Kamera & Bild testar
TEST: Bästa kameramobilen
Ta bästa bilden med mobilen. Från tre till tolv megapixel. Ja så stor är spridningen när vi samlar ihop de bästa kameramobilerna för att se vilken som segrar. Om det innebär att utgången är given? Knappast.
Testet är gjort i samarbete med vår systertidning Mobil.se. Klicka här för att se exempelbilder från varje kameramobil. På grund av begränsningar i systemet kan de dock inte visas i högre upplösning än 1662x1247 pixlar.
Många faktorer avgör om en mobilkamera är bra eller dålig. Tittar du i reklamen är megapixlar nästan det enda måttet, men sanningen är betydligt mer komplicerad än så. Det märker man så fort man börjar jämföra och detaljstudera bilderna från vårt test. Men det finns ändå några grundregler, saker du ska titta efter när du väljer kameramobil.
Samsung Pixon 12. En av testets två mobiler med 12 megapixel.
Det allra viktigaste är nog autofokus. Det är en grundpremiss för att få skarpa bilder och idag är alla kameramobiler värda namnet utrustade med det. Alla telefoner vi har med här i testet har autofokus. Lika lyckligt lottade är de inte när det gäller blixt. Utan vare sig blixt eller fotolampa är en mobilkamera helt värdelös när det börjar mörkna. Blixt ger generellt bättre förutsättningar än fotolampa, men det finns undantag. Andra saker man ska titta efter i kameramobilen är färgåtergivning, detaljrikedom och megapixlarna, men det är svårt att se på telefonen och enklare att se på våra testbilder här i testet.
HTC Desire är en toppmobil som smartphone, men sticker inte ut som kameramobil.
Inställningar
Sony Ericsson har liknande kameraupplägg oavsett om vi tittar på deras Androidmobil X10 eller på Sony Ericsson Satio. En rad med ikoner ger tillgång till de viktigaste inställningarna och autoläget resar skärmen från inställningsikoner och låter dig fokusera på motivet. Satio har en automatisk och mycket bra blixt. I X10 tvingas du gå in i menyerna för att manuellt tända fotolampan varje gång den behövs. LG Crystal med sin knappsats och pekskärm har föredömligt stora ikoner och erbjuder lätta handgrepp för att fintrimma inställningarna. Vill du gå djupare tvingas du använda ett virtuellt hjul på skärmen som är långt ifrån lättstyrt.
Nokia N900 är mer dator än telefon, men är den en kamera?
HTC Desire har fler efterbehandlingsfunktioner än verkliga fotoinställningar medan Nokia N86 och N900 kombinerar snabba val via ikoner med mer avancerade inställningar längre bak i menyn, precis som Sony Ericsson gjort alltså. Det är en logisk uppdelning. Samsung har gjort annorlunda och öser på med inställningar och ikoner direkt i fotoläget och bidrar på det sättet mest till förvirring. Apple gör precis tvärt om. Här finns inte en enda inställning. Idiotsäkert och enkelt, men noll valmöjligheter.
Betyg Inställningar:
Sony Ericsson Xperia X10 8
Sony Ericsson Satio 9
Nokia N86 8MP 8
Samsung Pixon 12 7
HTC Desire 5
LG Crystal 7
Nokia N900 7
Apple Iphone 3GS 5
Iphone har blivit en ikon som smartphone, men hur är den egentligen som kamera?
Användning
En riktig kamera som är det och inget annat har ofta en stor skärm, en avtryckarknapp och egna reglage för till exempel zoom. Kameramobilen måste alltid kompromissa på det här området och blir därför sällan lika bra. Tydligast nackdel märker jag med de mobiler som saknar avtryckarknapp för kameran. Det är Iphone och HTC Desire som saknar avtryckarknapp på sidan. Iphone har en skärmknapp och Desire har sin optiska sensor som avtryckare. Båda innebär att man trycker mot motivet och det gör att hela kameran lätt hoppar till så bilden blir oskarp. Det som annars skiljer de här kameramobilerna från varandra är att Androidmobilerna är bättre på att låta dig dela med dig av dina bilder på sajter som Flickr, Twitter, Facebook och annat. Även Nokia N900 är duktig på det här och låter dig skicka bilder på ett sätt som är väldigt väl integrerat i systemet. Sony Ericsson X10 och HTC Desire är alltså likvärdiga med Nokia N900 på det här området. Samsung har i sin Pixon12 många olika tjänster man kan dela till men inställningarna för att få det att fungera är hopplöst krångliga.
Betyg Användning:
Sony Ericsson Xperia X10 8
Sony Ericsson Satio 7
Nokia N86 8MP 7
Samsung Pixon 12 6
HTC Desire 7
LG Crystal 6
Nokia N900 8
Apple Iphone 3GS 6
LG Crystal har både pekskärm, utskjutbar knappsats och 8 megapixel.
Bildkvalitet - dagsljus
I vanliga fall zoomar du givetvis inte in i detaljerna i dina mobilbilder för att kolla pixel för pixel. Ofta behövs det heller inte, det är ju helhetsintrycket som är det viktiga. Defekter du inte ser spelar ju inte så mycket roll. Så vi börjar med helhetsintrycket. HTC Desire är den telefon som tydligast märker ut sig. Den klarar inte färgerna utan ger ofta grådaskiga bilder. Tittar man i detalj är det Sony Ericsson Satio som helt klart tar hem segern. Detaljerna i bilden är korrekt och framförallt är bilderna skarpa utan att dras med några av de defekter man lätt ser i konkurrenternas bilder. Nokia N900 har störningar i form av färgglada pixlar, Nokia N86 ser ut som en utsmetad oljemålning, Pixon 12 från Samsung har konstiga skuggor i kontrasten mellan ljusa och mörka partier. Så håller det på.
Betyg Bildkvalitet:
Sony Ericsson Xperia X10 6
Sony Ericsson Satio 9
Nokia N86 8MP 5
Samsung Pixon 12 6
HTC Desire 4
LG Crystal 5
Nokia N900 5
Apple Iphone 3GS 2
N86 8 MP är Nokias kameravärsting, men inte så bra som man skulle kunna tro.
Bildkvalitet - Mörker
När vi överger dagsljuset märks det direkt att de flesta mobilkameror får kämpa. Det handlar inte bara om vilka som har fotolampa respektive blixt, även om det också har betydelse. Vid lite sämre belysning är det även intressant att se vad telefonerna klarar av att urskilja med det befintliga ljus som faktiskt finns där. I mörkret är det Iphone 3GS som klarar förhållandena sämst. Den har ju varken fotolampa eller blixt och är dessutom sämre än de övriga på att utnyttja det befintliga ljuset, kanske beroende på att den inte heller har några inställningar man kan skruva på för att anpassa till olika förhållanden.
Sony Ericsson Xperia X10 är ingen stjärna på mörkerfotografering.
Tittar vi på övriga kameror i testet är det Sony Ericsson X10 och Nokia N86 som lyser upp sämst med sina respektive lampor. Jag har givetvis även testat utan lampa, men får ändå inte till särskilt bra bilder med dessa två telefoner då naturligt ljus saknas. Sony Ericsson Satio och Samsung Pixon 12, alltså testets båda kameror med tolv megapixel utmärker sig klart i detaljrikedom. De har mindre mängd brus än övriga och därför kan man urskilja detaljer även i sämre förhållanden. Nokia N900 är också duktig i det på det här, även om den inte riktig når upp i samma klass.
Bildkvalitet - Mörker:
Sony Ericsson Xperia X10 4
Sony Ericsson Satio 9
Nokia N86 8MP 4
Samsung Pixon 12 9
HTC Desire 5
LG Crystal 5
Nokia N900 7
Apple Iphone 3GS 2
Vinnare: Sony Ericsson Satio
12 megapixlar är den en av få som erbjuder, likaså riktig blixt när de flesta andra har enkel fotolampa. Det råder ingen större tvekan om att Sony Ericsson Satio är den bästa kameramobilen. Den får stryk av konkurrenterna när det gäller möjligheterna att dela bilderna med kompisar på webben, men är bättre på nästan allt annat. Samsung Pixon som även den har 12 megapixel faller på allt för krångliga inställningar.
Tabell
(klicka på tabellen för hög upplösning)
Sony Ericsson Xperia X10
X10 har fått kritik för att den ska vara långsam, men ingen av våra testexamplar visar sådana tecken. X10 tar bra bilder, men lider lite av att fotolampan måste styras manuellt och inte kan aktiveras automatiskt. Sen har X10 utmärkta möjligheter att dela dina bilder till Facebook och andra sajter. Tacka Android för det.
Sony Ericsson Satio
12 megapixlar är det mesta som finns i en mobil idag. Sony Ericsson Satio är lite sämre när du ska få ut dina bilder på nätet snabbt och enkelt, men tittar vi på övriga faktorer som gör en kameramobil till den bästa så får Sony Ericsson Satio i det närmaste full pott.
Nokia N86 8MP
N86 är i skrivande stund Nokias bästa kameramobil och det finns flera orsaker. 8 megapixel räcker ofta bra och N86 är rätt duktig på närbilder. När det gäller att skicka till webben har dock Nokia halkat efter och fotolampan räcker inte riktigt till. I detaljerna märker man at efterbearbetningar gör bilderna rätt oskarpa.
Samsung Pixon 12
En av två mobilkameror med tolv megapixel. Samsung Pixon 12 har ett par funktioner som imponerar. Till exempel möjligheten att följa ett rörligt motiv med fokuseringen. Coolt och framförallt användbart. Synd att både inställningar för foto och möjligheten att dela med sig av bilderna är allt för krångligt.
HTC Desire
En het Androidmobil, men som kamera imponerar den inte. Inställningsmöjligheterna är bristfälliga, format och funktion inte tillräckligt bra. Dessutom gör den sällan färgerna rättvisa och när du trycker av blir bilderna lätt oskarpa.
LG Crystal
Föredömligt lätt att använda med både knappsats och peksärm. Ofta komer bra bilder ur Crystal och de är på 8 megapixel. Dessutom snabb. Den tappar lite på begränsade möjligheter att dela bilderna online och ett krångligt hjul man måste anävnda för att göra mer avancerade fotoinställningar.
Nokia N900
Utmärkta möjligheter att dela med dig av dina bilder till webben och fina bilder blir det också. Linsskydd och ett enkelt gränssnitt bidrar. I detaljrikedom kan N900 i sina bästa stunder nosa på 12-megapixlarnas resultat.
Apple Iphone 3GS
Alltid omtalad, men flera begränsningar gör Iphone till en halvkass kameramobil. Avsaknad av lampa och blixt är en. Begränsade möjligheter att enkelt dela med sig av bilderna en annan. Men i dagsljus kan du få hyggliga bilder med bra färgåtergivning.