Kamera & Bild testar
Test: Canon EOS 1200D - lättanvänd kompis
Tre år efter att Canons instegskamera Eos 1100D släpptes kommer nu en uppdatering med nya Eos 1200D. Grunden är densamma – en lättanvänd kamera som ska få dig att utveckla dig i din fotografering.
Knappar och reglage kan avskräcka de flesta som vill ge sig in i fotografins värld. Egentligen är det inte så farligt, och det är precis det som Canon vill förmedla med sin nya EOS 1200D. Kameran är tänkt som en nybörjarkamera för hela familjen, med flera smarta hjälpredor som gör att du lär dig kameran från grunden.
Kameran är utformad i klassisk Canon-design. På insidan hittar vi en sensor på 18 megapixel, möjlighet att spela in film i full-HD samt seriebildstagning på tre bilder per sekund.
Enkelt utförande
Canon EOS1200Dhar fått ett enkelt utförande. Tittar man närmare på baksidan ser vi en del knappar, men det hela känns ändå förenklat och avskalat. Avvägningen som Canon lyckats bra med är möjligheterna att få en lätt funktion men ändå ökade avancerade möjligheter ju mer du som fotograf utvecklas, vilket är mycket bra. Knapparna har ett bra upplägg och är relativt sköna och enkla att använda. Designen fungerar även den mycket bra, med ett skönt grepp för handen.
Också insidan av kameran är enkel att förstå. Beroende på vilket program du väljer på programvalsratten så ändras menyerna i kameran. Väljer du exempelvis a+ så tar kameran kontroll över alla inställningar och väljer bästa inställningen i ett smart motivläge, men väljer du exempelvis manuellt läge så kan du själv justera inställningarna.
Mellanläget är dock en av de saker som är mest intressanta – det kreativa autoläget. Här kan du få hjälp av kameran för att fotografera, men det är ändå du som väljer slutresultatet. Smart från Canons håll är att du lätt kan justera bildens inställningar i tre olika nivåer, och få exempelvis en intensiv färgton i bilden. Vill du gå ytterligare ett steg i justering av bilden kan du använda dig av ett kreativt filter som fisheye, svartvit, leksakskamera eller miniatyrlandskap.
Förutom detta finns så klart även de klassiska inställningslägena för porträtt, nattporträtt, makro, sport och landskap.
I Canon EOS1200Dfinns alla funktioner som en nybörjare inom fotografering kan önska sig, och det är heller inte svårt att förstå sig på hur kameran fungerar. För justering av bländare och slutartid finns ett främre snurrhjul, och vill man fotografera i manuellt läge och både justera bländare och slutartid så gör man det på samma snurreglage, genom att hålla inne en knapp. Mindre reglage, samma funktion alltså.
För den som gillar att filma så är det också mycket lätt – det finns inga direkt avancerade justeringar att göra, kameran sköter det bra själv. Det du kan göra under pågående inspelning är att ändra exponeringen, vilket är bra om det blir för mörkt eller ljust. På så vis är även filmdelen justerad för att inte försvåra med fler inställningar än vad som behövs. Nackdelen är så klart när du vill ha mer kontroll, då får du förlita dig på kameran i stället.
Bättre skärm, bra fokus
Skärmen har nu också blivit bättre än hos föregångaren – storleken har ökat från 2,7 tum till 3 tum, något som är en minsta standard i en systemkamera i dag. Också upplösningen har ökats till 460 000 bildpunkter. Totalt sett är skärmen bra, med skarp bild.
Också autofokusen fungerar riktigt snabbt och bra, framförallt i dagsljus. Vid fotografering i mörkare miljöer så tar kameran längre tid på sig att hitta fokus, även om den vanligtvis lyckas hitta rätt till slut. Över lag fungerar det helt okej.
Live-view fokuseringen på skärmen vid exempelvis filmning är däremot ingen höjdare, utan tar sin tid att hitta fokus. Anledningen är så klart komponenterna såsom processor och autofokusmodul.
Sökaren är inte direkt stor, jämfört med högre modeller i segmentet. Däremot är sökarbilden bra, med få och tydliga siffror för de inställningar du har på kameran gällande bländare, slutare och iso-värde. Mer än så behövs heller inte, och det kan vara rätt skönt att slippa tänka på allt runtom för att kunna koncentrera sig på att bara fotografera.
Bildkvalitetsmässigt presterar kameran riktigt bra, i klass med den högre modellen 700D– vilket innebär en bra avvägning av brusreducering på bilder tagna vid högt iso, men samtidigt ett bevarande av detaljskärpa.
Filmkvaliteten presterar även den precis som hos 700D, vilket innebär bra filmer direkt från kameran.
Kameran är lätt att hantera, och har faktiskt ändå många funktioner trots att den är så enkelt uppbyggd. Funktionerna vi hittar i kameran är riktade åt den som vill utveckla sin fotografering, och till sin hjälp finns även Eos Companion, Canons egna Android- och Iphone-app som är specifikt skapad för att förklara hur kameran och kamerans olika delar fungerar. Appen fungerar som en guide för hur du ska få ut det mesta av din kamera.
Lätt att missa är att man egentligen inte behöver alla knappar och reglage – mycket handlar om hur du som fotograf väljer att komponera bilden. Men kräver du snabba kontroller och snabbare seriebildstagning än tre bilder per sekund så kanske en snabbare kamera är värd att satsa på.