Vem är det då tänkt ska köpa någon av dessa väskor? Spontant känns målgruppen väldigt bred, egentligen alla som vill ha med sig sin kamerautrustning utan att nödvändigtvis vilja ha en väska som med klar och tydlig röst ropar »jag innehåller dyra saker«. Variationen är stor både vad gäller storlek och pris. Generellt kan man säga att man får det man betalar för. De dyrare väskorna har oftast lite bättre kvalitet, snyggare sömmar och smartare finesser. Men alla väskorna vi tog med här klarar av sin uppgift på ett godkänt sätt. Det som sätter den acceptabla prisnivån för dig som användare är troligen hur mycket du kommer att använda väskan och vad du tycker om utseendet.